Bár a fél világ az interneten lóg, és az online szolgáltatások is nagyon mennek, mindez az operátotok bevételeiben nem igazán köszön vissza.

A lakóhely-elhagyási korlátozások, az iskolabezárások és a távmunka nyomán világszerte felfutott az internetes adatforgalom, ezzel párhuzamosan pedig a különféle online termékek népszerűsége is növekszik az ételrendeléstől a cloud alapú szolgáltatásokon át a digitális játékokig. Az internetszolgáltatók részvényeinek árfolyama ennek ellenére sem rakétázik, sőt az általános tőzsdei lejtmenet közepette még csak nem is tartozik a legkisebb visszaesést produkáló iparágak közé. A Reuters friss összeállítása szerint az operátorok Európában, Ázsiában, Amerikában vagy Afrikában is alulteljesítenek azokhoz a nagy netes forgalmat generáló üzletekhez képest, amelyek éppen az ő hálózataikon hasítanak.

A hírügynökség beszámolójából kiderül, hogy a telekommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó MSCI index 13 százalékkal gyengült az év eleje óta, szemben mondjuk az egészségipar 6, a technológiai vállalatok 8 vagy a fogyasztási cikkek 10 százalékával. Igaz, hogy ez még mindig kedvezőbb, mint ahogy a fejlett piacokat leíró, 23 ország több mint 1600 társaságának teljesítményéből összeállított MSCI World index alakuása, de az elemzők szerint jól mutatja, hogy a távközlési cégek milyen kedvezőtlen piaci folyamatokkal szembesülnek – annak ellenére, hogy szolgáltatásaikra nagyobb szükség van, mint valaha.

A nagy forgalom most még inkább csak kiadásokkal jár

A riportból kiderül, hogy a telkóknak egyelőre csak extra terheket és kényszerű befektetéseket hozott az üzleti folyamatok vagy a szórakoztatóipar fokozottabb elmozdulása az online csatornák felé, de a meglévő díjstruktúra mellett a növekvő igényeket nem sikerül egyhamar monetizálni. Ezzel párhuzamosan az emberek kevesebbet utaznak, ami a Juniper Research becslése alapján globálisan 25 milliárd dolláros bevételkiesést jelent a máskor megbízható forrásnak számító roamingdíjak elmaradásával. Ugyanilyen nagy kérdés a munkanélküliség alakulása a járvány alatt és azt követően, mert bezártság ide vagy oda, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a drága előfizetések fenntartását.

A Reuters által megszólaltatott elemzők a fenti kihívások mellett arra vezetik vissza a részvényárfolyamok csökkenését, hogy az osztalékfizetés tekintetében hosszú ideje nyomás alatt lévő társaságok egész biztosan elhalasztják vagy csökkentik az ilyen kiadásokat. A folyamatokat jól érzékelteti, hogy a világ második legnagyobb távközlési szolgáltatója, a Vodafone a múlt hónapban az adatforgalmazás 50 százalékos emelkedéséről számolt be, miközben a cég papírjai már 23 százalékkal gyengébben szerepelnek a londoni FTSE indexben a januári szinthez viszonyítva. Sokkal jobban persze senkinek sem megy: az AT&T például 21 százalékos, a Telefonica pedig 30 százalékos mínuszban van.

A jelentésben felvázolt, baljóslatú körülmények mellett azért a hosszabb távú kilátások között megemlítik az adatforgalom iránti kereslet folyamatos növkedését, ami a járvány elvonultával is folyamatos lesz az alaptevékenyégek – a mobil és vezetékes internetszolgáltatás – területén. Ezen felül az egyik nyilatkozó kiemeli, hogy a távközlési szolgáltatók imázsa és megbecsültsége mindenképpen erősödik a vészhelyzetben. Nem csak az válik ugyanis világossá, hogy milyen fontosak ezek a szolgáltatások, de az operátorok egyelőre a különleges terhelések közepette is helytállnak, és a legtöbb helyen olyan hozzájárulásokat is tesznek a jelenlegi válságos helyzetben, mint amilyen az ingyenes adatcsomagok kiosztása vagy a késedelmes fizetések és a késedelmi díjak nagyvonalú kezelése.

Piaci hírek

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.