A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.

A bitcoinbányák a hasonló léptékű adatközponti rendszerekhez hasonlóan extrém energiafelhasználással működnek,emellett pedig rengeteg vízre is szükségük van a számításokat végző szerverek hűtéséhez. A Cell Reports Sustainability által közzétett elemzés szerint minden egyes bitcoin-tranzakció egy kerti medence feltöltéséhez elegendő vízbe kerül, a koncentrált bányászat pedig értelemszerűen alávág a vízkészleteknek az aszálynak kitett területeken. A tanulmány szerzője, Alex de Vries (Vrije Universiteit Amsterdam) hosszabb ideje vizsgálja a kriptovalutákhoz kapcsolódó villamosenergia-fogyasztást és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A kutató ezúttal a bitcoinbányák hűtőrendszereinek közvetlen vízhasználatát próbálta megbecsülni, amihez hozzáadta az áramtermeléssel összefüggő vízfogyasztást is, tekintettel arra, hogy a szervereket ellátó erőművek hűtőrendszereiben is vizet használnak. Összességében azt találta, hogy a bányászat körülbelül 1600 gigaliter (1,6 billió liter) vizet emésztett fel 2021-ben, amikor a bitcoin árfolyama 65 ezer dollár felett járt. Az előző évben, amikor a bitcoin ára zuhanórepülésbe fogott, értelemszerűen a a vízfelhasználás is mérséklődött, de ma már ismét a 38 ezer dolláros szinten jár, ami ismét erős ösztönzést jelent – olvasható a The Verge riportjában.

Ezek csak szááámok

De Vries szerint az idén már 2300 gigaliternyi fogyasztásra számíthatunk, feltételezve, hogy a nagy adatközpontok jellemzően vízfüggő hűtőrendszerekkel működnek. Bár ez nem áll meg minden esetben, a rendszer étvágyának érdemi csökkentése nem csak infrastrukturális oldalon, hanem a tranzakciós modell átalakításával lenne elérhető. A második legnagyobb kriptovaluta-hálózat, az Ethereum már tavaly áttért az úgynevezett "proof of stake" mechanizmusra, töredékére csökkentve a vonatkozó energiafelhasználást és károsanyag-kibocsátást, de a bitcoin esetében a (szellemi) energia egyelőre a fogyasztás relativizálásáról szóló vitákra megy el.

Ezek általában a kriptovaluta értékének és a bányászat során felhasznált energia összefüggéséről szólnak, másrészt a "whataboutizmus" mentén más, hasonlóan vagy még sokkal súlyosabban szennyező iparágakkal hasonlítják össze a bitcoin-bizniszt. Alex de Vries tanulmányával kapcsolatban is felmerül, hogy a benne szereplő mennyiségek mind becsült adatok, amelyek teljesen elméleti alapokon állnak, másrészt a kutatót a banki szektorban alkalmazzák, ami egyesek szerint alapból elfogulttá teszi a megállapításait. Így, bár ő sem a kriptovaluták bezúzását javasolja, valószínűleg most sem kerülnek közelebb egymáshoz az álláspontok.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.