A tervezettnél korábban megkezdődhet a brit Small Robot Company mezőgazdasági rendszereinek piacosítása, amelyeket nem sokkal az első gépek megjelenése után már több ezer hektáron tesztelhetnek tovább.
Hirdetés
 

Legutóbb 2018 végén számoltunk be a bristoli Small Robot Company (SRC) által megalkotott koncepcióról, amely nem önálló mezőgazdasági robotokkal, hanem a különböző robotokat összefogó rendszerekkel váltaná ki a mezőgazdasági nagygépeket, részben szolgáltatás alapon téve még egyszerűbbé és olcsóbbá a bevezetéseket. Ahogy a mezőgazdasági tevékenységgel egyre többen hagynak fel az olyan költségnövelő tényezők miatt, mint amilyen az egyre nagyobb a fogyasztói nyomás is a kemikáliák elhagyására vagy radikális csökkentésére, a brit robotikai startup egymással is összedolgozó robotokkal akar automatizálni egy sor folyamatot, ami ráadásul nem csak gazdaságosabban, de precízebben is végezheti a növénytermesztéssel kapcsolatos feladatokat a hagyományos mezőgazdasági munkagépeknél.

A megoldás alapja ebben az értelemben nem is maga a robotika, hanem a folyamatok digitalizációja. Az egyik gép állandóan a terepen van, talajmintákat gyűjt vagy kamerával rögzíti a növények fejlődését a vegetációs időszakban. Az adatokat a "Farming-as-a-Service" koncepció mesterséges intelligenciával és fejlett analitikával is felvértezett központi egység elemzi ki, javaslatokat téve a szüksége beavatkozásokra, a feladatokat pedig kiosztja a precíziós vetőgépeknek vagy a növényvédő szereket és a műtrágyát hajszálpontosan terítő robotoknak. Ezek újabb visszacsatolást küldenek a magok pontos koordinátáiról vagy a kár a gyomnnövények helyzetéről, és ha éppen nincs szükség vegyszeres gyomirtásrai, akkor képesek simán elégetni vagy letörni is a gyomok talaj fölötti részét.

Mivel a 2017 óta működő SRC a tervek szerint szolgáltatásként is biztosítaná a teljes rendszert, a gazdák komoly beruházási költség nélkül kísérletezhetnek vele. A mesterséges intelligenciára épülő analitika mellett ráadásul a szaktanácsadás is helyet kap a csomagban, amiért minden esetben terület alapon, hektáronként kell díjat fizetni. A két évvel ezelőtti tervekben még a rendszerek 2021-s piacosítása szerepelt, és az akkori beszámolók szerint az SRC egyelőre csak kis léptékek között tesztelte az eszközöket.

Rutinos gyártópartnerrel hódítanák meg a világot

A napokban megjelent riportok alapján a fejlesztések most léptek egy újabb fontos szakaszba: az SRC megállapodott a Tharsus OEDM gyártóval a termőföldeket monitorozó robotok gyártásáról. A Tom nevű eszközök ennek alapján már idén októberben megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban, hogy a növényvédelmi robot egy, az ültető robot pedig két évvel később kövesse. A Tharsus saját tapasztalatával a tervezésbe is beszáll, kiegészítve az SRC elsősorban a mesterséges intelligencia területén meglévő szakértelmét, és máris olyan átalakításokról számolt be, amelyek az ideális körülmények között tesztelt robotokat a legkellemetlenebb vizes-saras környezetben is hatékonnyá teszi, biztosítva az előirányzott napi 20 hektár biztos lefedését.

Az SRC 2021 januárjára már egy 2 ezer hektáros farmot szolgálna ki 10 robottal, amit az újabb típusú gépek bevezetésével még abban az évben 8 ezer hektárra növelne. 2023-ra a társaság összesen 70 brit farm 20 ezer hektáros területét gondozná, hogy az észak-amerikai piacon való megjelenést követően megcélozza a 80 ezer hektárt. Az előzetes, egyelőre nyilván csak tájékoztató jellegű számítások szerint a világon összesen 177 millió olyan gazdaság működik 6,2 millió hektáron, amely hasznát vehetné az SRC digitalizált rendszereinek, vagyis a cég növekedésére elméletileg korlátlan tér áll rendelkezésre. Az SRC egyébként közösségi befektetési csatornákon már több mint egymillió fontot szedett össze a vegyszermentes gyomeltávolító robot gyártásba külsésére, amelynek a fele a kampány élesítését követő néhány perc alatt jött össze.

Az SRC rendszerei a Tharsus számára is nagy lehetőséget jelentenek. A vállalat legutóbb 80 millió fontos éves bevételt termelt, és az idén 120 újabb munkatárs felvételével már 500 főre növelné dolgozóinak létszámát, nyilván az SRC projektnek is köszönhetően.

Cloud & big data

Már javában készülődnünk kellene a kvantumszámítógépes támadásokra

Ebben a pillanatban még nem kell attól tartanunk, hogy kvantumszámítógépek bevetésével pillanatok alatt feltörik a titkosított fájljainkat, később azonban ez lesz a helyzet. Ebből következik, hogy többé nem alapozhatunk a feltörhetetlen titkosításra: a hekkereknek ma már elég megszerezniük az érzékeny adatokat, hogy aztán kivárják, amíg megjelennek a dekódolásra alkalmas eszközök.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.