A Popular Science magazin rangos díjjal jutalmazta az Android Jelly Bean változatában bemutatkozó Google Now szolgáltatást: az "év fejlesztése" címet korábban olyan nevek szerezték meg, mint a CERN részecskegyorsító, vagy a Mars Curiosity űrjármű. A tudomány szempontjából tehát a Google Now Siribb a Sirinél.
Az internet, a mobil eszközök, a hangfelismerés, a helymeghatározás és a mesterséges intelligencia "ütköztetését" a legtöbben elsőként az iPhone-okon bemutatkozó Siri szolgáltatással ismerhették meg. Az elsőre jól hangzó megoldás azonban a felhasználók nagy részénél megmaradt az érdekes játék kategóriájában, limitált tudása és furcsa hibái mémeket és vicceket ihletnek meg azóta is. Időközben azonban a Google is kifejlesztett valami hasonlót, ami a felhasználók visszajelzése alapján már sokkal komolyabb megoldásnak tűnik. A mostani elismerés pedig végképp bosszússá teheti az Apple szakembereit, hiszen a tudományos élet képviselői szerint is a Google Now számít valódi úttörőnek.

Zselés babot, most! Az Android 4.1-es, Jelly Bean változatában mutatkozott be idén nyáron a Google Now, amely újfajta élményt hozott a mesterséges intelligencia területén. A Popular Science által a szolgáltatás fejlesztőivel készített interjúból többek között az is kiderül, hogy a kezdeményezést a Google térképszolgáltatásával foglalkozó csapat tagjai indították el, akik úgy vélték, a felhasználók aktuális helyzetétől függő információkat kellene megjeleníteni a Maps felületén. A szakemberek szabadidejükben kezdtek foglalkozni az új projekttel, amely végül funkciókat összemosó, sokféle képességet használó mesterséges intelligenciává fejlődött.A fejlesztők szerint a Google Now lényege mára leginkább a prediktív viselkedés, tehát az a gyakorlat, hogy már azelőtt válaszol bizonyos kérdésekre, mielőtt feltennénk őket. Egy vasútállomáshoz érkezve például automatikusan megmutatja a közeljövőben érkező vonatok részleteit, autós közlekedés közben a forgalmi adatok alapján alternatív útvonalat javasol, és ebédidőben a hozzánk legközelebbi éttermek közül ajánl. Ezen javaslatokhoz ráadásul a felhasználó tartózkodási helyéhez köthető információk mellett egyéb felhasználói szokásainkból is merít adatokat, korábbi kedvenc helyeinket, előzőleg indított kereséseinket és még sok más adatot figyelembe véve.A Jelly Beant futtató készülékeken a Google Now folyamatosan fut a háttérben, csendben összegyűjtve minden olyan információt - naptárbejegyzésektől a lokációs adatokon át a keresésekig - amelyeket felhasználhat a későbbi "célzott jóslásokhoz". A szolgáltatás ráadásul elég adat birtokában már arra is képes, hogy automatikusan értesítse a felhasználót aktuális javaslatokról: egy tesztelői vélemény szerint "a Siri máris elavulttá vált, mivel a Google Now esetében nem akkor veszem elő a telefonomat, amikor valamilyen ötletem támad, hanem akkor, amikor a telefonomnak jut eszébe valami".

Kérdés persze, hogy a felhasználók hány százaléka fogadja ezt pozitívan, és hányan vannak olyanok, akik úgy érzik, nincs szükségük digitális gardedámra...

Szabadalmakkal végzik ki az úttörőket
Az Android már a magyar beszédet is érti
Lassan indul a Jelly Bean invázió

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.