És ez csak a biztosra vehető minimum. A Surfshark adatai szerint Magyarország több mint 35 millióv feltört fiókkal járul hozzá a dologhoz, és az éves növekedés mértéke is elég ijesztő.

A holland Surfshark VPN-szolgáltató becslése szerint 2004 óta összesen 14,9 milliárd felhasználói fiókot korrumpáltak, olyan adatokat kiszivárogtatva, mint amilyenek az e-mail címek, a jelszavak vagy az IP-címek. A társaság statisztikája alapján az elmúlt 18 évben az 2,3 milliárd amerikai profil volt érintett, amit Oroszország (2,2 milliárd), Kína (987 millió), Németország (427 millió) és Franciaország (395 millió) követ. Ebből kiderül, hogy mennyiségében és arányaiban is sokkal gyakrabban sérülnek az amerikai és orosz profilok, amelyek a világszerte elkövetett összes jogsértés 30 százalékában érintettek.

Ez azonban alig valamivel több, mint az egész Európát érintő jogsértések száma, ahol minden egyes felhasználónak átlagosan hatszor szivárogtatták ki online fiókadatait a fenti időszakban, vagyis az európaiak háromszor nagyobb valószínűséggel esnek ilyen akciók áldozatául, mint a világ többi lakosa – természetesen megint csak az átlagokat tekintve. A kontinensen belül is tapasztalható, hogy az egyes országok kitettsége egyáltalán nem egyforma, főleg, hogy a Surfshark ide számítja a más összeállításokban saját jogán megjelenő Oroszországot is, ahol az összes európai jogsértés felét jegyzik.

Magyarországon éppen ez a helyzet:
 


A világátlag egyébként 18 év alatt 191 incidens lenne minden 100 felhasználóra, miután hosszú ideig tartó csökkenés után ismét felerősödött az adatszivárgások üteme. A szolgáltató elvileg folamaosan követi a jogsértések számát, és oldalán havonta frissíti az adatokat. Az általa feldolgozott nyilvántartások szerint 2022 első negyedévében percenként 304 fiókot törtek fel világszerte, a jelenlegi negyedévben pedig ennél is 6,7 százalékkal többről számolnak be. A Surfshark célja, hogy szemléltesse a globális adatszivárgás terjedelmét és mértékét, az országok szerinti lebontást pedig a felhasználók mailcíme, helyadatai, IP-címe, telefonszámok vagy akár a felmerülő pénznem alapján készítik.

Részletes adatok és világtérkép a Surfshark oldalán »

Biztonság

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.