A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.
Hirdetés
 

A bitcoinbányák a hasonló léptékű adatközponti rendszerekhez hasonlóan extrém energiafelhasználással működnek,emellett pedig rengeteg vízre is szükségük van a számításokat végző szerverek hűtéséhez. A Cell Reports Sustainability által közzétett elemzés szerint minden egyes bitcoin-tranzakció egy kerti medence feltöltéséhez elegendő vízbe kerül, a koncentrált bányászat pedig értelemszerűen alávág a vízkészleteknek az aszálynak kitett területeken. A tanulmány szerzője, Alex de Vries (Vrije Universiteit Amsterdam) hosszabb ideje vizsgálja a kriptovalutákhoz kapcsolódó villamosenergia-fogyasztást és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A kutató ezúttal a bitcoinbányák hűtőrendszereinek közvetlen vízhasználatát próbálta megbecsülni, amihez hozzáadta az áramtermeléssel összefüggő vízfogyasztást is, tekintettel arra, hogy a szervereket ellátó erőművek hűtőrendszereiben is vizet használnak. Összességében azt találta, hogy a bányászat körülbelül 1600 gigaliter (1,6 billió liter) vizet emésztett fel 2021-ben, amikor a bitcoin árfolyama 65 ezer dollár felett járt. Az előző évben, amikor a bitcoin ára zuhanórepülésbe fogott, értelemszerűen a a vízfelhasználás is mérséklődött, de ma már ismét a 38 ezer dolláros szinten jár, ami ismét erős ösztönzést jelent – olvasható a The Verge riportjában.

Ezek csak szááámok

De Vries szerint az idén már 2300 gigaliternyi fogyasztásra számíthatunk, feltételezve, hogy a nagy adatközpontok jellemzően vízfüggő hűtőrendszerekkel működnek. Bár ez nem áll meg minden esetben, a rendszer étvágyának érdemi csökkentése nem csak infrastrukturális oldalon, hanem a tranzakciós modell átalakításával lenne elérhető. A második legnagyobb kriptovaluta-hálózat, az Ethereum már tavaly áttért az úgynevezett "proof of stake" mechanizmusra, töredékére csökkentve a vonatkozó energiafelhasználást és károsanyag-kibocsátást, de a bitcoin esetében a (szellemi) energia egyelőre a fogyasztás relativizálásáról szóló vitákra megy el.

Ezek általában a kriptovaluta értékének és a bányászat során felhasznált energia összefüggéséről szólnak, másrészt a "whataboutizmus" mentén más, hasonlóan vagy még sokkal súlyosabban szennyező iparágakkal hasonlítják össze a bitcoin-bizniszt. Alex de Vries tanulmányával kapcsolatban is felmerül, hogy a benne szereplő mennyiségek mind becsült adatok, amelyek teljesen elméleti alapokon állnak, másrészt a kutatót a banki szektorban alkalmazzák, ami egyesek szerint alapból elfogulttá teszi a megállapításait. Így, bár ő sem a kriptovaluták bezúzását javasolja, valószínűleg most sem kerülnek közelebb egymáshoz az álláspontok.

Piaci hírek

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.