Hamarosan a microsoftos szóróajándékokat is ezzel teszik vonzóbbá. Nyugilabda testre szabható generatív mesterséges intelligenciával... Kell?

A héten Seattle-ben tobzódhattak a fejlesztők a Microsoft jóvoltából. Ha egy most idecsöppent marslakó az online kétnapos, fizikai részvétellel háromnapos (hiába, nehéz egy másnap, hát még kettő) Build fejlesztői konferenciáról készült sajtóbeszámolók alapján akarná megtudni, mi is az a Microsoft, akkor talán olyan szoftvercégnek gondolhatná, aminek van egy terméke, amit úgy hívnak hogy Artificial Intelligence. És van még mellett néhány szoftvere és szolgáltatása, melyek aládolgoznak a fő terméknek. Az idei konferencia szinte minden fontosabb bejelentése a mesterséges intelligenciából (MI) következett, vagy ha nem következett, akkor arra futott ki.

Kétségtelen, hogy az MI vonzó cukormáz, amivel talán egy macskának is el lehetne adni a csípős mustárt. Elég kimondani: "mesterséges intelligencia", máris mindenki felkapja a fejét – amire egy ideje a Microsoft vastagon rá is játszik. És miért épp a nagy éves fejlesztői konferenciáján okozna csalódást?

Itt a Microsoft Fabric. A meglepetés: lesz benne MI

Vállalatok számára az egyik legfontosabb újdonság a Microsoft Fabric adatelemzési platform (amelynek csak a neve emlékeztet az Azure Service Fabric szolgáltatásra). Ez a Microsoft data lake-je, a OneLake köré épül, amely a nyílt forráskódú Apache Parquet formátumot használja, és lehet vele adatokat beszívni az Amazon S3-ból és a Google Cloud Platformból is (ez utóbbira még várni kell pár hetet-hónapot). A platform tartalmaz integrációs eszközöket, van Spark-alapú data engineering eszköze. Része továbbá a továbbfejlesztett Power BI, ami például könnyen használható vizualizációs és MI-alapú elemző eszközt kapott.

És hogy a reménybeli felhasználók, a "citizen developerek" (nevezzük őket civil fejlesztőnek) nagy szabadságot kapjanak, a platform része egy új no-code eszköz, amivel önállóan felépíthetnek egyszerűbb adatműveleteket, a platformba ugyanis integrálták a márciusban bemutatott Copilotot.

A Microsoft abból indult ki, hogy egységes keretbe lehet – és érdemes – foglalni az alapvető adatelemzési munkaterheléseket (adatintegráció, mérnöki feladatok, adattárház, data science, valós idejű elemzés, üzleti intelligencia stb.), amit rá lehet építeni egyetlen data lake megoldásra, valamint egy egységes számítási infrastruktúrára. Ez a modell egyszerűsíti az IT governance-t – ráadásként csak egy számla érkezik havonta. A Microsoft szerint egy ilyen rendszert a vállalatok több szállító eszközeiből tudnak összerakni, ami hosszadalmasabb, munkaigényesebb, és még drágább is (pl. az integráció költségével).

A szolgáltatás, amit Power BI-előfizetőknek július 1-jétől automatikusan aktivál a Microsoft, egyelőre csak nyilvános preview-ban érhető el. Bárki kipróbálhatja, ráadásul a Microsoft korábbi gyakorlatától eltérően hitelkártya-adatok megadása nélkül (lehet, hogy ez bug és nem feature?).

Mindenhol MI és MI és MI...

Legyen mindenkinek saját másodpilótája – de lehetőleg az OpenAI gépi tanulási modelljeivel. Ez az üzenete az Azure AI Studio új funkciójának: a szervezetek úgy hozhatnak létre chatbot-asszisztenst vagy más alkalmazást, hogy kombinálhatják saját szöveges vagy képi adataikat a ChatGPT-vel vagy a GPT-4-gyel. Az, hogy az ügyfelek támaszkodhatnak az Azure OpenAI Service modelljeinek az adataira, radikálisan lerövidíti MI-alapú digitális asszisztenseik fejlesztési idejét.

A Microsoft-ökoszisztéma bővítését célozza, hogy a szoftvergyártó ugyanazt a plug-in-szabványt fogja alkalmazni, amit az OpenAI. Így a third-party fejlesztők ChatGPT-n, Bing Chaten stb. keresztül működő plug-ineket fejleszthetnek majd. (A Microsoft ettől nem teljesen függetlenül a Store-ja kapuját is szélesebbre tárja a külső fejlesztők előtt.)

Az amerikai ügyfelek már nézegethetik a Copilot in Power Pages preview-ját, ami a Power platform low-coding webhelykészítő eszközének használatát teszi még egyszerűbbé. A felhasználó szöveges utasítással (leírással) tud benne űrlapokat, chatbotokat, weboldal-elrendezéseket stb. generálni.

De lesz chatbot a Windows 11-ben, ami kérésre konfigurálja a rendszert. (Vajon mit kell a fülébe suttogni, hogy kétszer olyan gyors legyen, és felére csökkenjen a memóriaigénye?)

És ha már ennyi MI és ChatGPT van széles-e világban, akkor kell gondolni a moderálásra is, természetesen MI-vel. Tehát jön az Azure AI Content Safety, amely angol, spanyol, német, francia, japán, portugál, olasz és kínai nyelvű tartalmakban ismeri fel a helytelenkedést, sőt megbecsüli annak mértékét.

A Microsoft azt is bejelentette, hogy az eszközeiben létrehozott, MI-generálta képeket és videókat "vízjelezi". A vízjel szabad szemmel nem látható, de ha egy képet vagy videót a Bing Image Creatorban vagy Designerben generáltattak, akkor az erre figyelmeztető információ megjeleníthető bármely weboldalon – ha a weboldal üzemeltetője átveszi az ehhez szükséges szabványt.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.