A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.

Közel ezer IT-szakember bevonásával készített felmérést a No Fluff Jobs (NFJ) állásportál. Mivel a portálon állást hirdető cégeknek kötelező megadniuk a meghirdetett pozíciókhoz fizetési sávot is, az NFJ jól nyomon tudja követni a piac alakulását – legalábbis az ajánlatok részét.

Most egy online kérdőív segítségével azt vizsgálták, a munkavállalóknak milyen juttatások és előnyök fontosak. A kérdőíven rákérdeztek a fizetésre is.

A munkavállalók is igazolták: jól keresnek

A felmérés jellegéből adódóan nem reprezentatív, de mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak jó fogódzó a bértárgyalásokhoz. A válaszadók többsége (81 százalék) Budapesten dolgozik, amiben nincs semmi meglepő, hiszen a hazai IT-szektor központja egyértelműen Budapest. A válaszadók fennmaradó 19 százalékának zöme Szegedet, Debrecent, Miskolcot és Székesfehérvárt képviseli.

A munkavállalók 86,5 százaléka dolgozik alkalmazottként, 10 százaléka vállalkozói szerződéssel. Az viszont meglepő, írja a jelentés, hogy miközben a projektalapú foglalkoztatás egyre fontosabbá válik, mindössze a válaszadók 1 százaléka dolgozik ilyen módon. A válaszadók 15-15 százaléka full-stack-, illetve backendfejlesztő, 12,5 százalékuk pedig a product és project management területen dolgozik. Érdekesség, hogy a válaszadóknak csupán az 1 százaléka foglalkozik mesterséges intelligenciával (az nem derül ki, hogy őket nem érte el a kérdőív, vagy valóban ennyire kevesen vannak).

 
No Fluff Jobs: Magyar IT-fizetések 2020. október
Infogram

A kutatás is igazolta azt a közvélekedést, hogy képzett informatikusként továbbra is jól lehet keresni. (A képzettség fontosságával többek között a botcampek kapcsán podcastban is foglalkoztunk, de a BME-VIK dékánjával, Charaf Hassannal készített interjúnkban is szóba került.)

A válaszadók körében a szenior IT-specialisták 40 százaléka keres a nettó 600 és 899 ezres fizetési sávban. Ötödük nettója 900 ezer és 1,2 millió forint közé esik, és 9 százalékuk havi fizetése haladja meg az 1,2 milliót.

A mediorok 66 százaléka, valamint a juniorok (a felmérésben ide sorolták a gyakornokokat is) 55 százaléka mondta, hogy a havi fizetése 300 és 599 ezer forint között van. Utóbbi csoport 44 százaléka a 100 és 299 ezer forintos sávba tette a nettóját.

Az IT-sok szeretnek otthon...

A kutatás rákérdezett az egyéb juttatásokra is. Ebből olyan kép rajzolódik ki, mintha nem is lett volna járvány, ami épp az IT-szakmában a home office tömeges bevezetését eredményezte (bizonyos üzemeltetési területeket továbbra is bentről kell ellátni, de ez az IT-munkahelyek töredékét érinti). A kutatás szerint ugyanis a home office a a járvány után még fel is értékelődött. A kutatás szerint ez áll az első helyen (a szeniorok 13,5 százaléka tette ezt első helyre).

 
No Fluff Jobs: Béren kívül juttatások rangsora, 2020. október
Infogram


A további juttatások megítélése a szenioritás függvényében meglehetősen eltérő. A pályakezdőknek például fontos tényező a képzések lehetősége, a pihenőszoba megléte, az ingyen kávé és üdítő. A medior és szenior szakemberek inkább a rugalmas munkaidőt, a lapos szervezeti hierarchiát, a magán egészségbiztosítást, a céges autót és parkolási támogatást preferálják.

Összességében a kutatás szerint már közel sem igaz az, hogy az IT-szakembereket a kellően magas fizetéssel és egy csocsószobával le lehet kenyerezni. Az NFJ szerint sokat árnyalódtak az elvárások, a szakemberek karriertervezése is tudatosabbá vált, ami az elvárásaikra is hatott. tegyük hozzá: ehhez az is kellett, hogy a viszonylag magas fizetés már ne legyen kérdés.

Közösség & HR

Délkelet-Ázsiával lép digitális szövetségre az Európai Unió

A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.