A legfrissebb konzolértékesítési adatok alapján a gyártók között a Sony, a modelleknél a 20 éve megjelent Playstation 2 a király, de az alig valamivel fiatalabb Nintendo DS-nek és gyártójának sincs oka a szégyenkezésre.

A játékkonzolok világa egyértelmű japán felségterület maradt, amin a Microsoft komoly erőforrásokkal megtámogatott Xbox családja sem tudott az elmúlt években érdemben változtatni.

Bőven túl a 1,5 milliárdon

A VGChartz legfrissebb, május végi statisztikája szerint globálisan eddig nagyjából 1,56 milliárd konzolt vásároltak a felhasználók. Ebből minden tizedik darabot a Sony második generációs Playstation modellje adta, amivel a még 2000-ben debütáló PS2 kiérdemelte a legjobban fogyó konzol címet. Ehhez viszont nagyon közel került egy másik tradicionális japán szereplő, a Nintendo azzal, hogy a 2004 decemberében debütáló Nintendo DS-ből közel 155 milliót adott el világszerte.

 

 

A 10 legsikeresebb konzol
Infogram

 

A legjobban fogyó tíz konzol között a Sony termékei adják a mezőny felét, míg négy modell a Nintendo futószalagjairól gördült le az elmúlt évtizedekben. A totális távol-keleti dominanciát a Microsoft Xbox 360-ja tudja csak kicsit árnyalni, de a bő 85 milliós összesített értékesítésével így is csak a toplista aljára tudott felkapaszkodni Redmond eddigi legsikeresebb próbálkozása.

Nem akar lemenni a napjuk

A konzolos szegmensben természetesen óriási előnyt jelent a japán vállalatoknak az, hogy az ottani kultúrával mára teljesen egybefort a különböző digitális játékokkal való aktív foglalkozás. A hazai piac jelentette biztos kereslet pedig jó ugródászkául szolgált a világ meghódítására.

A PlayStation 2 sikere persze nem csak ennek, de több más faktor együttes hatásának is köszönhető. Például ez volt a Sony leghosszabb ideig gyártott modellje. A PS2 különböző továbbfejlesztett változataiból még milliószámra készültek új darabok azt követően is, hogy 2006-ban megérkezett a hivatalos utódja, a PlayStation 3. Az utolsó PS2 csak jóval később, 2013-ban került ki a gyárból.

Jöhet az újabb menet

Bár a Microsoft időben később fogott bele a témába, mint a japánok, és egyelőre nem is sikerült a forgalom tekintetében megközelíteni a nagy riválist, de a csatát még bőven nem adta fel. Idén a háború újabb fejezetéhez ér azzal, hogy mind a PlayStation, mind az Xbox esetében debütálni fognak a legfrissebb generációt képviselő modellek. A két gyártó természetesen igyekszik mindent belepakolni a csomagjába, a kezdeti siker viszont nem csak ettől, hanem az egyelőre még nem tisztázott ártól és az új modellekkel érkező játékkínálattól is erősen függ.

Konzumer tech

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.