Az okostelefonok, tabletek elterjedésével együtt a különböző elektronikai eszközök párhuzamos figyelemmel kísérése is egyre gyakoribb szokássá válik. Egy tanulmány azonban rámutat a régi igazságra: egy fenékkel nem lehet több lovat megülni.

Sajnálatos módon valószínűleg már keveseknek kell bemutatni az angol terminológiában multiscreeningnek hívott jelenséget, amelyet talán párhuzamos eszközhasználatként lehetne leginkább lefordítani. A mobiltelefonok annyira a kezünkhöz szoktak, hogy már más, normál ügymenetben teljes figyelmet igénylő tevékenység közben sem tudunk meglenni a nyomkodás és görgetés nélkül.

Az NRC idén tavasszal végzett hazai kutatása szerint szinte már minden korosztálynál megfigyelhető a multiscreening. A járvány okozta rendkívüli helyzet pedig nemcsak a tévénézési időt növelte, de a párhuzamos eszközhasználat trendjét is erősítette. Leginkább az 50 év alattiak és a nők körében növekedett a multscreent használók aránya. A kutatás adatai alapján kijelenthető, hogy a 18-49 évesek körében teljesen elfogadottá vált az, hogy a televíziós műsor megtekintése közben okostelefonunkat vagy egyéb okos eszközünket is használjuk.

A szem mellett az agynak sem jó

Arra minden bizonnyal szót sem érdemes pazarolni, hogy az elektronikus eszközök folyamatos bámulása milyen megterhelő a nem erre kitalált emberi szem számára. Ugyanakkor egy a Nature magazinban nemrégiben publikált tanulmány most arra is rámutatott, hogy a multiscreening még a fejünkben is komoly zavarokat teremthet. 

A kutatócsoport fiatal emberek emlékezőképességet vizsgálta többféle műszer egyidejű bevetésével. A tesztben résztvevőknek különböző tárgyakat mutattak, ezekről aztán el kellett dönteni a delikvenseknek olyan egyszerű jellemzőket, mint hogy nagynak vagy kicsinek találják, kellemes benyomást ébreszt-e bennük a látvány stb. Rövid szünet után aztán lényegesen több képet kaptak, és ezekről kellett az alanyoknak eldönteni, hogy felismerik-e a tárgyat, illetve nyilatkozni arról, hogy változott-e a korábbi jellemzésük a képpel kapcsolatban (méret, érzet).

A tudósok ezeket a visszaemlékezéseket EEG-vel és a pupilla méretét figyelő kamerával is monitorozták. Ezekből az adatokból ugyanis nem csak arra lehet következtetni, hogy az adott személy figyelme és koncentrációs képessége mennyire éles, hanem arra is, hogy az agy mennyire van felkészülve egy-egy korábbi esemény visszahívására az eltárolt élmények tengeréből. Ez a prediktív állapot ugyanis nagyon fontos tényezője annak, hogy sikerül-e felszínre hozni az adott helyzetben szükséges régi információt.

A csoport végezetül ezeket az eredményeket összevetette a tesztalanyok párhuzámos képernyőnézési szokásaival. Nem meglepő módon a gyengébben teljesítő személyek és a rendszeresen multiscreenelők tábora nagy korrellációt mutatott. Bár ebből még tudományosan nem bizonyítható a két dolog közötti logikai kapcsolat, szakértők szerint érdemes tovább kutatni a területet, mivel több képernyő fokozatos váltogatása vélhetően olyan zavarokat teremt a felhasználók fejében, amelyek közvetlen kihatással lehetnek szellemi képességek alakulására.

Hirdetés
Konzumer tech

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.