A három dimenziós nyomtatás kezdi átlépni a kísérleti stádiumot: az egyszerűbb alakzatok és szerkezetek után egyre bonyolultabb eszközök is előállíthatóak nyomtató segítségével, bár az még messze van, amikor bevásárlás helyett nyomtatunk magunknak egy pizzát.
A hagyományos nyomtatást már mindenki megszokta, sőt sokan elavult technológiának is tartja, hiszen könyveket, dokumentumokat, képeket is egyre többen számítógépek, tabletek képernyőin jelenítenek meg. Pedig a nyomtatás nem csak papírt és tintát jelent, és főképp nem csupán olvasni- vagy néznivalót lehet így előállítani.

Sok 2D = 3D A technológia tulajdonképpen igen egyszerű és kézenfekvő. Hiszen már maga a két dimenziós nyomatok is papírra felvitt, mikroszkopikus vastagságú rétegek, tehát ha egy előre pontosan megtervezett sorrendben ilyen rétegeket nyomtatunk egymásra, végül egy térbeli alakzatot kapunk.

Persze ez azért jelentősen leegyszerűsített leírása a folyamatnak, amelyhez mikronnyi pontosságú tervezésre és speciális eszközökre van szükség.  Az alábbi videóban a BBC tudósítója egy angol üzemben járt, ahol alapesetben ipari gépek egyes alkatrészeit készítik nyomtatással. A mérnökök azonban a technológia szélesebb körű lehetőségeit azzal mutatják be, hogy teljes egészében működőképes kerékpárt nyomtatnak ki az alapanyagul szolgáló speciális műanyagból.


Természetesen, ahogy itt is látható, egy ilyen prototípus előállítása egyelőre hosszadalmas munkát igényel, és a felhasznált eszközök valamint energia tekintetében sem feltétlenül gazdaságos egy ilyen szintű projekt. Azonban egyszerűbb alkatrészek pontos sorozatgyártásához már ma is használják a technológiát, a különféle kísérletek (a nyomtatott bikinifelsőtől kezdve a szintén nyomatként elkészült fuvoláig) izgalmas közeljövőt sejtetnek.

A 3D-s nyomtatók az otthonokba is beköltözhetnek
Átveszik az irányítást az intelligens eszközök
Jövőkutatás: 10 újdonság 10 év múlva - 1. rész / 2. rész

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.