A Fortnite készítője nemrég egyszerre mutatta fel középső ujját az Apple-nek és a Google-nek is. A gyors retorzió borítékolható volt, de az Epic Games láthatóan felkészülten indította el keresztes hadjáratát az alkalmazásáruházak ellen.

Ha az ember medvére megy vadászni, akkor jól teszi, ha többször is ellenőrzi, töltve van-e a puskája. Különösen igaz ez abban az esetben, ha valaki nem is egy, hanem rögtön két medvét szeretne kiteríteni. Valami hasonlóra vállalkozott az Epic Games is, amikor pár nappal ezelőtt nemes egyszerűséggel rárúgta az ajtót az Apple-re, illetve ezzel párhuzamosan a Google-re is. Az elmúlt napok eseményeiből pedig nagyon úgy tűnik, hogy az elsöprő népszerűségnek örvendő Fortnite kiadója bizony alaposan felkészült a vadászatra.

Pörögnek az események

Múlt hét csütörtökön az Epic Games igen bátor lépésre szánta el magát azzal, hogy a Fortinte alkalmazásán belül nem csupán az adott operációs rendszer tulajdonosa által felügyelt pénzügyi megoldást kínálta fel a felhasználóknak, hanem egy közvetlen, ráadásul jelentős diszkontot tartalmazó fizetési lehetőséget is.

Mivel az ilyen tranzakciók után mind az Apple, mind a Google komoly, 30 százalékos jutalékot szed, így kérdés sem fért hozzá, hogy ezt nem fogják eltűrni a kincseskamrájukat féltve őrző digitális cégóriások. Az első csapás szinte azonnal érkezett is: a kiadókra vonatkozó felhasználási feltétlek megsértése miatt a Fortnite először az App Store, majd nem sokra rá a Play Áruház kínálatából is eltűnt. Hogy ez mennyire nem érte váratlanul a játék kiadóját, arról itt van az alábbi videó, amelyet még a kitiltás napján élesítettek a Fortnite csatornáján.

 

 

A zömében nagyon fiatal közönség által játszott Fortnite esetében mondjuk kérdéses, hogy mennyire szerencsés George Orwell híres disztópiájára felhúzni a történteket. (Illetve arra, hogy 1984-ben az Apple maga is a regény témájával kezdte Macintosh gépeit reklámozni az IBM megoldásával szemben.) Az viszont világos, hogy az Epic Games egyfajta szabadságharcosi szerepkörben szeretné láttatni magát, aki bátran felveszi a harcot az elnyomó, gonosz, monopolhatalommal bíró (kukacos) almával szemben. Bár különösebben sokat nem jelent, a több mint 5 millió megtekintésnél járó kisfilmet az értékelők túlnyomó többsége pozitívan minősítette.

A második menetben sem pihentek

Miután az első forduló múlt hét végén lement, tegnap újabb ütésváltásra került sor a felek között. Kiderült, hogy az Apple arról tájékoztatta az Epicet, hogy augusztus 28-ai hatállyal felszámolja rendszerében a kiadó összes fejlesztői felhasználói fiókját. Ezzel az Epic egyáltalán nem tudna hozzáférni sem az iOS, sem a Mac fejlesztők számára biztosított eszköztárához. Válaszul a megfenyegetett cég nem csak szétkürtölte a világban, hogy miként "tárgyal" az Apple, de még aznap bírósághoz fordult az ügyben, amelynek célja az intézkedés jogi erővel történő megakadályozása.

A terjedelmes hétfői beadványokkal (mert a Google felé is ment egy hasonló) az Epic nem csak a mobil ökoszisztémájuk felett őrködő riválisok retorzióját akarja késlelteni, de azt is bizonyítani kívánja, hogy ezek a rendszerek alapvetően káros piaci magatartásra épülnek.

Az Apple és a Google természetesen teljesen máshogy látja az ügyet. Szerintük a jutalékból beszedett összegek biztosítják ezeknek a platformoknak a fejlesztését és biztonságos működtetését. Az Epicnek pedig semmiféle létjogosultsága nincs arra, hogy külön bánásmódban részesüljön.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.