A vonuló készenléti egységek közlekedését igyekszik biztonságosabbá tenni az a magyar kutatási projekt, amelynek eredményeit nemrég a zalaegerszegi tesztpályán mutatták be.

A közlekedésbiztonság javítását ismeretterjesztéssel, bemutatókkal segítő Biztonság Hetéhez kapcsolódóan mutatkozott először be nagyobb nyilvánosság előtt az a hazai kutatási projekt, amely a vonuló készenléti egységek (mentők, tűzoltók, rendőrség) helyszínre érekezését igyekszik egy extra biztonsági elemmel támogatni.

Angyali drónok

A győri Széchenyi István Egyetem és a budapesti Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatóihoz köthető koncepció a csapat tudomása szerint egyedülálló a világon. Az ötlet lényege, hogy a készenléti autó felett egyfajta őrangyalként egy drónt vezetnek, amelynek kamerája képes olyan veszélyforrásokat is felfedezni, amelyek a jármű vezetője előtt rejtve maradnak. 

Mindez városi környezetben működhet leginkább, hiszen a nagy épületek és szűk utcák gyakran behatárolják a sofőr érzékelési zónáját, ugyanakkor a drónnak sem kell elképesztő sebességgel repülnie ahhoz, hogy a megfelelő pozícióba manőverezze magát a haladás során.

Az eddigi eredményeket a kutatók pár napja az Országos Mentőszolgálat közreműködésével egy kifejezetten ilyen helyzetekre alkotott tesztkörnyezetben, a Zalaegerszeg mellett található ZalaZONE területén demonstrálhatták. Ahogy az alábbi videóból is kiderül, a vonuló mentőautó elől a házfalak által takart jármű az előfutár drónnak köszönhetően felfedezhetővé válik, és így az ütközés elkerülhető. Ezzel az uniós támogatással megvalósuló projekten dolgozó csapat szerint a fő kutatási kérdés – az ötlet megvalósíthatósága – bizonyítást nyert.
 


A rendszer jelen formájában még nagyon távol áll a gyakorlati bevezetéstől. Ehhez nemcsak további technikai kérdéseket, problémákat kell megoldani a mérnököknek, hanem szükséges a jogi és szabályozási környezet megfelelő alakítása is, hogy a városok és országutak feletti drónos repülés és a forgalomról való folyamatos kamerafelvétel készítése ne ütközzön jogszabályokba.

Piaci hírek

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.