Pár nap alatt gyorsan bővült azoknak az internetes cégeknek a köre, amelyek a telekommunikációs hálózatok tehermentesítése érdekében önkorlátozó lépéseket jelentettek be. A Disney például még nagy európai nyitánya előtt vesz vissza.
Hirdetés
 

A múlt héten az EU azt kérte az internetes hálózatokat leginkább terhelő cégektől, hogy vegyék vissza a mozgóképek minőségét, ezzel is segítve az internet működését biztosító társaságok munkáját. A kontinensszerte elrendelt járványügyi intézkedések ugyanis fokozott internetes forgalmat generálnak, ami veszélyeztetheti a világháló normális működését. Szerencsére az érintett vállalatok igyekeznek rugalmasan alkalmazkodni a helyzethez.

Ez most nem egy tündérmese

A hétvégén a Disney is csatlakozott az egyre terebélyesedő listához. Az amerikai nagyvállalat ráadásul igen kényes helyzetben van. Tavaly indított videós streaming szolgáltatása egyelőre Európában csak Hollandiában érhető el. A szélesebb körű bevezetés éppen a napokban, egészen pontosan holnapra volt tervezve. A francia kormányzat kérésére egyébként Franciaországban a piaci nyitányt át is tették árilis 7-re.

A többi, jellemzően nyugat-európai országban ugyan kedden elindul a szolgáltatás, ám azt az EU kérésére "takaréklángon" teszik. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a szolgáltató 25 százalékkal csökkenti sávszélesség-igényét a normál ügymenethez képest. Azaz a felvételek minősége az elérhető maximumhoz képest ennyivel gyengébb lesz.

A Disney hivatalos tájékoztatása szerint a kezdeti lépést akár további szigorítások is követhetik, amennyiben ezt a járványügyi helyzet fokozódása megkövetelné. A cég folyamatos egyeztetést ígért a távközlési szolgáltatókkal és a begyűjtött tapasztalatok alapján döntenek az esetleges újabb lépésekről.

Mindenki benne van

A leterhelt internetes hálózatok problémáját egyelőre példaértékűen kezelték az érintett felek. Thierry Breton, az Európai Bizottság digitális politikával foglalkozó biztosa múlt hét közepén fordult a Netflix vezérigazgatójáhóz azzal a kéréssel, hogy a szolgáltató csúcsidőben valamilyen módon korlátozza a sávszélességigényét – például azzal, hogy csökkenti a streamelt filmek felbontását. Breton ugyanezzel kereste meg a másik "internetzabálót", a YoutTube-ot is. Péntekre már mindkét vállalatnál bejelentették, hogy a régióban 30 napig és átlagosan 25 százalékkal csökkentik a streamelt tartalmak bitrátáját. 

Alig néhány órával később csatlakozott az önkorlátozókhoz az Amazon és az Apple is. Mint ahogy most már ott van a listán a Facebook is, ahol nem csak a közösségi oldalon, de a szintén a céghez tartozó Instagramon is bevezetik a csökkentést. Ez szintén nagy segítség lehet a kommunikációs hálózatok zökkenőmentes üzemeltetésében, hiszen a Facebookon is egyre nagyobb hangsúlyt kap a videós tartalom, az európai felhasználói tábor pedig megközelíti a 300 millió főt.

 

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.