Vége a saját rendszerekhez kapcsolódó szolgáltatásoknak, innentől a wifi, a telefonhívások vagy SMS-ek zavartalan működése sem biztosított a korábbi BlackBerry eszközökön.

A BlackBerry klasszikus készülékeit nem is olyan régen még az üzletemberek, poitikusok vagy újságírók serege használta, amikor a hagyományos mobiltelefonok szolgáltatásai már szűkösnek bizonyultak a folyamatos kapcsolattartáshoz, és a QWERTY billentyűzettel felszerelt BlackBerryk a 2000-es évek végén még jóval elterjedtebbnek számítottak, mint a frissen piacra került iPhone-ok. Újabb néhány év elteltével azonban már másoknak voltak kénytelenek licencelni a márkanevet, hogy aztán 2020 első negyedévében bejelentetsék: nem lesz több BlackBerry, mert már a licenc sem érdekli a gyártókat.

Formálisan mégsem ez jelentette az ikonikus telefonok végét, hanem az a 2020 szeptemberében közzétett bejelentés, amelynek értelmében a BlackBerry 7.1 OS és korábbi verzióihoz, a BlackBerry 10 szoftverhez, a BlackBerry PlayBook OS 2.1-hez és korábbi verzióihoz tartozó régebbi szolgáltatások elérhetőségét csak 2022. január 4-ig biztosítják. Ettől a dátumtól kezdve az érintett szoftvereket futtató eszközökön már a mobilszolgáltatások vagy a Wi-Fi kapcsolat megbízható működését sem garantálják, beleértve az adatátvitelt, a telefonhívásokat, az SMS-eket vagy a vészhelyzeti hívás funkciókat.

Csak az androidos utánérzés marad

Mivel 2022. január 4. éppen ma van, a BlackBerry saját operációs rendszereit használó modellek ma jutottak hivatalosan is a Commodore számítógép vagy az LD formátum sorsára, a védjegyüknek számító billentyűzetükkel és a hanyattegérrel (trackball) együtt. Ezzel a szebb napokat látott kanadai vállalat is lezárja azt az átalakulási folyamatot, amelynek során a mobiltelefon-gyártásról teljesen átáll az szoftver alapú üzleti modelljére. A ma már nem is annyira új, biztonsági irányú fejlesztései között érdemes megemlíteni például a BlackBerry UEM-et (Unified Endpoint Manager), amely a végponti eszközök biztonsági menedzselését biztosítja on-premise formában és a felhőben is, valamint az autóiparban sikeresnek mondható biztonsági rendszert, a QNX platformot.

Ez utóbbi egyébként nem nevezhető sikertelennek, amennyiben a tavalyi harmadik pénzügyi negyedévét már 74 millió dolláros nyereséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 130 milliós veszteséggel, de még így is csak a töredékét jelenti az eredeti gyártó, a Research in Motion hőskorszakban elért eredményeknek. A mai dátum mindenesetre sokak számára jelenti az érintőképernyőket, az új fizetési rendszereket vagy az új típusú közösségimédia-szolgáltatásokat megelőző korszak tényleges lezárását.

A blackberry.com oldalon megjelent közleményben a társaság köszönetet mond sok hűséges ügyfelének és partnerének, és felhívja a figyelmüket a BlackBerry márka alatt futó intelligens biztonsági szoftvereket és szolgáltatásokra, amelyek már a vállalati és kormányzati felhasználást célozzák. Egyben azt is kiemelik, hogy a szolgáltatások bezárása nem érinti az olyan későbbi, androidos modelleket, mint amilyen a BlackBerry KEY2. Ez utóbbit a kínai TCL gyártotta egy 2020-ban végetért partnerség keretében.

Mobilitás

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.