Szinte mindenki találkozik captcha alapú védelemmel valahol a weben: legtöbbször kommenteléshez illetve védett oldalakra lépéshez alkalmazzák a kissé eltorzított betűket, azonban ez a módszer sem verhetetlen.
A captcha alapötlete abból származott, hogy a felhasználónak képfájl formájában mutatják be az eltorzított karaktereket, ezek alapján kell a szövegmezőbe begépelni a belépéshez szüjkséges kódot. A módszer előnye az, hogy itt semmilyen visszafejthető, szöveges formában nem található meg a weboldal motorjában a kód, ezért a különféle adatbányász feltörési módszerek kudarcot vallottak.


Tényleg emberből vagy? A captcha eddigi sikere pont a kép alapú megközelítésből származott, ezzel ugyanis az automatizált "kódtörők" gyakorlatilag semmilyen kapaszkodóval nem rendelkeztek a kód megfejtésére. Sok captcha még ma is úgy kéri a kód beírását, hogy kedvesen közli: "az alábbi képen látható kód beírásával bizonyítsd be, hogy ember vagy".

A technológiát legelőször az ezredfordulón használták az AltaVista keresőben annak megakadályozására, hogy automata rendszerek kártékony vagy reklámcélú oldalak címeit táplálhassák be a kereső adatbázisába. A furcsának hangzó név is a módszer nevének rövidítéséből fakad (captcha = Completely Automated Public Turing-test to tell Computers and Humans Apart, azaz Teljesen Automatizált Turing-teszt a Számítógépek és Emberek Megkülönböztetésére).

Áttört védelem A Stanford Egyetem kutatói most egy olyan módszerről adtak számot, amely képes újszerű módon visszafejteni a képfájlokon található torzított karaktereket. A grafikai algoritmus előre beállított példák és metódusok segítségével elsőként azt fejti meg, milyen módon torzíthatták el a képeken látható karaktereket, ezután pedig megkísérli a torzítás inverzét alkalmazni, végül pedig egy szimpla szövegfelismerő (OCR) számítógépes karakterekké alakítja a kinyert képet.

Saját rendszereikbe próbáltak betörni a hazai bankok
Lelakatolt adatok: mire jó a titkosított pendrive?
A közösségi média az üzleti hírszerzés kedvenc terepe

A megoldás természetesen még nem száz százalékos, leginkább annak köszönhetően, hogy a captcha többféle variánsa terjedt már el a világon. A szimplán megnyújtott vagy hullámoztatott karakterek mellett olyanok is ismertek, ahol "direkt bekoszolt" rétegeket helyeznek a kód elé, esetleg geometriai formákat, matematikai egyenleteket kell felismernie a felhasználónak.

Ennek ellenére a hatásfok már jelentős: a Visa által működtetett authorize.net kódjainak 66 százalékát, vagy a Blizzard Entertainment által használt kódok 70 százalékát sikerült automatikusan megfejtenie a Stanford szakembereinek. A teszt során a legerősebbnek az eBay és a Reddit kódjai bizonyultak, ezeknek csupán 43 illetve 24 százalékánál sikerült eredményesen alkalmazni a megoldást.

Természetesen ez a kutatás demonstrációs, figyelemfelkeltési célokat szolgál arra, hogy az eddig bombabiztosnak hitt captcha sem nyújt száz százalékos védelmet. A weboldalak üzemeltetőinek nem árt odafigyelni arra, hogy többféle különböző védelemmel szabjanak gátat az automatikus komment- vagy linkáradatnak, a webes biztonsági megoldások fejlesztőinek pedig ideje elgondolkozniuk valami teljesen újszerű technológián.

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.