Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.

Az utóbbi időben egyre több figyelmeztetést hallani azzal kapcsolatban, hogy a gyártók rendszeresen emberi nevekkel és emberi identitással próbálják meg felruházni az általuk fejlesztett MI-ágenseket és robotokat. Ennek nyilvánvaló célja annak a benyomásnak az erősítése, hogy a mesterséges intelligencia már-már öntudattal rendelkezik, alátámasztva a techvállalatok narratíváját az emberi képességeket is felülmúló MI küszöbön álló megjelenéséről. Ez azonban akármilyen jól veszi ki magát a befektetők előtt, elmossa a határokat az emberek közötti, illetve az ember-gép interakciók területén, ami befolyásolja az MI károkozásra való képességét is.

Itt természetesen nem a kifáradóban lévő Skynet-sztorira kell gondolni, hanem arra, hogy nem feltétlenül jó ötlet egyenrangú partnerként tekinteni egy olyan algoritmusra, ami csak statisztikai alapon imitálja az emberi viselkedést. Ráadásul amikor a megbízhatónak tartott programok hibáznak, akkor azt váratlanul és nehezen magyarázható módon teszik. Bár az emberi természet része, hogy hajlamosak vagyunk még a kedvenc tárgyainkat is személyiséggel felruházni, ugyanígy arra is hajlamosak vagyunk, hogy próbálgassuk az alkalmazások határait, vagy akkor is az MI-re hagyatkozzunk, ha pontosan ismerjük annak korlátait.

A mesterséges intelligenciának persze megvan rá a lehetősége, hogy új szintre emelje az emberi képességeket, ehhez azonban magának az MI-nek egyáltalán nem szükséges emberi módon viselkednie – mi pedig jobban tesszük, ha a számtalan kisegítő feladat között a gondolkodást azért nem bízzuk rá a szoftverekre. Külön megfontolandó, hogy ezt az álláspontot már mesze nem csak az MI kockázataival házaló szakemberek képviselik: legutóbb például a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella fejtette ki, hogy a mesterséges intelligenciát célszerűbb lenne eszköznek tekinteni, nem pedig valamiféle emberszerű entitásnak.

Nagy üzlet sem így lesz belőle

A Bloombergnek adott interjújában a Microsoft első embere rosszallását fejezte ki az MI antropomorfizálását illetően, világossá téve, hogy szerinte egy eszközről van szó. Nyilván már ez is éles ellentétben áll annak az OpenAI-nak a megközelítésével, amelynek a Microsoft a legnagyobb befektetője, de Nadella még a mesterséges intelligencia kifejezést is félrevezetőnek nevezte: ahogy ő látja, az MI képességei nem feleltethetők meg az emberi intelligenciának, és ezt érdemes lenne minél világosabbá tenni. A dolog különösen érdekes, mert a Microsoft korábbi próbálkozásaival (Tay, Cortana stb.) nem éppen ezt az irányt követte.

A magyarázat valószínűleg abban a stratégiában keresendő, amelynek mentén a Microsoft éppen most jelentett be egy új, alapértelmezett módon MI-funkciókkal tervezett PC-kategóriát. Ezek szerint a fejlesztésekbe ölt milliárdokat és az eddigi eredmények értékelését követően eljött az ideje az olyan MI-alapú eszközök és alkalmazások kiadásának, amelyek nem (csak) látványosak, de produktív, széles körben piacosítható termékekben öltenek formát. A lap ennek kapcsán a Google egyik vezetőjét is idézi, aki szerint lehetséges például emberi érzelmeket imitálni az MI-eszközökön keresztül, de náluk is inkább a "szuper segítőkész, szuper hasznos" jellemzőkre próbálnak koncentrálni.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.