A Wastless elnevezésű startup áruházláncok számára fejlesztett az élelmiszerek lejárata alapján automatikusan árazó rendszert. A Metro egységeiben indul az éles bevetés.

Világszerte óriási problémát jelent, hogy a megtermelt élelmiszerek tetemes részét nem fogyasztjuk el, hanem a szemetesben landolnak. Ez az arány egyes becslések szerint 30-40 százalékot is elér a fejlett régiókban, ami nem csak a nyilvánvaló pazarlás miatt gond, hanem mert az élelmiszerek előállítása az egyik legmegterhelőbb elem az üvegházhatást okozó emberi tevékenységek sorában.

Vegyék, vigyék!

Ezt a nem kívánt folyamatot szeretné mérsékelni a 2016-ban alapított Wastless. Az izraeli startup mélytanuló algoritmusok bevetésével fejleszt olyan automata árazási rendszert, amely az egyes árucikkeket azok lejárati ideje szerint képes fokozatosan csökkenteni a polcokon csücsülő élelmiszerek árát. 

A munka most ért abba a fázisba, hogy már élesben is alkalmazni lehet. A cég első komoly partnere a Metro áruházlánc. A tervek szerint indulásként a német vállalat két lengyelországi egységében tesztelik majd a mesterséges intelligencia hasznosságát. Amennyiben a gyakorlat visszaigazolja a várakozásokat, a 24 országban 680 áruházzal jelen levő Metro többi üzletében is bevetik a Wastless rendszerét.

Az izreali startup becslése szerint a lejárt szavatossági idő miatt kidobott élelmiszerek mennyiségét minimum 40 százalékkal mérsékelheti a dinamikus árazás. Ezt az amúgy sem rosszul hangzó arányt az elkövetkező években 80 százalék környékére tervezik feltornázni, köszönhetően a mesterséges intelligencia finomhangolásának.

Máshol sem pazarolnak

Az élelmiszerpazarlás úgy van jelen világunkban, hogy közben tömegek számára jelent problémát a napi étkezés. Előbbi kezelése elvben enyhíthetne utóbbi súlyosságán, ám a lehetőségek és az igények felmérése, összehangolása egyáltalán nem triviális feladat. Ezen a problémán igyekszik segíten például a Google Project Delta elnevezésű programja, amely többek között analitikai szoftverekkel támogatja a feleslegessé vált, eladományozott élelmiszerek elosztását a rászorulóknak.

Szintén a technológiára támaszkodik az ENSZ világélelmezési szervezete. A WFP (World Food Programme) a gyermekéhezés csökkentésére kezdett 2019-ben a PLUS School Menu Optimizer eszköz kifejlesztésébe, amely a helyi sajátosságokat maximálisan figyelembe véve állít össze teljes menüsorokat az iskolákra szabva. Az első tapasztalatok alapján a szoftvernek köszönhetően ugyanazt a tápértéket tartalmazó ételadagot 20 százalékkal kisebb költséggel tudták előállítani, míg a rendelkezésre álló pénzkeretből összességében 70 százalékkal több élelmiszert szereztek be a helyi termelőktől.

Cloud & big data

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.