Vége a saját rendszerekhez kapcsolódó szolgáltatásoknak, innentől a wifi, a telefonhívások vagy SMS-ek zavartalan működése sem biztosított a korábbi BlackBerry eszközökön.

A BlackBerry klasszikus készülékeit nem is olyan régen még az üzletemberek, poitikusok vagy újságírók serege használta, amikor a hagyományos mobiltelefonok szolgáltatásai már szűkösnek bizonyultak a folyamatos kapcsolattartáshoz, és a QWERTY billentyűzettel felszerelt BlackBerryk a 2000-es évek végén még jóval elterjedtebbnek számítottak, mint a frissen piacra került iPhone-ok. Újabb néhány év elteltével azonban már másoknak voltak kénytelenek licencelni a márkanevet, hogy aztán 2020 első negyedévében bejelentetsék: nem lesz több BlackBerry, mert már a licenc sem érdekli a gyártókat.

Formálisan mégsem ez jelentette az ikonikus telefonok végét, hanem az a 2020 szeptemberében közzétett bejelentés, amelynek értelmében a BlackBerry 7.1 OS és korábbi verzióihoz, a BlackBerry 10 szoftverhez, a BlackBerry PlayBook OS 2.1-hez és korábbi verzióihoz tartozó régebbi szolgáltatások elérhetőségét csak 2022. január 4-ig biztosítják. Ettől a dátumtól kezdve az érintett szoftvereket futtató eszközökön már a mobilszolgáltatások vagy a Wi-Fi kapcsolat megbízható működését sem garantálják, beleértve az adatátvitelt, a telefonhívásokat, az SMS-eket vagy a vészhelyzeti hívás funkciókat.

Csak az androidos utánérzés marad

Mivel 2022. január 4. éppen ma van, a BlackBerry saját operációs rendszereit használó modellek ma jutottak hivatalosan is a Commodore számítógép vagy az LD formátum sorsára, a védjegyüknek számító billentyűzetükkel és a hanyattegérrel (trackball) együtt. Ezzel a szebb napokat látott kanadai vállalat is lezárja azt az átalakulási folyamatot, amelynek során a mobiltelefon-gyártásról teljesen átáll az szoftver alapú üzleti modelljére. A ma már nem is annyira új, biztonsági irányú fejlesztései között érdemes megemlíteni például a BlackBerry UEM-et (Unified Endpoint Manager), amely a végponti eszközök biztonsági menedzselését biztosítja on-premise formában és a felhőben is, valamint az autóiparban sikeresnek mondható biztonsági rendszert, a QNX platformot.

Ez utóbbi egyébként nem nevezhető sikertelennek, amennyiben a tavalyi harmadik pénzügyi negyedévét már 74 millió dolláros nyereséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 130 milliós veszteséggel, de még így is csak a töredékét jelenti az eredeti gyártó, a Research in Motion hőskorszakban elért eredményeknek. A mai dátum mindenesetre sokak számára jelenti az érintőképernyőket, az új fizetési rendszereket vagy az új típusú közösségimédia-szolgáltatásokat megelőző korszak tényleges lezárását.

A blackberry.com oldalon megjelent közleményben a társaság köszönetet mond sok hűséges ügyfelének és partnerének, és felhívja a figyelmüket a BlackBerry márka alatt futó intelligens biztonsági szoftvereket és szolgáltatásokra, amelyek már a vállalati és kormányzati felhasználást célozzák. Egyben azt is kiemelik, hogy a szolgáltatások bezárása nem érinti az olyan későbbi, androidos modelleket, mint amilyen a BlackBerry KEY2. Ez utóbbit a kínai TCL gyártotta egy 2020-ban végetért partnerség keretében.

Mobilitás

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.