A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának viszont remekül megy: a tajvaniak várakozásokon felüli negyedéves eredményeket és félelmetes összegű beruházásokat jelentettek be.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának szerdai tájékoztatása szerint a társaság minden tőle telhetőt megtesz termelékenységének növelésére a globálisan jelentkező csiphiány közepette, az ellátási problémák azonban az idén már nem oldódnak meg, és a szállítások valószínűleg még jövőre sem térnek vissza a rendes kerékvágásba. A tajvani TSMC vezérigazgatója a vállalat pénzügyi eredményeiről szóló tájékoztatón elmondta: a kereslet megfelelő kielégítése úgy is hosszabb folyamat lesz, hogy ingatlanokat és a gyártáshoz szükséges eszközöket vásároltak, több helyszínen is megkezdték az új létesítmények felépítését, és ezerszámra veszik fel a dolgozókat.

Az Intel vezetője is hasonlóan ítéli meg a helyzetet, és a csiphiány többéves elhúzódására számít. Ahogy néhány nappal ezelőtt kiderült, az amerikaiak több helyszínen is megnyitják gyártókapacitásaikat az autóipari beszállítók előtt, és már tárgyalásokat folytatnak a járművekbe szánt csipek előállításáról. A már rendelkezésre álló gyártási eljárásokra alapozva akár fél év múlva elkezdődhet a megfelelően minősített új termékek szállítása, ami a jelek szerint azonban csak mérsékelni tudja majd a világszerte jelenlévő és az amerikai járműgyártókat is súlyosan érintő problémát. A TSMC ezzel együtt úgy ítéli meg, hogy az autóiparra (egész pontosan a TSMC ügyfeleire) nehezedő nyomás érezhetően enyhül majd a következő negyedévben.

A TSMC helyzetértékelése egyébként a piaci várakozásoknál is kedvezőbb negyedéves eredmények bejelentéséhez társult. A gyártó nyeresége majdnem 20 százalékkal növekedett az idei első három hónapban, megközelítve az 5 milliárd dollárt. A társaság üzletét természetesen az autómárkákat nyomasztó csiphiány tolta meg, ami az okostelefonokat, laptopokat vagy más célgépeket gyártó vállalatokat is kisebb-nagyobb mértékben sújtja: ahogy az mára nyilvánvalóvá vált, egy ilyen helyzetben a digitalizálódó autóipar a konzumer számítástechnikai piac közvetlen versenytársának számít a keresleti oldalon.

Őrült tempóban terjeszkednek

A tajvaniak, akik mások mellett az Apple-nek vagy a Qualcommnak is szállítanak, már tavaly arról beszéltek, hogy üzletük hosszú évekre szóló, komoly növekedési lehetőségek előtt áll. A teljes félvezetőgyártó ágazat 2020-as forgalma az IDC februárban kiadott elemzése alapján 442 milliárd dollár körül lehetett, ami 5,4 százalékos éves növekedésnek felelne meg. A fejlődést az idén is biztosítja a számítási rendszerekbe (PC-kbe és szerverekbe) szánt termékek és az okostelefonok (különösen az 5G-képes okostelefonok) iránti kereslet. Ez utóbbi az új szállításokban 30 százalék körüli részesedéssel jelenik meg, a félvezetőipari beszállítók szempontjából viszont az összes eladás értékének több mint felét teheti ki.

A növekedési kilátásokat a befektetők is hasonlóan értékelik. A TSMC részvényeinek értéke 2021 során már 16 százalékkal emelkedett, az elmúlt 12 hónap alatt pedig több mint duplájára erősödött, közel 560 milliárd dolláros piaci kapitalizációt biztosítva a tajvani multinak. Ez az Intel értékelésének már több mint a duplája, de aktuálisan a dél-koreai elektronikai óriás, a Samsung Electronics piaci kapitalizációjánál is magasabb szintre emeli a TSMC-t.

A szerdai bejelentés egyik fontos eleme, hogy a TSMC a következő három évben 100 milliárd dollárt fordítana gyártási kapacitásainak bővítésére. A piaci trendeket jól mutatja, hogy néhány napja az Intel is közölte: nem hogy leépíteni nem fogja gyártási tevékenységét, ahogy azt korábban a befektetők egy része célszerűnek tartotta volna, de összesen 20 milliárd dollár értékű beruházással újabb üzemeket épít. A vezető iparági szereplők az új gyártási eljárások fejlesztésére és bevezetésére szánt forrásaikat is növelik, ami a TSMC esetében egyrészt azt jelenti, hogy még több ügyfelet tud majd kiszolgálni az extrém ultraibolya sugárzású (EUV) litográfiát alkalmazó, 5 nanométeres technológiájával, másrészt még ebben az évben megkezdheti a 3 nanométeres technológia tesztelését.

Piaci hírek

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.