A kína gyártó a legnagyobb mobilos show-n rukkolt elő saját szétnyitható mobil megoldásával. A Mate X már 5G-képes, de ez látszik az árán is.

Csak úgy röpködnek a fejünk felett a barcelonai Mobile World Congress (MWC) időpontjára "bekészített" termékbejelentések. Ahogy az várható volt, több mobilgyártó is előrukkolt saját hajlított kijelzős megoldásával. A Samsung szintén nem túl olcsó Galaxy Foldja után tegnap a Huawei bizonyította be, hogy mindig lehet nagyobb számot írni az árcédulára.

Ennyiért már rendes autót is adnak

Mielőtt a Mate X elképesztőbbnél elképesztőbb technikai képességeire rátérnénk, lombozzuk is le gyorsan a kedélyeket. Az okostelefonként és táblagépként egyaránt használható eszköz induló ára 2300 euró (2600 amerikai dollár). Ha minderre még rápakoljuk a hazai forgalmazással jára extra költségeket, akkor kijön, hogy a mobil itthoni teljes ára valahol 1 millió forint környékén lesz.

Ennyi pénzért viszont annyi különlegességet tettek bele a mobilba a mérnökök, amennyit nem szégyeltek. Maga a hajlítási megoldás is egyedi, mivel a kijelző nem félbe csukható, hanem a kisebb rész meglehetősen klasszul simul bele az egyik oldalán markánsabb peremmel bíró hátoldalba. Összecsukott változatban így is igen tekintélyes, 6,6 hüvelykes okostelefont kapunk, kihajtva pedig babrálhatjuk a 8 hüvelykes képernyőt. (A Samsung 2000 dolláros Galaxy Foldja 6,4, illetve 7,3-as képátlóval rendelkezik.) A Mate X több alkalmazás egyidejű futtatására alkalmas rendszere 2480x1148 plusz 2480x892 képpontból alkotja meg a kijelzőre kerülő látványt.

A mindössze 5,4 mm-es fémvázban egy 4500 mAh akkumulátor teljesít szolgálatot, amely támogatja a cég 55W-s gyorstöltős adapterét. Utóbbival a Huawei ígérete szerint 30 perc alatt 85 százalékos töltöttségre lehet majd felhúzni a sok munkában megfáradt mobilt. A Mate X bekapcsolásával egyben a biztonsági ellenőrzés is letudható, mivel a készülék feloldásakor a beépített ujjlenyomatolvasónak köszönhetően a biometrikus azonosítás is elvégezhető.

A Huawei legdrágább terméke már csak 5G-képes változatban kerül a piacra, ami akár 4,6 gigabites sebességgel is tudja majd kapkodni az adatokat, feltéve persze, hogy kiépülnek és használatba kerülnek a legújabb generációs mobil hálózatok.

Az MWC bemutatón nagy volt az érdeklődés a készülék iránt, ám azt egyelőre nem nagyon adták az újságírók kezébe. A szabályt erősítő kivétel volt a CNET szerkesztője, aki arról számolt be, hogy bár a készülék nagy, meglepően könnyűnek tűnik. Roger Cheng szerint a két oldal nagyon szépen egymáshoz simul, bár kicsit mereven viselkedik a készülék a mozdulat során. A hátsó részen található szélesebb perem jól funkcionál természetes fogási felületként, ám az újságíró arra is figyelmeztet, hogy a Mate X-et nem egykezes használatra találták ki - ő például majdnem leejtette, amikor kísérletezett.

Néhány kérdőjel azért maradt

A Mate X kereskedelmi forgalomba kerülésének pontos időpontja egyelőre nem ismert, de valamikor nyáron várható a rekord drága mobil debütálása. Szintén kicsit homályos még, hogy milyen kamerarendszer áll majd a felhasználók rendelkezésére. A bemutató során három kamera volt a készülékben, ám a végső változat már négyet fog tartalmazni, de azt nem lehet még tudni, hogy ezek pontosan milyen specifikációval bírnak.

Konzumer tech

A legtöbb szervezetet a frász kerülgeti a publikus felhő biztonságától

Illetve annak hiányától. A Sophos felmérése szerint tízből hét vállalatnál jegyeztek valamilyen biztonsági incidenst az elmúlt év során, összességében pedig 96 százalékuk tartja IT-biztonsági szempontból problematikusnak az általa használt szolgáltatásokat.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.