Újabb nagy lépés a nyílt forráskód irányába: Linux kernel kerül a Windows 10-be.

Három év után továbblépett a Linux integrálásában a Microsoft: bejelentették, hogy teljes és nyílt forráskódú Linux kernel kerül a Windows 10-be. A Microsoft saját fejlesztésű kernelként aposztrofálja, de alapvetően az utolsó stabil, 4.19-es verzió kerül a rendszerbe. Redmondban azonban kijavítottak néhány dolgot, amit vissza fognak adni a fejlesztői közösségnek.

De hát már volt benne Linux!

Ez komoly előrelépés a nyílt forráskódú fronton, amivel a Microsoft elsősorban a fejlesztőket és a rendszerüzemeltetőket kívánja segíteni. De miért is, hiszen már korábban is volt Linux a Windowsban?

A 2016 tavaszán kiadott Anniversary Update-be már valóban belekerült egy linuxos alrendszer, ami bináris szinten támogatta a nyílt forráskódú operációs rendszert. Már az is fontos lépés volt, hiszen nem virtuális gépen futó Linux vagy egy speciális Windows 10-es port volt, hanem egy tényleges Linux alrendszer (WSL – Windows Subsystem for Linux), amin linuxos szoftvereket lehet futtatni. A WSL1-ben persze volt egy kis egy kis csavar, hiszen kernel nem, csak a Canonical fejlesztette Ubuntu Bash Shell került a rendszerbe.

A most bejelentett WSL2 ezen lépett túl azzal, hogy a Windowson belül nyújt valódi Linux kernelt. Ez minden szempontból jobb lesz, mivel a korábbi verziónál sokkal hatékonyabban használja a gép erőforrásait, és gyorsabb is lesz. A Microsoft elsősorban olyan változtatásokat hajtott végre a kódban, amely például a programindításokat gyorsítja és a memóriakezelést javítja.

Ehhez azonban alapból nincs keztelőfelület, azt a Windows 10 szoftverboltjából vagy egyéb forrásból beszerzett Linux-disztribúcióból lehet hozzá telepíteni, amihez a GitHubon már található is segédlet.

Rendszeresen frissítik

A Microsoft azt ígéri, hogy WSL2-ben lévő rendszermag átláthatóan fog frissülni a Windows Update-tel, és mindig megkapja a Linux stabil ágának legújabb funkcióit és javításait. A biztonsági javításokhoz a saját felhasználói visszajelzések mellett felhasználják a Linux biztonsági levelezőlistáin megjelenő információkat, valamint együttműködnek több sérülékenység-adatbázissal is.

A Windowsba mindig a legfrissebb hosszan támogatott (LTS – Long Term Support) kernelverzió kerül. Ha abból új kiadás érkezik, azt a Microsoft minden esetben egy validálási folyamat után teszi csak be a Windowsba

Az új alrendszer nyáron lesz elérhető, először az Insider programban részt vevő felhasználók jutnak hozzá.

Cloud & big data

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.