A Bitfi a második alkalommal már kénytelen volt belátni, hogy nem nevezheti feltörhetetlennek a termékét.
Hirdetés
 

A pénztárca (wallet) programok azokat a biztonsági kódokat (tehát nem magát a virtuális pénzt, hanem a megfelelő privát kulcsokat) tárolják, amelyekkel a tulajdonos hozzáférhet saját címéhez, és akár tranzakciókat is indíthat a segítségével. Ezen belül többfajta, különféle eszközökre tervezett tárcatípusból választhatunk. A szoftver alapú tárcák egyik funkciója a "cold storage", ami a kulcsok offline védelmét biztosítja, hogy azokhoz senki se férhessen hozzá a hálózaton keresztül; léteznek ezen felül kifejezetten hardver alapú megoldások is, amelyek elektronikusan tárolják a kódokat.

A Bitfi nevű kriptowallet nemrég azzal került be a hírekbe, hogy feltörhetetlen védelemmel hirdette magát. A gyártó reklámarca ráadásul az a John McAfee, akinek a neve az utóbbi időben nem feltétlenül vált a minőség szinonimájává. Így nem kis visszhangot keltett, amikor McAfee először 100 ezer, később a társaság további 250 ezer dollárt ajánlott fel a júliusban piacra kerülő tárca első sikeres feltöréséért – pontosabban a gyártótól igényelhető, 50 bitcoinnal feltöltött eszközök kifosztásáért.

A rootolás egy vasat sem ért

A kísérletekre nem is kellett sokat várni. A 120 dolláros eszközt legelőször is darabokra kapták, hogy kiderüljön: a "világ legszofisztikáltabb műszere" tulajdonképpen egy némileg átalakított androidos telefon, amit a hardveres komponensek alapján összességében 35 dollár értékűre becsültek. A készülék ráadásul semmilyen védelemmel nincs ellátva a fizikai módosításokkal szemben: körömmel lepattintható a hátsó borítása, meg lehet piszkálni a hardverét, majd vissza lehet tenni a mit sem sejtő tulajdonos zsebébe.

Aztán nemsokára sor került a Bitfi rootolására is, nem beszélve a többi hiányosságról, mint például a kijelző és a chipkészlet közti, titkosítatlan I2C kapcsolat kihasználásáról, a fájlrendszer "dumpolásáról", a felhasználói adatokat gyűjtögető és továbbküldő szoftverről. Ezekért a Bitfi szerint azonban nem jár semmilyen jutalom: bár a "hibátlan, áthatolhatatlan biztonságot" emlegető gyártó valóban a bitcoinok átutalásáért tűzte ki a díjat, az egész kihívás nagyon gyorsan elkezdett komikussá válni.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A Bitfi és McAfee reakciói nemrég a legcikibb kereskedői magatartásért járó Pwnie-díjat is elhozták a Black Hat biztonsági konferencián, aztán augusztus végén kiderült: a bitcoinokat tényleg el lehet lopni a Bitfi tulajdonosaitól. Az eszköz egyébként – elvileg – nem tárolja a hozzáféréshez szükséges aktuális kulcsot, az azonosítás a titkos jelszó és a salt (egy véletlen bitsorozat) segítségével valósul meg. Mindez azonban nem sokat ér, ha a fizikai hozzáférést szerző támadó ki tudja nyerni a megfelelő kulcsokat, amelyeket a Bitfi a kelleténél jóval hosszabban tárol, még azután is, ha a felhasználó kikapcsolta a készüléket.

Erre már mehet a 250 ezer dollár

A sikeres "cold boot" hacket azóta hitelesítették is, így a Bitfi vezetőinek sem maradt sok választása, mint ötösből kettesbe váltani a korábbi hisztérikus hangnemről. Visszavonták a 250 ezres hibavadász jutalmat, amíg egy felbérelt külső szakártő megvizsgálja a sikeresnek mondott támadást (ennek részleteit egyébként a hackerek sem hozták nyilvánosságra, tekintettel a Bitfi néhány ezresre becsült felhasználói bázisára), és eltávolították oldalukról a "feltörhetetlen" védelmet ígérő szövegeket is. McAfee egy videointerjúban magyarázta, hogy az egész kampányra csak a hírverés miatt volt szükség, a Bitfi képviselője pedig majdhogynem könyörögve magyarázta, hogy a cégnek semmi sem fontosabb az ügyfelek biztonságánál.

A Bitfi dolga innentől nem lesz könnyű. A termékvisszahívás nemigen jön szóba, hiszen az eszközök a jelek szerint valóban tárolják a biztonsági kulcsokat, a szakértők szerint pedig egy firmware-frissítéssel sem lehet megoldani a problémát, mivel a Bitfi wallet olcsó Mediatek chipkészletet egyszerűen nem ilyen célú alakalmazásra tervezték, így bizonyos funkciói nem tilthatók vagy módosíthatók a firmware-en keresztül.

A tanulságot viszont könnyű lesz levonni: ha korábban még Oracle-szintű cégek is ráfaragtak a feltörhetetlen termékekkel való hencegésre, akkor egy startup számára sem biztos, hogy ez a legjobb módja a figyelem felkeltésének.

Biztonság

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.