A cégnek nagyjából egy éve kellett volna Írországnak kifizetnie az elképesztő méretű adóhátralékot. Az Apple hamarosan elutalja a pénzt, ám ahhoz a pereskedés végéig nem lehet majd hozzájutni.

Elmozdulni látszik az EU által kötelezően kirótt gigautalás ügye. A cupertinói vállalat ugyan továbbra sem tartja jogszerűnek a bő egy évvel ezelőtti ítéletet, de a pénzt legalább már hajlandó letenni.

Érinthetetlen milliárdok

Az ír kormányzat tájékoztatása szerint az érintett feleknek sikerült minden részletben megállapodni az Apple-lel, így az Európai Bizottság tavaly augusztus végén hozott döntése egy lépéssel közelebb kerül a megvalósuláshoz. A 13 milliárd eurót azért kell átutalnia a cégnek, mert az EB kétéves vizsgálat után tiltott állami támogatásnak minősítette a korábbi évek gyakorlatát, miszerint az Apple Írországba csoportosította át globális bevételei jó részét, hogy ott aztán az amúgy sem túl szigorú adózási szabályok által előírtnál is jóval kevesebbet fizessen be közteherként.

Az ügy pikantériája, hogy nem csak az Apple, hanem a pénz címzettje, azaz Írország is teljes mellszélességel küzd a döntés ellen. Ennek oka az, hogy az ország más formában nagyon sokat profitál abból, ha gigavállalatokat csábít ottani működésre. A harc fellebezések és peres ügyek formájában már egy éve zajlik. Az EB viszont idén ősszel megelégelte, hogy döntésének nem tesz eleget a cég, ezért az Európai Bíróság elé vitte az ügyet. Ennek a huzavonának lett egy ideiglenes megoldása a most bejelentett megállapodás.

Az ír pénzügyminiszter nyilatkozata szerint az Apple jövő év elején megkezdi feltölteni azt a letéti számlát, amelyen majd a pereskedés végéig pihen az irdatlan összeg. Ehhez azonban a jogerős döntésig nem férhet hozzá senki, a megfelelő "gondozásáért" pedig egy befektetési szakember és egy külön felügyelő felel majd. Őket várhatóan januárban fogja kinevezni az ír kormány.

Nagypályások játszanak a kiskapukra 

Az adóelkerülés, vagy finomabban fogalmazva, az adóoptimalizálás az utóbbi években szinte minden országban és régióban kezdi kiverni a biztosítékot az adóbevételre éhes kormányoknál. Való igaz, meglehetősen extrém helyzeteket képesek előállítani a nagy cégek jogászai és adószakértői. Ebben az Apple valóságos bajnok, hiszen egy friss kutatás szerint az USA-ban bejegyzett cégek közül ő menekítette a legnagyobb összeget adóparadicsomokba. A szóban forgó 246 milliárd dollár hozzávetőleg a magyar éves GDP kétszeresének felel meg, ami elég jól mutatja, milyen tétekben megy ez a "játék".

Az eseti vizsgálatok, büntetések helyett azonban sokkal jobb lenne egy olyan szabályozást hozni, amelyben nincs tere az ilyen szintű trükközésnek. Ezen az európai hatóságok is dolgoznak. Az egyik legfrissebb elképzelés szerint nem az eredményt, hanem a forgalmat terhelnék adóval. A négy pénzügyminiszter által felvetett javaslat sürgeti az Európai Bizottságot, hogy álljon elő egy "egyenlő adó" létrehozására irányuló tervvel, melynek gyakorlatba ültetésével a vállalatokra kirótt adók szintjét arra a mértékre emelnék, amelyet az az ország szabott meg, ahol a bevétel keletkezett (nem pedig ahol a vállalat be van jegyezve).

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.