A Tago Arc olyan technológiákat párosít, ami eddig még senkinek sem sikerült.

A testen, kiegészítőként, vagy ruhadarabként hordható kütyük piaca idén éppen csak megmutatta, hogy mire képes, a nagy felfutást azonban minden jel szerint 2015-re várható. Az okosórák, fitnesz karkötők területe csak a jéghegy csúcsa, mivel az egyre vékonyabb, kisebb, könnyebben formálható áramkörök, kijelzők, chipek most már azt is lehetővé teszik, ami egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.

Újszerű ötlet sok buktatóval

Ezt a fejlődést szeretnék kihasználni a magyar LIBER8 Technology szakemberei egy olyan termékkel, ami nagy eséllyel 2015 egyik meglepetése lehet. A tago arc névre keresztelt karkötő úgy csavarja meg a wearables fogalmát, hogy ez valódi divatcikk, egy kifejezetten nőknek szánt ékszer, ami a rajta található e-Ink kijelző segítségével bármilyen mintát képes tárolni.

Sikerült összehozni egy beszélgetést a csapat tagjaival, akik elmondták, hogy az ötlet könnyedsége ellenére kifejezetten bonyolult és nehezen megvalósítható technológiáról van szó. A csapat motorjának tűnő, ez eredeti tervvel előálló Kovács Zoli szerint a karperec összes képessége olyan, amit eddig nem csinált meg más, és éppen azért nem, mert annyira problémás.

Ez még csak egy dummy, de a végső termék is ehhez hasonlóan fog kinézi

A tago arc első és legfontosabb tulajdonsága, hogy nem kell tölteni, nincs is erre szolgáló csatlakozó rajta, de még egy gomb sem található a felületén. A legnagyobb fejtörést az okozta a fejlesztések során, hogy úgy kerüljön be az összes chip és áramkör a vékony kijelző alá, hogy az ne növelje meg a méretet és a tömeget, és a végeredmény egy olyan divatcikk legyen, amit a nők szívesen hordanak.

Valamennyi áramra mégis szüksége van az eszköznek, amit a mobillal való NFC kapcsolat létrehozásakor vesz fel. Ennyi éppen elég a kijelző meghajtásához, az adott ábra kirajzolásához, ami utána (az e-Ink képességei miatt) további áramellátás nélkül látható marad. A cikkben megtalálható videóból kiderül, hogy miként kerül az ábra a megjelenítőre: egy androidos appon keresztül, az NFC modulok használatával.

A közösségre bízzák magukat

Működő, a végső formát is visszaadó prototípus épp a napokban készül el, de Oroján Sándor, társalapító több részletet is megosztott velünk azzal kapcsolatban, hogy milyen üzleti lehetőségek rejlenek a karperecben. Az egyik bevétel természetesen a termék ára lesz, amit közösségi finanszírozással szeretnének megszerezni a jövő februárra tervezett Kickstarter kampánnyal.

A videón lassítottunk, hogy jobban kivehetők legyenek a részletek - az átvitel ennél gyorsabban zajlik

A megcélzott 100 ezer dollárból már be tudják fejezni az utolsó simításokat és 2015 negyedik negyedévében a támogatók hozzájuthatnak a karperecekhez. Addig (illetve eddig) saját tőkével tolták a vállalkozást, illetve sokat segített az anyagi egyensúly megteremtésében, hogy Oszkó Péter befektetői csoportja is lát fantáziát az ötletben. Főleg ez tette lehetővé, hogy profi videó készülhet a projekt számára, illetve a későbbiekben is aktív kommunikációt terveznek az ige terjesztéséhez.

A termék jellege, valamint a Kickstarter közösség is meghatározza a célcsoportot, ami elsősorban az Egyesült Államokból, Dél-Koreából és Japánból tevődik össze, hiszen a magyar érdeklődőkön kívül főleg ezekből az országokból lájkolják a LIBER8 Facebook oldalát. Az NFC használata miatt az iPhone felhasználók egyelőre kiesnek a lehetséges vásárlók közül, a csapat ennek ellenére bízik benne, hogy lesz annyi androidos támogató, aki összehozza a becélzott összeget.

Még darabokban: a lényeg a jobbra található e-Ink panel és az azon látható minta

A tago arc az elképzelések szerint akkor is termelni fog, amikor már ott lesz a felhasználók csuklóján. Kezdésnek csak néhány ingyenes minta lesz elérhető az alkalmazásban, aki újakat szeretne, az továbbiakat vásárolhat jellemzően 1 dolláros áron. A LIBER8 szeretne grafikusokat, művészeket is bevonni a projektbe, így ők is részesedést kapnak a megvásárolt ábrákból származó bevételből. Szóba került a nagyobb értékű, ismert divatmárkák által támogatott, egyedi minták ötlete is, amelyek jóval magasabb áron, korlátozott számban lennének megvásárolhatók.

Sokminden lehet még belőle

Azzal Orojánék is egyetértettek, hogy a tago arc csak a kezdet, mivel rengeteg továbblépési irányt rejteget a projekt. Ott van a színes e-Ink használatának lehetősége, amelynek kiszolgálásához már nem lesz elég a jelenlegi töltés nélküli koncepció. De miért ne lehetne a következő generációt fény- vagy mozgási (kinetikus) energiával táplálni?

A tago arc 3D-s "látképe"

Az e-Ink technológia „megszelídítése” felveti a jövő kórházi lapjainak újjászületését, vagy egy olyan konferencia badge (belépő) ötletét, amire érkezéskor írják rá a megfelelő információt. A technológia tehát könnyedén átlépheti a divatvilág határait, és olyan hasznos funkciókat is elláthat, mint például a  a felhasználó vércsoportjának, esetleg allergiás reakcióinak tárolása vagy az újszülött születési adatainak azonosítása

A teljes mértékben magyar szakemberekkel dolgozó LIBER8 Technology azonban most a tago arcra összpontosít, ami miatt jövőre iroda is létesül az USA-ban. A kampány tehát várhatóan jövő február környékén indul, amiről mi is beszámolunk majd.

Konzumer tech

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.