A World Food Programme kezdeményezésének sikerében egy magyar big data cégnek is van egy kis szerepe.

Egy ismert magyar big data cégnek, a Startschémának is szerepe lesz abban, ha a WFP-nek (World Food Programme) sikerül csökkentenie a gyermekéhezést. Az ENSZ világélelmezési szervezete 2019-ben kezdte el a PLUS School Menu Optimizer eszköz kifejlesztését, amely a helyi sajátosságokat maximálisan figyelembe véve állít össze teljes menüsorokat az iskolákra szabva. Az eszköznek még a múlt év második felében lefutott egy pilotja is Bhutánban.

Táplálóbbat olcsóbban

A bhutáni projekt eredményei meggyőzőek voltak. Az India és Kína tibeti régiója közé ékelődött kis ország (területe kb. fele akkora, mint Magyarországé, és mindössze 800 ezren élnek az országban) egyik elmaradott régiójában használták a szoftvert. Segítségével ugyanazt a tápértéket tartalmazó ételadagot 20 százalékkal kisebb költséggel tudták előállítani az iskolai étkezdék, míg a rendelkezésre álló pénzkeretből összességében 70 százalékkal több élelmiszert szereztek be a helyi termelőktől.

A szoftver egy összetett algoritmus szerint működik, amely többek között olyan paramétereket vesz figyelembe, mint a helyi termelőknél elérhető alapanyagok, a szezonális kínálat, a különböző nyersanyagok ára, a szállítási költségek stb. A rendszer minden esetben a helyi étkezési szokásokból, ételekből indul ki. Emellett fontos alap az Élelemzésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet, a FAO adatbázisa, amelyben a legfontosabb tápanyagokat biztosító élelmiszereket gyűjtik. A bhutáni mezőgazdasági minisztérium a FAO-val térképezte fel azt is, hogy szezonálisan milyen nyersanyagok állnak rendelkezésre az ország egyes területein.

A Starschema idén januárban szállt be a projektbe. A magyar csapatnak kell biztosítania az összetett fejlesztési munka technikai hátterét. Emellett a kapcsolódó rendszerek integrációjáért és a bonyolult kalkulációk elvégzéséhez szükséges számítási teljesítményért is ők felelnek. Mint a cég közleménye fogalmaz, részben a Starschema szakértőinek munkája teszi lehetővé, hogy a PLUS School Menu Optimizer az idén további országokban vezessék be.

Nem csak a termelést, a felhasználást is kell optimalizálni

A Föld népességének növekedésével egyre nagyobb kihívás lesz a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítása. Nem véletlen, hogy gombamód szaporodnak az agritech startupok, amelyek a technológia segítségével egyszerre próbálják növelni a terméshozamokat és fenntarthatóvá tenni a mezőgazdasági termelést (ezekről a kezdeményezésekről a Bitport is rendszeresen beszámol).

De mint a WFP kezdeményezése is mutatja, önmagában ez kevés lesz, a nyersanyagok felhasználást is optimalizálni kell. Erre mutat példát a PLUS School Menu Optimizer.

Cloud & big data

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.