Az Alibaba cloud szogáltatásokat nyújtó üzleti egysége négy új adatközpont megnyitásával készíti elő globális hadjáratát.

Kína egyik legjelentősebb vállalkozása szépen halad a világuralmi tervek megvalósításában. Az amerikai tőzsdén jegyzett Alibaba hétfőn négy újabb adatközpont megnyitását jelentette be, amelyekkel immár minden kontinensen lesz lokális jelenléte a felhő alapú szolgáltatások kiszolgálására.

Erős hátországra építhetnek

Az Aliyun, vagy más néven Alibaba Cloud a gigászi cégcsoport egyik legígéretesebb üzletága jelenleg. A bevételek immár hatodik negyedéve folyamatosan három számjegyű növekedést mutatnak. Ez jelenleg elsősorban a nagyon erős belföldi jelenlétnek köszönhető, hiszen a kínai kormányzat előszeretettel hoz helyzetbe helyi szereplőket a nemzetközi szállítók kárára. A folyamatos expanzióhoz viszont mindenképpen szükség van a hátárok átlépésére, amihez nagyon jól jön majd a mostani bővítési kör. 

A vállalat hétfői bejelentése szerint Németországban, Dubaiban, Ausztáliában és Japánban áll munkába egy-egy központ. Az új létesítmények egy része helyi partnerek segítségével létesül. Európában például a Vodafone-nal társulnak a kínaiaik. A fejlesztések részét képezik annak a korábban bejelentett programnak, amelynek keretében 1 milliárd dollárt költenek a globális pozíció megerősítésére. 

Szép remények

Jelenleg az Alibaba az ötödik legnagyobb cloud szolgáltató a világon, ám ez mindössze 1-2 százalékos részesedést jelent. A világpiacot ugyanis a két legnagyobb szereplő, az Amazon és a Microsoft dominálja. Mérete és erős háttere alapján viszont egyáltalán nem indul rossz esélyekkel a kínai hódítás. A Canalys előrejelzése szerint a négy év múlva várhatóan 135 milliárd dollárt megmozgató cloud piacon már 7-8 százaléknyi részesedése lehet az Alibabának. 

A növekedés nagyságrendjére jellemző, hogy miközben tavaly az első félévben még 500 millió dollár alatt volt a bevétel, a legutóbbi, idei harmadik negyedévben már súrolták a 1,5 milliárdot. Ez pedig már a pénzét jellemzően e-kereskedelmi tevékenységből szerző Alibabánál is szemmel látható summa.

Mindenki helyezkedik

De nem az Alibaba az egyetlen cég, amelyik megpróbál a cloud piaci általános pezsgéséből hasznot húzni. Az Alphabet, azaz a Google anyacége például korábban tucatnyi új adatközpont megnyitását jelentette be, amelyek közül kettőt idén, a maradékot pedig jövőre adják át, amivel majdnem megduplázza eddigi kapacitását. Összehasonlításképpen: az Alibabának a mostaniakkal együtt lesz 14 központja, amelyekből 6 hazai pályán működik.

A Synergy piackutató szűk egy évvel ezelőtt lajstromba vette a 17 legnagyobb cloudos szolgáltató adatközpontjait. Ebből kiderült, hogy a dobogós helyeken osztozó Amazon, Microsoft és IBM mindegyike legalább 40 létesítménnyel rendelkezik világszerte. Persze ezen a piacon nem csak az adatközpontok számával lehet versenyezni, de az biztos, hogy ezen a fronton is sokat kell fejlődni azoknak, akik vastag szeletet szeretnének elrabolni a vezetők tortájából.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.