Egy friss kutatás arra jutott hat évtized tudományos publikációinak és a szabadalmainak vizsgálatával, hogy a nagy pörgésben ritkábban jönnek a meghatározó eredmények.

Lassan magunk mögött hagyjuk az egyre gyorsuló innováció és diszrupció korszakát, ahogy egyre lassabban érkeznek a gondolkodásunkat megváltoztató felfedezések és fejlesztések – állítja a Carlson School of Management docense által vezetett friss kutatás. Az elmúlt évtizedekben megjelent 45 millió tudományos dolgozat és 3,9 millió szabadalom statisztikai elemzése alapján a tudósok arra jutottak, hogy ma már egyre kisebb esély van rá, hogy egy-egy ilyen újítás irányt szabjon az emberiség tudásanyagának fejlődésében.

A Nature oldalán közzétett tanulmányból az derül ki, hogy az 1945 és 2010 közötti tudományos közlések esetében a csökkenés 91,9 és 100 százalék között mozog, míg a szabadalmak területén már 1980 és 2010 között is 78,7-91,5 százalékos visszaesést tapasztaltak. A trend alól pedig a technológiai szegmens sem jelent kivételt, sőt kifejezetten az olyan csoportok közé tartozik, ahol a legmeredekebben jelentkezik az innováció visszaszorulása. Mindez nyilvánvalóan éles ellentétben áll a technológiai iparág saját állításaival.

A kutatást szemléző The Register ezzel kapcsolatban az olyan "divatdiktátorok" paneleit idézi, mint amilyen a KPMG vagy a McKinsey, ahol egyfolytában a diszruptív technológiák fősodorba kerüléséről, a vállalkozások digitális transzformációjának szükségszerűségéről vagy a felforgató erők folyamatos hatásairól beszélnek. A kutatók szerint azonban az adatok nem pontosan ezt mutatják, amennyiben a publikációk és a szabadalmak egyre kevésbé "szakítanak a múlttal", hogy új utakra tereljék a tudományt és a technológiát.

Lassítással lehetne felgyorsulni

Az elemzés ugyanis arra mutat, hogy a fenti minta nem csak általánosan érvényes a különböző területeken, hanem kifejezetten látványos is a különböző idézet- és szövegalapú mérőszámok esetében. Ezt azonban nem a közzétételek minőségének romlásával, a hivatkozási gyakorlatok változásával vagy különböző szakterület-specifikus tényezőkel magyarázzák, hanem azzal, hogy az általuk azonosított lassulás minden bizonnyal a tudomány és a technológia természetében bekövetkezett eltolódást tükrözi.

Mindennek értelmében arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy távolodjanak el a "publikálj vagy pusztulj" jelszóval működő kutatási kultúrától, amelyben a siker legnagyobb részben a dolgozatok vagy bejegyzett szabadalmak számán múlik. Ezzel összefüggésben fontosnak tartanák a szervezési stratégiák és a finanszírozási rendszerek átalakítását is, támogatva a tudósok hosszú távú karrierjét. Sok innováció ugyanis abból fakad, ha új ötleteket próbálnak ki, aztán megnézik, hogy mi lesz a dologból; ezzel szemben ha mindenki csak amiatt aggódik, hogy a lehető leggyorsabban tegye közzé a következő publikációját, az nyilván nem segíti a jelentős áttöréseket.

Piaci hírek

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.