A vonuló készenléti egységek közlekedését igyekszik biztonságosabbá tenni az a magyar kutatási projekt, amelynek eredményeit nemrég a zalaegerszegi tesztpályán mutatták be.

A közlekedésbiztonság javítását ismeretterjesztéssel, bemutatókkal segítő Biztonság Hetéhez kapcsolódóan mutatkozott először be nagyobb nyilvánosság előtt az a hazai kutatási projekt, amely a vonuló készenléti egységek (mentők, tűzoltók, rendőrség) helyszínre érekezését igyekszik egy extra biztonsági elemmel támogatni.

Angyali drónok

A győri Széchenyi István Egyetem és a budapesti Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatóihoz köthető koncepció a csapat tudomása szerint egyedülálló a világon. Az ötlet lényege, hogy a készenléti autó felett egyfajta őrangyalként egy drónt vezetnek, amelynek kamerája képes olyan veszélyforrásokat is felfedezni, amelyek a jármű vezetője előtt rejtve maradnak. 

Mindez városi környezetben működhet leginkább, hiszen a nagy épületek és szűk utcák gyakran behatárolják a sofőr érzékelési zónáját, ugyanakkor a drónnak sem kell elképesztő sebességgel repülnie ahhoz, hogy a megfelelő pozícióba manőverezze magát a haladás során.

Az eddigi eredményeket a kutatók pár napja az Országos Mentőszolgálat közreműködésével egy kifejezetten ilyen helyzetekre alkotott tesztkörnyezetben, a Zalaegerszeg mellett található ZalaZONE területén demonstrálhatták. Ahogy az alábbi videóból is kiderül, a vonuló mentőautó elől a házfalak által takart jármű az előfutár drónnak köszönhetően felfedezhetővé válik, és így az ütközés elkerülhető. Ezzel az uniós támogatással megvalósuló projekten dolgozó csapat szerint a fő kutatási kérdés – az ötlet megvalósíthatósága – bizonyítást nyert.
 


A rendszer jelen formájában még nagyon távol áll a gyakorlati bevezetéstől. Ehhez nemcsak további technikai kérdéseket, problémákat kell megoldani a mérnököknek, hanem szükséges a jogi és szabályozási környezet megfelelő alakítása is, hogy a városok és országutak feletti drónos repülés és a forgalomról való folyamatos kamerafelvétel készítése ne ütközzön jogszabályokba.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.