Az egyelőre megfontolás alatt lévő intézkedés egyszerre akadályozná a távol-keleti riválist, illetve hozná jobb pozícióba az amerikai cégeket.

Az Egyesült Államok által bevezetett exportkorlátozások már az elmúlt években is jelentősen visszafogták a kínai félvezetőipar fejlődését. A Reuters beszámolója szerint ugyanakkor a Biden-kormányzat egy fokozattal feljebb kapcsolná a szankciós prést, és gyakorlatilag minden kínai gyárat elvágna a memóriacsipek gyártásához szükséges amerikai technológiáktól.

A hírügynökség összesen négy, az ügyet közelről ismerő személytől kapott információkra alapozva arról ír, hogy egyelőre ugyan csak az ötlet szintjén, de komolyan felmerült az USA-ban, hogy széles körű, tehát nem kifejezetten katonai felhasználásra vonatkozó korlátozásokat vezetnének be a fejlett NAND csipek előállításához szükséges megoldásokra.

Amennyiben életbe lépne egy ilyen intézkedés, az egyszerre tudná visszavetni Kína ambícióit a félvezetőipar területén, illetve támogatná a szektorban érintett két nagy amerikai vállalatot. A Western Digital és a Micron Technology együttesen a NAND csipek negyedét szállítják a világpiacra.

A Reuters anyaga kitér rá, hogy az exportkorlátozások kiszélesítése a dél-koreai szereplőket is negatívan érintené. A Samsung Electronics két nagy gyárat üzemeltet Kínában, míg az SK Hynix épp az amerikai Intel NAND flash csipeket gyártó kínai egységét vásárolja meg,

A témával kapcsolatban a kereskedelmi minisztérium szóvivője nem kívánt konkrétumokba bocsátkozni, ugyanakkor azt megerősítette, hogy a Biden-adminisztráció arra törekszik, hogy akadályozza a fejlett félvezetők kínai gyártását, mivel az az Egyesült Államok számára jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Elgáncsolnák a nemzet bajnokát

A felvázolt intézkedések fő célpontja és legnagyobb kárvallotja a mindössze 2016-ban alapított YMTC lehet. A kínai állam által biztosított mintegy 24 milliárdos támogatásnak köszönhetően a vállalat pillanatok alatt a Micron és a Western Digital kihívójává vált. Becslések szerint a (kínai) "nemzet bajnokaként" is emlegetett gyártó a világ NAND flash memóriacsip-gyártásának mintegy 5 százalékát adja, ami csaknem kétszerese az egy évvel ezelőtti értéknek.

Az YMTC ellen egyébként jelenleg minisztériumi vizsgálat is folytik az USA-ban annak tisztázására, hogy megsértette-e az amerikai exportszabályokat azzal, hogy csipeket adott el a szintén kínai Huawei távközlési vállalatnak. A Bloomberg pedig korábban arról írt, hogy a cég tárgyalásokat folytat az Apple-lel, hogy utóbbit flash memóriával lássa el.

Nehezen tartható célok

Kínában még 2015-ben hirdették meg a nagyszabású gazdaságfejletési programot, a Made in China 2025-öt. Ennek egyik sarokpontja az volt, hogy 2025-ig önellátóvá kell tenni az országot a félvezetőgyártás tekintetében. Az alapból ambíciózus célt azonban a Donald Trump elnöki periódusában felforrósodó kereskedelmi háború teljesen irreállissá tette, amin a jelek szerint az elnökváltás sem változtatott semmit.

Piaci hírek

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.