Egy várhatóan jövőre életbe lépő új szabályozás miatt technológiai eszközök széles körénél kell majd komoly kompromisszumra kényszerülnie azoknak a cégeknek, akik továbbra is szeretnének versenyben maradni a kínai piacon.

Elsőként az irodai eszközöket, például nyomtatókat, fénymásolókat, többfunkciós gépeket gyártó külföldi vállalatokat érintheti az a körvonalazódó új nemzeti technológiai szabványrendszer, amely a Nikkei beszámolója szerint jövőre léphet érvénybe Kínában. Az ország számos szervezetére nézve kötelező érvényű előírásokkal a kormányzat a határain belül tartaná a kulcsfontosságú alkatrészek minden munkafolyamatát, a tervezéstől egészen a gyártásig.

Az április óta tárgyalt tervezet szövege szerint a nemzeti szabvány megszerzésére csak azoknak a termékeknek lesz esélye, amelyeket Kínában terveznek, fejlesztenek és gyártanak. Ez egyrészt rászorítaná a külföldi cégeket, hogy fontos kutatási információkkal helyben dolgozzanak, ami azért jelenthet problémát, mert Kínában nem példa nélküli a külföldi technológia "újrahasznosítása". Utóbbit pedig lényegesen könnyebb végrehajtani, ha nem egy másik országban, hanem a szomszéd telken zajlik a kutatás-fejlesztés. De a bevezetés előtt álló szabályozás azt is garantálná, hogy a technológiai eszközöknél a teljes ellátási lánc Kínában maradjon.

Amennyiben élesedik a tervezet, a kritikusnak minősített infrastruktúra-szolgáltatók (távközlés, energiaszektor, közlekedés, pénzügyi szektor) csak a nemzeti szabványok feltételeit megugró eszközöket vásárolhatnak majd. Ezzel tovább szűkül majd a külföldi szállítók mozgástere, mivel az közvetlen kormányzati megrendelések esetében már amúgy is életben van egy szigorú beszerzési politika, ami jórészt kizár bármiféle állammal kötött üzletet.

A fele sem tréfa

A Nikkei beszámolója szerint Kínában évente közel 1 millió multifunkciós irodai gépet vásárolnak, amivel az ország abszolút kiemelt térségének számít a szegmensben. A kormányzati beszerzések ennek mintegy 30 százalékát teszik ki, de az infrastruktúra és más, az állam által prioritásnak tekintett területek - mint például az oktatás és az egészségügy - hozzáadásával ez az arány több mint a felére emelkedik.

A kínai szabványügyi hivatal, illetve a piacszabályozásért felelős testület a várakozások szerint még idén nyilvános véleményezésre bocsátja a javaslatot, amely 2023-ban már érvénybe is léphet. A szabványok a hírek alapján később kiterjeszthetők lesznek a személyi számítógépekre és szerverekre is.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.