Több mint huszonöt éve van a piacon, és még mindig számos vállalatnál használják. Egy neves szakíró kereste az okokat.

Bár a statisztikákkal mindig óvatosan kell bánni, több kutatás is egybehangzóan állítja: a Microsoft 1992-ben kiadott Access adatbázis-kezelőjének mind a mai napig számos vállalati felhasználója van. Mi az oka annak, hogy a közel 40 éve piacon lévő terméket még nem vezetett ki a Microsoft? Erre kereste a magyarázatot egy neves kanadai szakíró, Matthew MacDonald. A szakember, aki jelenleg a torontói Ryerson Egyetemen tanít programozást, egy sor Microsoft-programról, többek között az Accessről is írt könyvet.

Amit a statisztikák mutatnak

MacDonaldnek az tűnt fel, hogy az adatbázis-használatot mutató különböző statisztikában milyen jól szerepel az Access.

A HG Insights több mint 140 ezer vállalatot talált az USA-ban, amely mind a mai napig használ Accesst. Az Infoclutch mérései is hasonló elterjedtséget mutatnak. Szoftvercégek, kórházak és egészségügyi szolgáltatók, pénzintézetek, kormányzati szervek egyaránt vannak a felhasználók között. A DB-Engines statisztikái szerint egyáltalán nem elhanyagolható a jelenléte: benne van a tíz leggyakrabban említett adatbázis-kezelő között. (Az oldal nem a tényleges használatot, hanem a netes kereséseket és említéseket figyeli – a mérési módszertanról itt lehet olvasni.)

Persze ezeket a felméréseket fenntartásokkal kell kezelni, MacDonald szerint például a DB-Engine felülbecsüli az Access népszerűségét. A vállalatok jellemzően több különböző adatbázis-szoftvert használnak. Ezek között nagy valószínűséggel ott van az Access is, ám képességeiből adódóan, valószínűsíthető, hogy kisebb a vállalatokon belüli hatósugara, és kevesebb adattal is dolgozik, mint a nagy vállalati adatbázisok. Az pedig valószínűleg nagyon ritka, hogy kulcsfontosságú folyamatokban, üzletkritikus környezetben is használják.

 
DB-Engines Rank, 2019/10
Infogram


MacDonald szerint a Microsoft stratégiája és az Access felhasználói közösségének sajátosságai együttesen okozták azt, hogy az Access még mindig jelentős szerepet tölt be a vállalatoknál.

Az óvatos lépések csapdája

Az első ok a Microsoft stratégiája. A vállalat több korábbi termékét, például a Silverlightot vagy a PhotoDraw-t is egyszerűen kivonta a forgalomból – persze némi türelmi idő után. Az Accessnél azonban elkövette azt a hibát (valószínűleg az elterjedtsége miatt), hogy fokozatosan próbálta eljelentékteleníteni.

A szolgáltatásait apró lépésekben vitte át újabb termékeibe, miközben segédeszközökkel is ösztönözte a felhasználókat arra, hogy Access adatbázisaikat migrálják SQL Serverre. Egy sor funkciót ki is vett belőle, például megszüntette az olyan régi formátumok importálását, mint a dBASE, vagy a pivot táblák készítésének lehetőségét. Jelenleg már webes funkciók sincsenek benne, nem lehet létrehozni webes Access adatbázisokat és appokat sem. Ennek ellenére nem sikerült elérni, hogy az elkötelezett felhasználók más termékekre álljanak át.

És a speciális felhasználói közeg

Az Access felhasználói közössége szintén hozzájárult ahhoz, hogy a termék életben maradjon. Jellemzően olyan műszaki emberek használták és használják, akiknek semmilyen vagy csak csekély a programozói tudásuk. Magát a programot azonban professzionálisan képesek kezelni. Ezeknek az embereknek nagyon nagy igényük van az ún. low-coding vagy no-coding eszközökre. Jellemzően kellően motiváltak, hogy amit tudnak, saját hatáskörben oldják meg, és nem akarnak minden billentyűlenyomásért drága szakembereket fizetni. A Microsoft ökoszisztémáján belül viszont nem nagyon marad más eszközük, mint a VBA makrónyelv vagy a PowerApps. Ezekhez azonban meg kell venni egy halom felhős terméket is.

 
Infoclutch: Access-felhasználók iparági megoszlása az USA-ban
Infogram


Az Access viszont továbbra is lehetőséget ad számukra, hogy megőrizzék és hatékonyabbá tegyék saját munkakörnyezetüket, mélyebb kódolási ismeretek nélkül automatizálják kisebb részfeladataikat, kezeljék saját adatszigeteiket stb. Ráadásul egyszerűen.

Ahhoz, hogy például az SQL Server Expressszel elkezdhessen valaki dolgozni, eleve több szoftvert kell telepíteni. Programozási nyelvet, adatbázis-könyvtárat és fejlesztői környezetet kell választani, kódot kell írni, azt össze kell kapcsolni az adatbázissal stb. És ezek csak az előkészítő lépések. Ezzel szemben az Accessszel bárki elboldogul, elindítja, és működik. Az pedig, hogy ez rossz szokásokat rögzít, vagy hogy hosszabb távon szinte biztosan katasztrófához vezet, a felhasználó számára akkor és ott lényegtelen szempont.

Így az Access mindaddig velünk is fog maradni, jósolja MacDonald, amíg valaki nem készít egy olyan adatbázis eszközt, aminek a kezelése nem túl bonyolult, és mégis sok lehetőséget ad használójának.

Cloud & big data

Megvan az év legjobb projektmenedzsere

A Generáli Biztosító szakembere kapta az idén már 19. alkalommal átadott elismerést.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.