Neki köszönhetjük iMac, az iPod, az iPad és még egy sor Apple-termék vonzó formavilágát. Mi lenne innen a logikus továbblépés? Természetesen az analóg eszközök csúcsa...

Ismét felbukkant az Apple legendás tervezője, Jony Ive, aki amúgy el sem tűnt. Az Apple-től 2019-ben távozó tervezőnek elképesztő hatása volt a digitális termékek formavilágára. Most azonban pont az ellenpóluson tűnt fel: az egyik legbritebb és leganalógabb cégnek tervez. A Linn és Sir Jonathan Paul Ive közös projektjeként elkészül a brit audiofil cég talán legdrágább lejátszó berendezése. A lemezjátszóért 60 ezer dollárt kell fizetni, de mint a TechCrunch felhívja a figyelmet, az érdeklődőknek jó lesz igyekezniük a rendeléssel, mert mindösszesen 250 darab készül belőle.

Miután Sir Jonathan (II. Erzsébet 2012-ben ütötte lovaggá) közel három évtizedet húzott le az Apple-nél – ebből kettőt vezető dizájnerként –, valószínűleg szabadon élhet a hobbijainak. A cégtől való távozása után alapított egy saját céget, a LoveFrom-ot, amelynek a honlapja híven tükrözi a dizájner helyzetét és gondolkodásmódját, ám közben olyan ügyfelei vannak, mint a Ferrari.

Linn + Ive = Sondek LP12-50

Legújabb projektje az 1973-ban Glasgow-ban alapított Linn cég születésnapi Sondek LP12-50 típusjelű lemezjátszója. A cégalapítás 50. évfordulóját nem is lehetne méltóbban ünnepelni: az első Sondek LP12-k ugyanis az alapítás évében kerültek piacra. Annak ellenére, hogy abszolút minimalista lejátszó (akinek mond valamit: függesztett váz, szíjhajtás, később leválasztott motor) sokak szerint az LP-hallgatás csúcsa, az analóg lemezjátszók Ferrarija. Ára is ennek megfelelő, pár millió forintból már össze is lehet hozni egy alapszettet.

Tegyük hozzá, a Linn is haladt a korral, azaz nem ragaszkodott foggal-körömmel az "analógiához". Már akkor elkezdett kísérletezni a digitális hanggal, amikor a high-end hangberendezés-gyártók többsége még gyanúsan méregette a CD formátumot. Mivel a legkeményebb hifisták sokszor nem is zenét, hanem az ún. láncot (a jelforrástól a hangfalig mindent berendezés) hallgatják, a Linn "kiadóként" is megjelent a piacon, a legvájtfülűbb ügyfeleiknek kínált különleges minőségű felvételeket: streamelhető 24 bites, stúdióminőségű hangfelvételeket, bár később inkább összeállt a TIDAL nevű streamingcéggel.

A legismertebb termékük azonban a Sondek LP12, amelynek sikere mindenekelőtt annak volt köszönhető, hogy maximálisan igazodott a high-end hangzásra vágyó ügyfélkör igényeihez. (Ezt az igényt egyesek szerint legpontosabban az ismert Rejtő Jenő-mondás írja le: "Mikor jön rá végre, hogy épelméjű üdülővendégekre nem lehet világfürdőhelyeket bazírozni!") Az eleve húzós árú készüléket folyamatosan lehet tuningolni: pár száz/ezer fontért egy új sasszi, pár száz/ezer fontért egy új kar és így tovább. A hangvisszaadás tökéletesítésében ugyanis mindig van feljebb.

Hagyomány és evolúció

Ive egy interjúban elmondta: az igazi kihívás az volt, hogy ikonikus berendezést kellett újraterveznie. Úgy kellett a lemezjátszót megújítani, hogy bizonyos elemekhez nem nyúlhattak, és figyelembe kellett venni azt is, hogy a Sondek LP12 nem csak hangberendezés, hanem formavilága is kulturális termék. Bár változtattak a mechanikán, a lényegi elemek (pl. a függesztett sasszi) maradtak. Úgy akarták megőrizni a jellegzetes Linn Sondek-hangzást, hogy közben ahol lehet, korszerűsítik is a berendezést.

A cégnél egyébként Ive jelentkezett: a LinkedInen írt a Linn vezérének, mert lemezjátszót keresett magának, és rajongott a Sondekekért. Gilad Tiefenbrun (az alapítónak és az első Sondek LP12 tervezőjének, Ivor Tiefenbrunnak a fia) először azt hitte, hogy spamet kapott. De amikor végül elérték egymást, és szóba került az ötvenéves évforduló, gyorsan megszületett a közös terv.

A közel egy éves tervezői munka a végéhez közeledik. A Linn szerint ha minden jól megy, a születésnapi lemezjátszó idén augusztustól vásárolható meg. És még egy sluszpoén Sir Ive ezt a munkát pro bono csinálta meg a high-end gyártónak. Így talán mi is lehetünk nagylelkűek: ezen a linken megrendelheti a születésnapi lemezjátszót.

Konzumer tech

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.