Olyan kompenzációs csomagot szavaztak meg a részvényesek a Tesla-vezérnek, amilyenre még nem volt példa a Szilícium-völgyben.

A Tesla-vezér és testvére szavazatára sem volt szükség ahhoz, hogy a Tesla részvényesei kimagaslóan nagy kompenzációs csomagot szavazzanak meg a vállalat kitalálójának és vezérének, Elon Musknak – írja a Reuters. Ha Musk teljesíti vállalásait, 10 év múlva a világ leggazdagabb embere lesz, messze megelőzve a jelenlegi listavezetőt, Jeff Bezost. (Persze ehhez addig Bezosnak is lesz néhány szava...)

Musk ugyanis összesen 2,6 milliárd dollár értékű részvényopciót lesz jogosult lehívni, de a tíz év alatt sem fizetés, sem bónusz nem jár neki. Musknak jelenleg a Tesla közel ötödét birtokolja, de ha le tudja hívni a részvényopciót, részesedése meg fogja haladni a 25 százalékot, más számítások szerint akár a 28 százalékot is elérheti. Ebből visszaszámolható, hogy vagyona tíz év múlva meg fogja haladni a 180 milliárd dollárt.

A szerdán lebonyolított szavazáson a részvényesek 73 százaléka szavazott igennel, és ebben nem volt benne Musk és a szintén cégtulajdonos testvére szavazata.

Nagy pénzhez nagy vállalások

A terv tíz évre szól, és a legfontosabb feltétel, hogy a Tesla a terminus végére a cég értéke elérje a 650 milliárd dollárt. Csak összehasonlításképpen: a világ legértékesebb cége jelenleg az Apple, piaci kapitalizációja mintegy 870 milliárd dollár. Az Alphabet 730 milliárdot, 660 milliárdot, míg az Amazon 560 milliárdot kóstál. És ami most ennél is fontosabb: a Tesla értéke jelenleg 53 milliárd dollár. (A kompenzációs csomag bejelentése előtt valamivel magasabb volt, de amikor bejelentették, hogy a részvényesek megszavazták a csomagot, az árfolyam 12 százalékot zuhant, bár utána némileg erősödött.)

Mivel a piaci kapitalizáció ugyanis nem feltétlenül tükrözi egy cég valós teljesítményét, a részvényesek további feltételeket is beépítettek a megállapodásba. Meghatározták a tíz év múlva elvárt éves árbevételt (175 milliárd dollár) és az arra eső EBITDA-t is, melynek az egyszeri értékektől tisztítva el kell érnie a 14 milliárd dollárt.

 
Bloomberg Billioner Index 2018-03
Infogram


Emellett követelmény az is, hogy az időszak alatt Musknek a tíz év alatt vezető pozíciót kell betöltenie a vállalatnál.

Mi ennek a realitása?

Talán a cégérték a legegyszerűbb: részvények száma szorozva az árfolyammal. Ez leginkább azt tükrözi, hogy a befektetők mennyire bíznak az adott cégben. Másképp nem is nagyon lehetne érteni, miért ér többet Tesla, mint a Ford vagy a General Motors, melyekhez képest szinte nem látható mennyiségű autót gyárt. Erre valószínűleg egyre több befektető kérdez rá. Tavaly szeptemberig kisebb megingásokkal ugyan, de felfelé tartott az árfolyam, ,ám a szeptemberi csúcs (385 dollár) óta folyamatos a lejtmenet, jelenleg 310 dollárnál tart az árfolyam.

Mi a helyzet a bevételekkel? Tavaly a nettó bevétel a becslések szerint nem érte el a 12 milliárdot, az EBITDA 0,5 milliárd körül alakult. Idén viszont beindulhat a növekedés – már ha zökkenőmentesen megy majd a gyártás –, és közelíthet a bevétel a 20 milliárdhoz, az EBITDA pedig 1,8 milliárd lehet. Jövőre akár a 27 milliárdot is elérheti, az EBITDA pedig a 3,8 milliárdot. Ehhez persze az is kell, hogy a sorozatgyártás beinduljon végre, és legyenek új vevők, akik az után is meg akarják venni Musk elektromos autóit, ha szembesültek gyatra kivitelezéssel – ami kétségtelenül magas szintű technikai innovációval párosul.

Mindazonáltal a célok elérése nem lehetetlen, különösen Elon Musknak. Főleg ha a lángszórók értékesítésében elért sikerét nézzük. Kellenek is ezek az apró sikerek, hogy mindig találjon megfelelő finanszírozót ötleteire.

Piaci hírek

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.