Azt nem tudni, mennyit nőtt volna a kínai cég, ha nem akadályozná expanzióját számos, igen komoly tényező. Tény viszont, hogy a súlyos politikai és gazdasági körülmények miatt stagnálással kezdődött az év.

A tavaly ilyenkor elért, közel 40 százalékos éves növekedési ütem szó szerint és átvitt értelemben is a múlté. A Huawei első negyedéves üzleti számai azt mutatják, hogy a több oldalról szorongatott óriáscég expanziója teljesen befagyott.

Egyet jobbról, egyet balról

A januártól március végéig tartó időszakban elért 182 milliárd jüan (25,7 milliárd USD) mindössze nagyjából 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban elért teljesítményt. Ez természetesen hatalmas visszaesésnek minősül a korábbi évek trendjéhez képest - 2019 első negyedévében például 39 százalékos volt a bevételek növekedési üteme. Ennek ellenére a vezetőség pozitívan értékelte az eredményeket, mivel a periódusban már nem csak az Egyesült Államok szankciói okozta kellemetlenségekkel, de a koronavírus gazdasági folyamatokra gyakorolt nagyon negatív hatásaival is meg kellett küzdeni.

A forgalom kvázi befagyása mellett kezd a nyereségesség is valamennyire romlani. A nettó profitráta az egy évvel ezelőtti 8 százalék körüli szintről 7,3-ra csökkent. A kínai vállalat ugyanakkor számos fontos adatot nem közölt a meglehetősen szűkszavú negyedéves tájékoztatójában. Nem tudni például, hogy számszerűleg mennyire jött ki a nettó nyereség, de azt sem, hogy hány mobilkészüléket szállítottak le a három hónap során.

Utóbbi pedig igencsak beszédes adat lenne, hiszen a Huawei 2019-ben a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója lett, és a szegmensben mutatott teljesítmény alapvetően befolyásolja a cégszintű eredményeket. Vélhetően azonban ezek a friss számok elég gyászosak, hiszen a vállalatot két oldalról is présbe fogta a vírus. Egyrészt üzemei a leállások, korlátozások miatt nem vagy csak gyenge hatékonysággal tudtak működni, másrészt a járvány drámaian visszavetette a keresletet is. Ez az első negyedévben leginkább pont a Huawei hátországában, a koronavírus kirobbanási pontját adó Kínában látszott meg. Előzetes adatok szerint a piac fele tűnt el egyik pillanatról a másikra a járványnak "köszönhetően".

Lesz ez még rosszabb?

Azt valószínűleg a világon senki nem tudja egyelőre megmondani, milyen közép- és hosszabb távú kihatásai lesznek a világjárványnak, így nem nagyon lehet kárhoztatni a Huawei vezetőségét azzal kapcsolatban, hogy a témáról nem kívántak jóslatokba bocsátkozni. Az viszont szinte borítékolható, hogy a gazdaságot globálisan megroppantja a nem várt esemény, és ennek következtében akár negatívba is fordulhat a kínai vállalat növekedése.

Természetesen az sem segít sokat, hogy egyelőre egyáltalán nem látszik az USA és Kína között az utóbbi időben nagyon elmérgesedő kereskedelmi viszony rendezése sem. Sőt egyes hírek szerint amerikai kormányzati körökben a szigorítások további bővítése is napirenden van.

Piaci hírek

Most kezd igazán láthatóvá válni, hogy mire jó a Wi-Fi 6

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.
 
A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.