Két hete még a vállalat igazgatótanácsa a tőzsdei jelenlétről mint a vállalat és a befektetők számára legjobb lehetőségről beszélt.

Magántőke-befektetői csoport kezébe kerül a Zendesk. Múlt pénteken este tőzsdezáráskor jelentették be, hogy az amerikai vállalat a június közepi árszinthez képest mintegy 34 százalékos felárért a San Franciscó-i Hellman & Friedman vezette befektető konzorcium 100 százalékos tulajdonába kerül. A konzorcium további tagja a londoni Permira, valamint a világ legnagyobb szuverén befektetési alapja, az Abu Dhabi Befektetési Hatóság (ADIA, Abu Dhabi Investment Authority). A konzorcium összesen 10,2 milliárd dollárt fizet a vállalatért.

Mint a The Register írja, a hír azért meglepetés, mert az igazgatótanács két hete vizsgálta felül a Zendesk stratégiáját, és egyhangúlag arra jutott, hogy a vállalat (és a részvényesei) érdekét az szolgálja a legjobban, ha független, nyilvános társaságként folytatja a tevékenységét.

Az igazgatótanács felemlegetett döntése persze azt is jelenti, hogy a Zendesk eladása korábban is felmerült opcióként. A stratégia felülvizsgálata során potenciális stratégiai partnerekkel és pénzügyi befektetőkkel is egyeztettek a lehetőségekről – volt köztük olyan befektető csoport is, amely korábban is jelezte, hogy felvásárolná a céget.

A felvásárlásról kiadott közlemény idézi a vállalat társalapítóját, Mikkel Svane elnök-vezérigazgatót: a Zendesk életében új fejezet kezdődik olyan partnerekkel, amelyek forrásokat és szakértelmet is tudnak biztosítani a cég növekedési pályájának fenntartásához. A befektetőktől csak a szokásos "örünk, és optimistán várjuk a fényes jövőt" típusú megnyilatkozások érkeztek.

A felvásárlás egyébként önmagában nem meglepetés. A Zendesk korábban több vállalat radarján is feltűnt lehetséges célpontként. 2016 környékén például a Salesforce-nál merült fel, hogy jól illene a porfólióba a Zendesk helpdesk-szolgáltatása.

Mi változott két hét alatt?

Ugyanakkor mégis meglepő, hogy az igazgatótanács döntése után két héttel teljesen más forgatókönyv lép életbe. A közlemény azonban választ ad a hirtelen pálfordulásra: van az a pénz... Idézik az igazgatóság független tagját, Carl Basst: a konzorcium ajánlata a felülvizsgálati folyamat lezárulta után érkezett, és hát az akkori árfolyamra kínált prémium meggyőzte a döntéshozókat.

A konzorcium részvényenként 77,50 dollárt kínált, miközben az ajánlattételkor a papírok árfolyama 54,53 dollár volt. Innen nézve igazán pozitív a történet, ám a SaaS (Software-as-a-Service) modellben helpdesk szolgáltatást nyújtó vállalatnak voltak szebb napjai is a parketten: 2021-ben, sőt még idén május közepéig is bőven 100 dollár fölött volt az árfolyam, tavaly a csúcson meghaladta a 150-et.

A szárnyalásban bőven benne lehetett az a várakozás is, hogy a pandémia miatt a vállalat hatalmasat nőhet. Ehhez képest a közel hatezer alkalmazottat foglalkoztató cég piaci teljesítménye nem túl fényes: operatív szinten tavaly és 2022 első felében is veszteséges volt (2021-ben 1,3 milliárd dollár bevétel mellett operatív szinten 166 milliós volt a veszteség), ami a részvényeseknek nem nagyon tetszett. Voltaképpen ez indikálta az igazgatótanács által indított felülvizsgálatot is, illetve hogy egy ilyen jelentős felárat kínáló ajánlatra nem lehetett nemet mondani.

A felvásárlást az év végéig szeretnék lezárni a felek.

Az már egy másik történet, hogy mi történik utána. A brit szaklap szerint borítékolható egy erőteljes racionalizálás. Mint a cikk írja, a befektetési társaságok nem félnek attól, hogy villámgyorsan és átfogóan átalakítsák egy vállalat portfólióját, azaz megszabaduljanak a rosszul teljesítő részlegektől, szolgáltatásoktól, termékektől, hogy egy esetleges eladás esetén jobb állapotú vállalatot tudjanak piacra dobni. Az ilyen változások pedig mindig hatással vannak az ügyfelekre is.

A Zendesk-részvények árfolyama a bejelentés után ugrott egy nagyot: a zárás utáni kereskedés már bőven 70 dollár fölött, azaz a pérmium ár közelében folyt.

Cloud & big data

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.