Forgalomba került az iBeat nevű startup 250 dolláros eszköze, amely nem csak a testfunkciókat méri vagy az orvosokat riasztja, de szükség szerint a többi felhasználót is bevonja a mentésbe.

Az iBeat okosórájáról először egy 2016 végi Indiegogo-kampány kapcsán lehetett hallani, ahol a prototípus formájában létező termék célfotóval szedte össze az előirányzott 50 ezer dollárt. A kereskedelmi megjelenésre végül ez év júliusáig kellett várni; az órát fejlesztő startup időközben négy befektetési körben összesen 12,5 millió dollárt szedett össze. Az iBeat Heart Watch nevű okosóra (nevezzük órának, mert az időt is mutatja) célja nem kevesebb, mint hogy kritikus helyzetekben életet mentsen.

Legfontosabb funkciója a szívverés folyamatos monitorozása: másodpercenként 100 alkalommal gyűjt adatokat, amelyeket saját MI-technológiájával értékel ki. Amennyiben a mesterséges intelligencia bármilyen abnormális jelenséget azonosít, azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak, akinek 10 másodpercen belül reagálnia kell – ellenkező esetben a készülék automatikus riasztást küld a mentőknek és az előre beállított kapcsolatoknak.
 

forrás: ibeat.com


Az óra mindezen felül egyfajta pánikgombként is használható, ha valaki például mozgásképtelenné vált egy baleset következtében, vagy akár olyan esetekben, amikor személyes biztonsága miatt aggódik. Az iBeat egyik lényeges tulajdonsága, hogy semmilyen módon nincs az okostelefonokra utalva, a 17 dollárnál kezdődő előfizetések részeként saját GPS és mobil kapcsolattal rendelkezik – ezzel együtt van hozzá egy telefonos app, amely a felhasználó állapotát, kórtörténetét vagy allergiáit tudja megosztani a kiérkező mentősökkel.

A készülékhez kapcsolódó előfizetéses szolgáltatás a fentiek mellett egy másik releváns funkciót is biztosít. Mivel az akut szívproblémák esetében a mentő nem feltétlenül képes időben a helyszínre érni (a túlélés pedig perceken múlik), az iBeat jövő hónapban élesedő alkalmazása megpróbál javítani a betegek esélyein. A Heart Hero nevű app vészhelyzetben push üzenetet küld a közelben tartózkodóknak, segítséget kérve és azt is jelezve, hol találnak egy elérhető automata külső defibrillátort.

Meg sem próbál fitnesz eszköznek látszani

Az iBeatet alapító Ryan Howard – akit állítólag egy személyes tragédia ösztönzött a cég elindítására – az 50 éves vagy annál idősebb felhasználóknak javasolja az okosórát, sőt a szívpanaszokkal élőket leszámítva ezt a korosztályt határozza meg exkluzív célcsoportként. Ezzel egyúttal arra a kérdésre is válaszol, hogy miért ne az Apple Watch mellett döntsön, aki hasonló funkciókra vágyik. Szerinte az Apple terméke egy fitnesz felhasználásra optimalizált eszköz, ami ugyan több egy sima játékszernél, de mégsem elég precíz ahhoz, hogy orvosi segédeszköznek lehessen tekinteni.
 

forrás: ibeat.com


Az iBeat Heart Watch ezzel szemben már egy folyamatban lévő minősítási eljárás alatt van, hogy hivatalosan is orvostechnikai eszköznek nyilvánítsák. A Business Insider interjújában Howard kiemeli, hogy az Apple Watch naponta átlagosan három téves riasztást ad le ugyanolyan körülmények között, és az akkumulátora sem versenyezhet az iBeat 4 napos üzemidejével – főleg, hogy ez utóbbit úgy is lehet tölteni, hogy a felhasználó nem veszi le a csuklójáról.

A piaci versenyben természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy az okosórák nem csak számítástechnikai eszközök, hanem ugyanannyira dizájntermékek is. Ezzel kapcsolatban az iBeat alapítójának az a véleménye, hogy sikerült megfelelően elegáns külsejű modellt tervezniük; ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy ha valakinek az élete múlhat rajta, akkor valószínűleg ennél sokkal rusnyább dolgokat is hajlandó lenne magán viselni.

Az okosóra az első körben az Egyesült Államokban nyújt teljes funkcionalitást, de a cég szerint már dolgoznak a nemzetközi változaton, amely már több nyelvet is támogatni fog.

Konzumer tech

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.