A hollandiai QuTech kvantumtechnológiai intézet kutatói újabb fontos állomást pipáltak ki a kvantuminternet kiépítése felé vezető hosszú úton.

A QuTech kvantumtechnológiai intézet 2014-ben kezdte meg működését a Delfti Műszaki Egyetem (TU Delft) és Hollandia Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezetének (TNO) együttműködésében. Az intézet már egy évvel később, 2015-ben mérföldkőnek számító eredményt ért el egy több csomópontos elemi kvantuminternet (a kvantummechanika különleges törvényeit kihasználó hálózat) fejlesztésében, amennyiben a világon elsőként számolt be kiskaputól (loophole) mentes Bell-teszt megvalósításáról.

Néhány nappal ezelőtt újabb a QuTech kutatói újabb fontos bejelentést tettek: három különálló kvantumprocesszort kapcsoltak össze egy kvantum-összefonódásra épülő hálózattá. Ez nem csak a legelső, több csomópontból álló kvantumhálózat gyakorlati létrehozása miatt jelentős lépés, hanem azért is, mert alkalmas az erre jellemző hálózati protokollok elveit igazoló (proof of principle) demonstrációra, így újabb lépést jelent a jövőbeni kvantuminternet felé.
 


Ez a kutatók szerint nem más, mint a világ első elemi kvantumhálózata. Bár a kvantumprocesszorok összekapcsolása nem újdonság, eddig kettőnél többet sehol sem csatlakoztattak egymáshoz, így a mostani eredmény érdemi előrelépés a hálózatok kiterjedésének növelésében, amelyek a tudósok elképzelése szerint egy napon az egész Földet lefedhetik majd. Ez a korábban nem látott alkalmazások egész sorát tenné elérhetővé, a feltörhetetlen kommunikácvió mellett például a kis kvantumszámítógépekből is olyan fürtöket lehet majd létrehozni, amelyek egyenként is messze túlhaladják a klasszikus szuperszámítógépek teljesítményét.

Bob, Alice és Charlie

A kvantum alpú rendszerek egyik meghatározó jellemzője az összefonódás, vagyis az a fajta kapcsolat, amikor két, egymástól bármilyen távolságban lévő részecske állapota egymásétól függ, az egyikben bekövetkezett változás szükségszerűen a másikra is hatással van. A kvantumkommunikáció szempontjából ez azt jelenti, hogy a tudósok képesek az információ "teleportálására" a kvantumbitek között, még akkor is, ha fizikailag két külön kvantumszámítógépről beszélünk.

A kvantumhálózatok működtetésében ebből következően alapvető fontosságú az összefonódás kialakítása és fenntartása, amit korábban már számtalanszor meg is valósítottak a kvantumszámítógépek közti fizikai kapcsolaton keresztül. A párokba kötött csomópontokból azonban még nem lesz nagy kiterjedésű hálózat, mint ahogy az egyes kapcsolatokat sem lehet több száz kilométerre elvezetett optikai kábelekkel megvalósítani. A QuTech kutatói most olyan rendszert alakítottak ki, amelyben a hagyományos internetes routerekhez hasonlóan megjelent egy köztes csomópont, hozzájárulva az összefonódás fenntartásához a fizikai távolság kiterjesztése mellett.

A Bob, Alice és Charlie néven hivatkozott csomópontok egyelőre egy ilyen szimpla hálózatot alkotnak: Alice és Charlie Bobon keresztül kapcsolódik egymáshoz, miután az utóbbi összefonódik mindkét külső ponttal. A tudósok ráadásul az első egyszerű kvantumhálózati protokollt is megalkották, amelyet részletesebben is bemutatnak a QuTech vonatkozó oldalán. Az új hálózatot teszkörnyezetnek szánják a jövő kvantuminternetes hardvereihez, szoftvereihez és protokolljaihoz, csakúgy, mint a kvantumhálózatok felskálázásához vagy a létező (adat)infrastruktúrával való kompatibilitási kérdések kutatásához.

a kép forrása: qutech.nl

 

Közösség & HR

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.