A tervezettnél korábban megkezdődhet a brit Small Robot Company mezőgazdasági rendszereinek piacosítása, amelyeket nem sokkal az első gépek megjelenése után már több ezer hektáron tesztelhetnek tovább.
Hirdetés
 

Legutóbb 2018 végén számoltunk be a bristoli Small Robot Company (SRC) által megalkotott koncepcióról, amely nem önálló mezőgazdasági robotokkal, hanem a különböző robotokat összefogó rendszerekkel váltaná ki a mezőgazdasági nagygépeket, részben szolgáltatás alapon téve még egyszerűbbé és olcsóbbá a bevezetéseket. Ahogy a mezőgazdasági tevékenységgel egyre többen hagynak fel az olyan költségnövelő tényezők miatt, mint amilyen az egyre nagyobb a fogyasztói nyomás is a kemikáliák elhagyására vagy radikális csökkentésére, a brit robotikai startup egymással is összedolgozó robotokkal akar automatizálni egy sor folyamatot, ami ráadásul nem csak gazdaságosabban, de precízebben is végezheti a növénytermesztéssel kapcsolatos feladatokat a hagyományos mezőgazdasági munkagépeknél.

A megoldás alapja ebben az értelemben nem is maga a robotika, hanem a folyamatok digitalizációja. Az egyik gép állandóan a terepen van, talajmintákat gyűjt vagy kamerával rögzíti a növények fejlődését a vegetációs időszakban. Az adatokat a "Farming-as-a-Service" koncepció mesterséges intelligenciával és fejlett analitikával is felvértezett központi egység elemzi ki, javaslatokat téve a szüksége beavatkozásokra, a feladatokat pedig kiosztja a precíziós vetőgépeknek vagy a növényvédő szereket és a műtrágyát hajszálpontosan terítő robotoknak. Ezek újabb visszacsatolást küldenek a magok pontos koordinátáiról vagy a kár a gyomnnövények helyzetéről, és ha éppen nincs szükség vegyszeres gyomirtásrai, akkor képesek simán elégetni vagy letörni is a gyomok talaj fölötti részét.

Mivel a 2017 óta működő SRC a tervek szerint szolgáltatásként is biztosítaná a teljes rendszert, a gazdák komoly beruházási költség nélkül kísérletezhetnek vele. A mesterséges intelligenciára épülő analitika mellett ráadásul a szaktanácsadás is helyet kap a csomagban, amiért minden esetben terület alapon, hektáronként kell díjat fizetni. A két évvel ezelőtti tervekben még a rendszerek 2021-s piacosítása szerepelt, és az akkori beszámolók szerint az SRC egyelőre csak kis léptékek között tesztelte az eszközöket.

Rutinos gyártópartnerrel hódítanák meg a világot

A napokban megjelent riportok alapján a fejlesztések most léptek egy újabb fontos szakaszba: az SRC megállapodott a Tharsus OEDM gyártóval a termőföldeket monitorozó robotok gyártásáról. A Tom nevű eszközök ennek alapján már idén októberben megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban, hogy a növényvédelmi robot egy, az ültető robot pedig két évvel később kövesse. A Tharsus saját tapasztalatával a tervezésbe is beszáll, kiegészítve az SRC elsősorban a mesterséges intelligencia területén meglévő szakértelmét, és máris olyan átalakításokról számolt be, amelyek az ideális körülmények között tesztelt robotokat a legkellemetlenebb vizes-saras környezetben is hatékonnyá teszi, biztosítva az előirányzott napi 20 hektár biztos lefedését.

Az SRC 2021 januárjára már egy 2 ezer hektáros farmot szolgálna ki 10 robottal, amit az újabb típusú gépek bevezetésével még abban az évben 8 ezer hektárra növelne. 2023-ra a társaság összesen 70 brit farm 20 ezer hektáros területét gondozná, hogy az észak-amerikai piacon való megjelenést követően megcélozza a 80 ezer hektárt. Az előzetes, egyelőre nyilván csak tájékoztató jellegű számítások szerint a világon összesen 177 millió olyan gazdaság működik 6,2 millió hektáron, amely hasznát vehetné az SRC digitalizált rendszereinek, vagyis a cég növekedésére elméletileg korlátlan tér áll rendelkezésre. Az SRC egyébként közösségi befektetési csatornákon már több mint egymillió fontot szedett össze a vegyszermentes gyomeltávolító robot gyártásba külsésére, amelynek a fele a kampány élesítését követő néhány perc alatt jött össze.

Az SRC rendszerei a Tharsus számára is nagy lehetőséget jelentenek. A vállalat legutóbb 80 millió fontos éves bevételt termelt, és az idén 120 újabb munkatárs felvételével már 500 főre növelné dolgozóinak létszámát, nyilván az SRC projektnek is köszönhetően.

Cloud & big data

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.