És a YouTube is csökkenti a streamelt tartalmak felbontását.

Engedtek az online streamingszolgáltatók Thierry Breton uniós biztos kérésének: csökkentik a sugárzott tartalmak felbontását.

Egy nappal azt követően, hogy a digitális politikával foglalkozó biztos telefonon egyeztetett Reed Hastings Netflix-vezérrel, a szolgáltató bejelentette, hogy az Európai Unióban 30 napig és átlagosan 25 százalékkal csökkentik a streamelt tartalmak bitrátáját. Ez azt jelenti, hogy nagyjából negyedével mérséklődik a Neflixhez köthető adatforgalom, így csökken a hálózatok leterheltsége anélkül, hogy a felhasználóknak sokkal gyengébb minőségű filmeket kellene nézniük.

Ma a YouTube is csatlakozott a kezdeményezéshez, miután Breton megállapodott erről az Alphabet vezérigazgatójával, Sundar Pichai-jal és a YouTube-ot irányító Susan Wojcickivel. A YouTube annak ellenére vállalta az önkéntes korlátozást az EU-ban, valamint az épp kilépő státuszban lévő Egyesült Királyságban, hogy eddig csak néhány alkalommal tapasztalt nagyobb forgalomnövekedést. Az intézkedés – akárcsak a Netflixnél – egyelőre harminc napra szól, és utána megvizsgálják, szükség van-e a korlátozás fenntartására.

Brutális forgalmat generálnak

Nem véletlen, hogy Breton a streamingpiac két legnagyobb szereplőjéhez fordult első körben. A járványügyi intézkedések miatt nagyon sokan maradtak otthon, ami megnövelte az online tartalmak fogyasztását is. A videostreaming pedig igencsak nagy forgalmat generál. A Netflix saját oldala szerint a tartalmakat négy beállításban lehet nézni. A legalacsonyabb adatforgalmat választva (leggyengébb felbontás) óránkét 0,3 gigabájt forgalmat generál a streaming, SD felbontásban átlagosan 0,7 gigát. Ha azonban valaki HD felbontásra vált, akkor az adatforgalom elérheti az óránkénti 3 gigát is, míg Ultra HD (4K) esetén a 7 gigabájtot.

Ma már a globális netes adatforgalom számottevő mennyiségét adja a streaming. A Sandvine egy korábbi jelentése szerint a letöltések 58 százalékáért már 2018 végén is az online videók feleltek. A tanulmány szerint az EMEA régióban a két legnagyobb sávszélesség-zabáló a YouTube és a Netflix.

Nem tudni, hogy a Netflix bevezet-e hasonló korlátozásokat az USA-ban, ahol már 2018-ban is a legnagyobb letöltésgeneráló szolgáltatás volt. Jól mutatja a netes forgalomban a súlyát, hogy a Sandvine mérései szerint az Egyesült Államokban csúcsidőben a teljes letöltési forgalom 40 százalékáért a Netflix felelt.

Konzumer tech

Villanypóznákon is átmászik a Facebook kábelező robotja

A közösségi behemót jól felfogott érdeke, hogy minél több ember számára legyen elérhető és megfizethető internetszolgáltatás. Ennek támogatására szolgál a frissen bemutatott új projekt is.
 
Hirdetés

Így építhető fel a jövő adatokból

Az elmúlt hónapokban minden korábbinál jobban felértékelődött a vállalatok adatvagyona.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.