Ennyi volt a Project Ara? Felfüggesztette a moduláris felépítésű, elemenként összerakható mobiltelefonok koncepciójának kutatását a Google.

Pontosabban az amerikai keresőóriás fölé grundolt ernyőszervezet, az Alphabet döntött úgy, hogy (egyelőre?) nem tol a projektbe több erőforrást. Derült égből villámcsapásként érkezett a bejelentés, hiszen a Google májusban tartott éves fejlesztői konferenciáján még azzal hitegette a jelenlevőket, hogy az idei év vége előtt elérhetők lesznek az első telefonok a fejlesztők számára.

Ezzel elszállt annak reménye, hogy a közeljövőben mi magunk határozhatjuk meg, mi legyen telefonunkban, vagyis, hogy annyira testre szabhassuk mobil eszközünket, mint PC-inket. Teljesen azonban nem esett kútba a dolog: a Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Project Ara külső gyártók révén mégiscsak testet ölthet, korábban kötött licenc-megállapodásoknak köszönhetően.

Régi álom

A Project Ara gyökerei még 2013-ba, az év októberébe nyúlnak vissza. Az ekkora már Google tulajdonba került Motorola révén olyan csatlakoztatható és leválasztható hardverelemekről számoltak be, melyeket a felhasználói igények függvényében lehet cserélni.

A mobilipar régi álma válhatott volna valóra ezzel, hiszen így a fogyasztó kezébe adták volna annak lehetőségét, hogy meghatározza, milyen tudású okostelefonra van szüksége. Például a mobilfényképezésért rajongók a legnagyobb felbontású kamerát pakolhatták volna telefonjaikba, akinek viszont annyira nem fontos ez a funkció, az költségcsökkentési szempontok alapján akár ki is hagyhatta volna készülékéből.

Visszatérve a Google projektjére: már az indulás sem volt zökkenőmentes. A moduláris technológia minden egyes bemutatón elhasalt valami apróságon. Amikor pedig prototípus formájában pilot programot indítottak Puerto Rico-ban, azt nem sokkal a start után hirtelen leállították, gyakorlatilag magyarázat nélkül. Mindössze annyi szivárgott ki pár tweet formájában, hogy a vállalatnak újra kell gondolnia az egyes elemek összekapcsolódásának módját.

Elavult a koncepció?

Persze, ha figyelembe vesszük, mi a helyzet napjainkban PC-fronton, akkor azért könnyen belátható, miért is esett kútba a Project Ara. Napjaink PC-inek többségét irodákba, munkaállomásokként vásárolják, ezek előre szerelt állapotban kerülnek ki használóikhoz. A számítógépek másik része laptopként talál gazdára, ahol a módosítási lehetőségek egészen minimálisak. Csupán a piac egészen kis szeletét teszik ki a PC-iket maguk összeépítők, a többségnek bőven elegendő a számos gyártó által kínált különböző konfigurációk közötti választás lehetősége.

Ráadásul speciális környezetet jelent az okostelefonok magas szintű integráltsága. A minél vékonyabb és könnyebb kialakításra törekvés jegyében feltételezhetően egy le- és felcsatlakoztatható kialakítás óhatatlanul a készülékek vastagodásával járna, amit a felhasználók jelentős része valószínűleg nem tolerálna. Ezek a tényezők minden bizonnyal hozzájárultak a Google (Alphabet) döntéséhez.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.