A gyártókat tömörítő szervezet számításai szerint az idei második negyedévben közel 30 százalékkal ugrottak meg az eladások.

Amikor egy szegmensben az a legnagyobb probléma, hogy miként lehetne még több terméket előállítani, akkor borítékolhatjuk, hogy nem lesznek gondok a növekedési számokkal. Ezt igazolja vissza a Semiconductor Industry Association (SIA) nemrégiben közétett anyaga is.

A világ legjelentősebb félvezetőgyártóit tömörítő szövetség szerint a június végével záródott idei második negyedévben a félvezetők eladásából származó bevétel 133,6 milliárd dollár volt. Ez nem csupán 29,2 százalékkal több az egy évvel korábban elért forgalomnál, de 8,3 százalékkal felülmúlta az idei első negyedév teljesítményét is, azaz a piac dinamikus bővülésben van.

A legfrissebb, júniusra vonatkozó eladási adatok alapján a szegmens növekedése mindenhol erős, de régiós szinten azért mutatkoznak látványos különbségek. Észak- és Dél-Amerikában, illetve Japánban szerényebb, 21-23 százalék körüli expanziót regisztráltak, Kínában nagyjából a globális dinamikának megfelelő volt a növekedés, míg az ázsiai és csendes-óceáni térség maradék részén, illetve Európában kifejezetten nagy tempó látszik (34 és 43,2 százalékos éves növekedés).

A SIA adatai szerint tavaly 439 milliárd dollár értékben értékesítettek chipeket világszerte, ami 6,5 százalékkal haladta meg a 2019-es termelést. Az amerikai félvezetőgyártó ágazat 98 százalékát és a világ nem amerikai chipgyártóinak kétharmadát tagjai között tudó szervezet az eladások további növekedésére számít az év hátralévő részében.

Cseppekben érkező csipek

Ahogy a bevezetőben utaltunk rá, mindez nem tekinthető különösebb meglepetésnek, hiszen az utóbbi időben súlyos problémaként jelentkezett a világgazdaságban az elhúzódó csiphiány. A gyártók ugyanis a koronavírus beköszöntével rosszul mérték fel annak hatásait, és visszafogták kapacitásukat. Ehhez képest a félvezetők iránti kereslet nemhogy bezuhant volna, hanem éppen ellenkezőleg, egyre erőteljesebben jelentkezett. Az iparág sajátosságai miatt azonban nem lehet egyik pillanatról a másikra megsokszorozni a kibocsátási mennyiséget, így a világnak most egy ideig együtt kell élnie azzal, hogy a személyi számítógépektől az autókon át a mosógépekig mindenhol jelentkeznek ellátási nehézségek.

Nem véletlen, hogy a félvezetőgyártás mindenhol a politikai döntéshozók fókuszába került. A frissen kinevezett amerikai elnök már februárban jelezte, komoly pénzekkel hajlandó megtolni a hazai iparág szereplőit. Kína már régóta igyekszik ezen a fronton is kiemelkedő szereplőjévé válni a globális piacnak, ám egyelőre még bőven akad tennivaló a témában. Mindeközben az EU sem akar lemaradni.

Az Európai Bizottság tavasszal bemutatott 2030 Digital Compass elevezésű tervezete az Európai Unió digitális átalakulására vonatkozó jövőképet rajzolja fel. Az ebben megfogalmazott elképzeléseket négy sarkalatos pont köré csoportosították, melyek közül az egyik a biztonságos és fenntartható digitális infrastruktúrákról szól, ezen belül pedig az egyik célkitűzés az lenne, hogy a csúcstechnológiát képviselő félvezetők piacán az EU-nak meg kell kétszereznie részesedését a világ össztermeléséből. Ennek érdekében az EU képviselői az Intel és a TSMC vezetőivel is tárgyaltak áprilisban Európában létesítendő csúcstechnológiás gyárakról.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.