A Gartner előrejelzése szerint a kiberbiztonsági szállítók bő 14 százalékos forgalomnövekedésnek örülhetnek idén és jövőre is. A teljes forgalom két év alatt 165-ről 215 milliárd dollárra ugrik.

Ha valahol, akkor a biztonsági piacon egyáltalán nem érezteti hatását a világgazdaságban tapasztalt problémák és bizonytalanságok. A Gartner legfrissebb szektoriális elemzése szerint idén és 2024-ben is szélesre nyitják pénztárcájukat a szervezetek, csak hogy valamennyire biztonságban érezhessék magukat a folyamatosan tapasztalható támadási kísérletek és egyéb kockázatok ellenére.

Többet, aztán még annál is többet

Az amerikai piackutató becslése szerint idén várhatóan 188 milliárd dollárnál is többet fognak költeni globálisan informatikai biztonságra és kockázatkezelésre. Tavaly ugyanerre még "csak" 165 milliárdot szántak az ügyfelek, azaz 2023-ban 14 százalék feletti növekedés várható. A lendület pedig jövőre is kitarthat. A Gartner jósgömbjében ugyanis szinte tizedre ugyanakkor éves növekedés látszik 2024-ben, amikor várhatóan 215 milliárd dollárnál is nagyobbra hízhat a már most sem jelentéktelen méretű piaci torta.

 

A biztonsági és kockázatkezelési szektor globális forgalmának alakulása a Gartner szerint (millió USD)

 

Ahogy a fenti táblázatból is kitűnik, nincs olyan területe a piacnak, amely csökkenést mutatna. Egyedül az otthoni felhasználókhoz köthető szoftverbeszerzések lógnak kicsit ki a sorból a maguk néhány százalékos erősödésével. Minden más szegmens kétszámjegyű ütemben bővülhet az idei és az elkövetkező évben.

Dübörgő motorok

A növekedés motorjaként elsősorban a felhős telepítések elterjedése, a hibrid munkakörnyezet fenntartása és a generatív algoritmusok megjelenése, használata van nevesítve a Gartner jelentésében, de sok régióban és területen a szabályozói környezet változása is költésre kényszeríti a szervezeteket.

Jelenleg a legdinamikusabban az adatvédelemhez és a felhőbiztonsághoz köthető kiadások nőnek. Utóbbira például 2022-től 2024-ig évente nagyjából 25 százalékkal többet szánnak. Ami a másik területet illeti: a Gartner előrejelzése szerint 2025-re a világ lakosságának háromnegyedének személyes adatait modern adatvédelmi szabályok szerint lehet majd csak kezelni.

Biztonság

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.