A kína gyártó a legnagyobb mobilos show-n rukkolt elő saját szétnyitható mobil megoldásával. A Mate X már 5G-képes, de ez látszik az árán is.
Hirdetés
 

Csak úgy röpködnek a fejünk felett a barcelonai Mobile World Congress (MWC) időpontjára "bekészített" termékbejelentések. Ahogy az várható volt, több mobilgyártó is előrukkolt saját hajlított kijelzős megoldásával. A Samsung szintén nem túl olcsó Galaxy Foldja után tegnap a Huawei bizonyította be, hogy mindig lehet nagyobb számot írni az árcédulára.

Ennyiért már rendes autót is adnak

Mielőtt a Mate X elképesztőbbnél elképesztőbb technikai képességeire rátérnénk, lombozzuk is le gyorsan a kedélyeket. Az okostelefonként és táblagépként egyaránt használható eszköz induló ára 2300 euró (2600 amerikai dollár). Ha minderre még rápakoljuk a hazai forgalmazással jára extra költségeket, akkor kijön, hogy a mobil itthoni teljes ára valahol 1 millió forint környékén lesz.

Ennyi pénzért viszont annyi különlegességet tettek bele a mobilba a mérnökök, amennyit nem szégyeltek. Maga a hajlítási megoldás is egyedi, mivel a kijelző nem félbe csukható, hanem a kisebb rész meglehetősen klasszul simul bele az egyik oldalán markánsabb peremmel bíró hátoldalba. Összecsukott változatban így is igen tekintélyes, 6,6 hüvelykes okostelefont kapunk, kihajtva pedig babrálhatjuk a 8 hüvelykes képernyőt. (A Samsung 2000 dolláros Galaxy Foldja 6,4, illetve 7,3-as képátlóval rendelkezik.) A Mate X több alkalmazás egyidejű futtatására alkalmas rendszere 2480x1148 plusz 2480x892 képpontból alkotja meg a kijelzőre kerülő látványt.

A mindössze 5,4 mm-es fémvázban egy 4500 mAh akkumulátor teljesít szolgálatot, amely támogatja a cég 55W-s gyorstöltős adapterét. Utóbbival a Huawei ígérete szerint 30 perc alatt 85 százalékos töltöttségre lehet majd felhúzni a sok munkában megfáradt mobilt. A Mate X bekapcsolásával egyben a biztonsági ellenőrzés is letudható, mivel a készülék feloldásakor a beépített ujjlenyomatolvasónak köszönhetően a biometrikus azonosítás is elvégezhető.

A Huawei legdrágább terméke már csak 5G-képes változatban kerül a piacra, ami akár 4,6 gigabites sebességgel is tudja majd kapkodni az adatokat, feltéve persze, hogy kiépülnek és használatba kerülnek a legújabb generációs mobil hálózatok.

Az MWC bemutatón nagy volt az érdeklődés a készülék iránt, ám azt egyelőre nem nagyon adták az újságírók kezébe. A szabályt erősítő kivétel volt a CNET szerkesztője, aki arról számolt be, hogy bár a készülék nagy, meglepően könnyűnek tűnik. Roger Cheng szerint a két oldal nagyon szépen egymáshoz simul, bár kicsit mereven viselkedik a készülék a mozdulat során. A hátsó részen található szélesebb perem jól funkcionál természetes fogási felületként, ám az újságíró arra is figyelmeztet, hogy a Mate X-et nem egykezes használatra találták ki - ő például majdnem leejtette, amikor kísérletezett.

Néhány kérdőjel azért maradt

A Mate X kereskedelmi forgalomba kerülésének pontos időpontja egyelőre nem ismert, de valamikor nyáron várható a rekord drága mobil debütálása. Szintén kicsit homályos még, hogy milyen kamerarendszer áll majd a felhasználók rendelkezésére. A bemutató során három kamera volt a készülékben, ám a végső változat már négyet fog tartalmazni, de azt nem lehet még tudni, hogy ezek pontosan milyen specifikációval bírnak.

Konzumer tech

Újabb robotflotta vág bele az ételszállításba

A Rev-1 névre keresztelt járgány három kerekével, méretével és közlekedési szokásaival hoz némi színt az egyre sűrűbb mezőnyben.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.