Ennyi volt a Project Ara? Felfüggesztette a moduláris felépítésű, elemenként összerakható mobiltelefonok koncepciójának kutatását a Google.

Pontosabban az amerikai keresőóriás fölé grundolt ernyőszervezet, az Alphabet döntött úgy, hogy (egyelőre?) nem tol a projektbe több erőforrást. Derült égből villámcsapásként érkezett a bejelentés, hiszen a Google májusban tartott éves fejlesztői konferenciáján még azzal hitegette a jelenlevőket, hogy az idei év vége előtt elérhetők lesznek az első telefonok a fejlesztők számára.

Ezzel elszállt annak reménye, hogy a közeljövőben mi magunk határozhatjuk meg, mi legyen telefonunkban, vagyis, hogy annyira testre szabhassuk mobil eszközünket, mint PC-inket. Teljesen azonban nem esett kútba a dolog: a Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Project Ara külső gyártók révén mégiscsak testet ölthet, korábban kötött licenc-megállapodásoknak köszönhetően.

Régi álom

A Project Ara gyökerei még 2013-ba, az év októberébe nyúlnak vissza. Az ekkora már Google tulajdonba került Motorola révén olyan csatlakoztatható és leválasztható hardverelemekről számoltak be, melyeket a felhasználói igények függvényében lehet cserélni.

A mobilipar régi álma válhatott volna valóra ezzel, hiszen így a fogyasztó kezébe adták volna annak lehetőségét, hogy meghatározza, milyen tudású okostelefonra van szüksége. Például a mobilfényképezésért rajongók a legnagyobb felbontású kamerát pakolhatták volna telefonjaikba, akinek viszont annyira nem fontos ez a funkció, az költségcsökkentési szempontok alapján akár ki is hagyhatta volna készülékéből.

Visszatérve a Google projektjére: már az indulás sem volt zökkenőmentes. A moduláris technológia minden egyes bemutatón elhasalt valami apróságon. Amikor pedig prototípus formájában pilot programot indítottak Puerto Rico-ban, azt nem sokkal a start után hirtelen leállították, gyakorlatilag magyarázat nélkül. Mindössze annyi szivárgott ki pár tweet formájában, hogy a vállalatnak újra kell gondolnia az egyes elemek összekapcsolódásának módját.

Elavult a koncepció?

Persze, ha figyelembe vesszük, mi a helyzet napjainkban PC-fronton, akkor azért könnyen belátható, miért is esett kútba a Project Ara. Napjaink PC-inek többségét irodákba, munkaállomásokként vásárolják, ezek előre szerelt állapotban kerülnek ki használóikhoz. A számítógépek másik része laptopként talál gazdára, ahol a módosítási lehetőségek egészen minimálisak. Csupán a piac egészen kis szeletét teszik ki a PC-iket maguk összeépítők, a többségnek bőven elegendő a számos gyártó által kínált különböző konfigurációk közötti választás lehetősége.

Ráadásul speciális környezetet jelent az okostelefonok magas szintű integráltsága. A minél vékonyabb és könnyebb kialakításra törekvés jegyében feltételezhetően egy le- és felcsatlakoztatható kialakítás óhatatlanul a készülékek vastagodásával járna, amit a felhasználók jelentős része valószínűleg nem tolerálna. Ezek a tényezők minden bizonnyal hozzájárultak a Google (Alphabet) döntéséhez.

Mobilitás

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.