A pici LED-fény nem elég ahhoz, hogy bárkit figyelmeztessen rá, ha éppen filmezik, és a nagyközönséget is tájékoztatni kellene, hogy mire számíthat az új termék megjelenésével.

A Facebook és a Ray-Ban divatmárka közösen kiadott, kamerával szerelt "okos" napszemüvege bő egy héttel ezelőtt mutatkozott be, és az első reakciók alapján az új termék minimum megosztotja majd a közvéleményt. A legkevesebb 300 dolláros árszintről induló Ray-Ban Stories technikai specifikációi szerint két darab 5 megapixeles kamerával van felszerelve, amelyek fotókat vagy legfeljebb 30 másodperces videókat készíthetnek egy gomb megnyomásával vagy akár hangutasítással is.

Ezeket aztán a Facebook View alkalmazásban lehet szerkeszteni és megosztani, de a szemüveg nagyjából 500 képet vagy 30-35 darab félperces videót saját maga is képes tárolni. Igaz, hogy a hasonló képességeket felvonultató eszközök nem számítanak újdonságnak, de a Facebook és a Ray-Bant futtató EssilorLuxottica azokat már egy átlagos külsejű napszemüvegbe integrálta, vagyis a felhasználók nem úgy néznek majd ki vele, mint mondjuk a Snapchat korábbi, inkább partikelléknek látszó Spectacles modelljével.

Bár a Ray-Ban Stories sem lett különösebben kecses forma, a hétköznapinak mondható keretben többek között egy Qualconn Snapdragon processzor, kamerák, mikrofonok, hangszóró, akkumulátor vagy touchpad is helyet kapott, vagyis a mérnökök remek munkát végeztek. Itt kezdődnek azonban a problémák is, mert innentől nehéz első pillantásra megkülönböztetni az "okos" napszemüveget egy hagyományos kukkertől, azt pedig még nehezebb felfedezni, ha éppen filmezik vele az embert.

Ez így, ebben a formában...

A kamerák működését elvileg egy világító LED fény jelzi, ami nem csak apró, de nappali világosságban annál is kevésébé feltűnő. A Facebook nyilván úgy ítélte meg, hogy ez elégséges figyelmeztetés lesz a felhasználók környezetének, de ezt nem mindenki gondolja ugyanígy. Köztük az ír adatvédelmi biztos hivatala (DPC) sem, amely a Reuters jelentése szerint tegnap arra szólította fel a gyártót, hogy demonstrálja az indikátor hatékonyságát, vagyis azt, hogy elégséges figyelmeztetést kapnak mindazok, akikről felvételeket készítenek.

A dolog jelentőségét többek között az adja, hogy a Facebook európai székhelye Írországban, Dublinban van, az általános európai adatvédelmi rendelet (GDPR) pedig az ír adatvédelmi hatóság felügyelete alá helyezi a társaságot. A szabályozó közleménye szerint ma már elfogadott dolog, hogy különféle eszközökkel, például okostelefonokkal le lehet filmezni külső személyeket, az ilyen esetekben azonban maga a kamera és az eszköz használata is elég jól látható. A Facebook és a Ray-Ban viszont nem igazolta, hogy az "okos" napszemüveggel is ugyanez lenne a helyzet, mint ahogy arról sem számolt be, hogy a termék fejlesztése során megfelelően tesztelte volna az ilyen irányú követelményeket.

Az írek mellett már az olasz adatvédelmi hatóság (Garante) is kifogásolta a dolgot, ahol szinte azonnal a szemüveg hivatalos bemutatkozását követően arra kérték a Facebookot, hogy tisztázza a Ray-Ban Stories megfelelőségét a hatályos európai adatvédelmi rendelkezéseknek. Az olaszok ezen felül azt is szükségesnek tartanák, hogy a Facebook tájékoztató kampányt indítson, és abban a szélesebb közönséget is tájékoztassa róla, hogy a legújabb konzumer eszközök milyen (kevéssé nyilvánvaló) lehetőségeket adnak a felvételek rögzítésére.

Biztonság

Nyilvános felhőszolgáltató lett a TikTok anyavállalata

A szolgáltatás neve Volcano Engine. Sokkal több lesz, mint egy TikTok-as-a-Service, és annál is, amit nyáron megszellőztettek.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.