A rövid válasz, hogy az emberiség jólétét, de ennél azért kicsit bonyolultabb a teljes kép.

Bejelentette együttműködését Elon Musk mesterséges intelligenciát kutató csoportjával a Microsoft. Az OpenAI az amerikai szoftveróriás Azure felhőszolgáltatását fogja használni legtöbb, nagyméretű kísérletéhez. Ezzel a Microsoft Azure N-sorozatú virtuális gépeinek (Azure N-Series Virtual Machines) korai felhasználója lesz.

A szolgáltatás az Nvidia grafikus feldolgozóegységeire alapozva kifejezetten nagy számításigényű feladatok elvégzésére fókuszál. Ezt kihasználva a két szervezet a mesterséges intelligencia kutatásának és felhasználásának fejlesztésében is együttműködik, derült ki a keddi bejelentésből.

Az előttünk álló hónapokban ilyen gépek ezreit, tízezreit fogjuk felhasználni a futtatni tervezett kísérletek számának és az alkalmazott modellek méretének növelése érdekébe”, olvasható az OpenAI közleményében. Ezzel párhuzamosan a Microsoft bejelentette Azure Bot Service felhőszolgáltatását, mellyel a vállalatok és a fejlesztők az Azure felhőben tárolhatnak és futtathatnak botokat.

MInek a mesterséges intelligencia?

A Microsoft számos területen – többek között a gyógyászatban, az automatikus feladatvégrehajtásban alkalmazott programok, azaz botok szegmensében és beszédfelismerésben is – folytat mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokat és termékfejlesztéseket. Redmond feje, Satya Nadella nyilatkozta nemrég, hogy az MI fejlesztése nem csupán technológiai kérdés, hanem etikai szabályok kidolgozását is igénylő feladat, illetve gondoskodni kell arról is, hogy az általa elérhető előnyök széles körben elérhetővé váljanak.

A nonprofit OpenAI még tavaly decemberben jött létre, melynek csak egyik alapítója Musk, a Tesla Motors és a Space Exploration Technologies vezetője. Emellett a Y Combinator elnöke, Sam Altman és még más, a mesterséges intelligencia kutatásában szintén érdekelt IT-piaci szereplő együttműködésében született meg a nyílt MI létrehozását célzó szervezet. Dedikált célja a mesterséges intelligencia fejlődésével az emberiség jövőjét fenyegető, egyre erősödő kockázatok mérséklése és előnyeinek minél szélesebb körben való elterjesztése.

Több fronton is aktív a Microsoft

Sokkal hatékonyabbá lehetne tenni az MI-t, ha a nagy cégek nem mind külön utakat járnának, hanem legalább alapvető dolgokban egyetértenének ezen a téren. Ennek felismerése vezetett oda, hogy öt nagy techcég – köztük a redmondi szoftvergigász - létrehozta a Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society nevű nonprofit keretrendszert. Elsődleges céljuk a mesterséges intelligencia kutatása, az erre alapuló új technológiákkal kapcsolatos irányelvek létrehozása és az MI nyilvánossággal való megismertetése és elfogadtatása.

A társaság vezetésében nem csak a vállalati világból érkezők foglalnak helyet, hanem tudósok és etikával és szabályozással foglalkozó specialisták is. A csoport globálisan felhívhatja az emberek figyelmét a mesterséges intelligencia jelentőségteljessé válására a fő IT-cégeknél.

A mélytanulás (deep learning) és más technológiák okos eszközök és szoftverek áradatát hozta el az elmúlt egy-két évben, a trend pedig megállíthatatlannak látszik. Az MI így egyre nagyobb értéket képvisel, ahogy mind több alkalmazás találja meg az útját az elméleti síkról a kereskedelmi forgalomba. Ugyanakkor még közel sem olyan intelligens és használható, mint amilyen lehetne, és ez az a pont, ahol a nagy IT cégek útjai szétváltak – eddig.

Közös termékekkel jön az IBM és az Nvidia is

A mélytanulás fokozatosan beépül a vállalati informatikába, ennek azonban további lökést adnak az olyan kezdeményezések, mint az IBM és az Nvidia összefogása a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásának területén. A két gyártó technológiáit ötvöző deep learning megoldás az ígéretek szerint annyira felgyorsítja majd a gépi tanulás folyamatát, hogy az sok tekintetbenmár az emberi tanulásra fog hasonlítani.

Az IBM most bejelentett PowerAI eszközkészlete dedikáltan az IBM szerverein fut, ezek között azonban már megtalálható a power architektúrára optimalizált Nvidia NVLink kommunikációs protokoll is. A PowerAI fémjelezte a hardver-szoftver csomag teljesítménye állítólag jelentősen jobb a GPU-kra épülő x86-os konfigurációknál, és az IBM szerint jelenleg a világ leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban is kapható vállalati rendszerplatformját biztosítja a hozzá tartozó mélytanulási keretrendszerhez.

A PowerAI az OpenPower LC termékvonal csúcsmodelljére, az IBM Power S822LC (for High Performance Computing - HPC) szerverre van szabva, ami jelenthet akár egyetlen gépet is, a lényeg azonban a skálázhatóság, ami egészen a szuperszámítógépes klaszterek, a tucatnyi vagy akár több ezernyi szerver nagyságrendjéhez is vezethet.

Cloud & big data

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.