A legerősebb hazai szuperszámítógép mostantól az orvostudományt segíti, speciális területeken támogatja a kutatást és az adatok elemzését.
A GENAGRID Konzorcium és az Intel bemutatta Magyarország legerősebb tudományos szuperszámítógépes rendszerét, amelyet az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet üzemeltet. Az SGI által szállított ALTIX ICE fürt összesen 512 nagyteljesítményű processzormaggal, 6,5 teraflopos csúcsteljesítményt képes leadni, amit genetikai és rendszerbiológiai kutatásokra fordítanak hazai kutatócsoportok.

Szuperszekrény | Az SGI ALTIX ICE a blade kivitelnek köszönhetően rendkívül magas teljesítménysűrűséget képes elérni. A fürtben összesen 512 processzormag és 1 terabájt memória található, összesen 6,5 teraflops, azaz másodpercenként 6,5 ezer milliárd 64 bites pontosságú műveletvégzési sebességgel. A klaszter Red Hat Enterprise Linuxot futtat, és a kódokat az Intel fordítóival és teljesítményhangoló eszközeivel optimalizálták.

Az olyan molekuláris biológiai kutatások, mint amilyen a genetikai, genomikai és fehérjekémiai (proteomikai) vizsgálatok hatalmas adattömegeken végeznek elemzéseket, így a nagy memóriakapacitás és műveleti párhuzamosság egyaránt fontos volt. Az ALTIX ICE rendszer kapacitását elsősorban az asztma, allergia és leukémiai genomikai kutatására fordítják, de más magyarországi kutatási projektek adatelemzését segíti. A genetikai vizsgálatok elvégzéséhez az akadémiai és ipari partnerek genetikai laborjai együttesen egy régióbeli viszonylatban egyedülálló spektrumot biztosítanak.

"Az SGI Altix ICE szuperszámítógéppel a hazai orvos-biológiai kutatás itthon eddig elérhetetlennek látszó számítási teljesítményhez jutott, egyetlen kutatási cél elérése érdekében" – nyilatkozta Dr. Temesi Tibor a Silicon Graphics hazai kereskedelmi igazgatója.

Gének nyomában | Az orvosbiológiai méréstechnológia fejlődése az utóbbi két évtizedben lehetővé tette számos faj genetikai állományának (genomjának) megismerését, sőt a mérések költségének csökkenésével belátható közelségbe került egyedi emberi genomok nukleotid-sorrendjének rutinszerű vizsgálata is. Mára az egyik legjelentősebb orvosbiológiai kihívássá vált a genetikai különbségek hatásának felderítése, in silico (azaz számítógépes) jóslása, modellezése, a hatások gyógyszerészeti, orvosi, klinikai „lefordítása”, felhasználása.

Paradox módon az adatgazdagságot elhozó nagy áteresztő képességű módszerek színre lépése más aspektusból erősítette meg a biológia és az orvostudományok információgazdag voltát, mivel az adatok statisztikai elemzésének értelmezésében és klinikai „lefordításában” az elektronikus tudásnak és feldolgozásnak döntő szerepe lett.

A számítási igények a kísérlettervezésben, az adatelemzésben kettősek. Egyrészt jelen van a teljesítménybeli igény, hogy több egyetlen számításon dolgozó processzormag érjen el egy nagy, közös memóriát. Másrészt jelen van a nagy áteresztő képességű igény is, ami sok párhuzamos futtatást jelent, például statisztikai robusztusságvizsgálatoknál. Ezen kettős igénynek tesz eleget a projekt dedikált grid számítógépe, egy SGI Altix ICE rendszer.

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.