A postaládánkba érkezett leveleket szétszedi, elemzi, majd lehetséges válaszokat ajánl fel a Gmail új fejlesztése.

A Google kutatói boszorkánykonyhájában sosem alszik ki a tűz, a kondérból pedig jó esetben valamiféle meghökkentő, de egyben a mindennapi életben is használható megoldás kerül elő. A Smart Reply valószínűleg ezek sorát erősíti, bár a kipróbálásra még egy-két napot várni kell. 

Válaszoljon neked a Google algoritmusa!

Az új funkcióról beszámoló blogbejegyzés szerint az alapötlet egy bizonyos Miklós Bálinttól származik. A Gmail csapatánál dolgozó szakember vetette fel, hogy milyen jó volna, ha a mobilra érkezett levelek megválaszolásában egy intelligens gépi segítséget kapna az ember. Való igaz, akármennyire is megnőttek a telefonok kijelzői, a néhány szónál hosszabb üzenetek begépelése meglehetősen macerás feladat. Pláne, ha virsliujjakkal van megáldva valaki.

Ebből a problémából született meg a Smart Reply, amely két különálló, öntanuló rendszer együttes munkájával képes előállítani lehetséges válaszokat egy beérkező üzenetre. Amint az az alábbi képen is látszik, a technológia egészen jó és változatos opciókat kínál fel. Ezek közül választhat a felhasználó, de tetszés szerint ki is egészítheti, pontosíthatja a gép "tippjeit".

Mondani sem kell, hogy a megoldás csak angol nyelven működik, és egyelőre arról sincs információ, hogy a későbbiekben tervezik-e a repertoár bővítését. Mindenesetre aki sokat levelezik külföldi ismerősökkel, partnerekkel, azoknak érdemes lehet kísérletezni a gépi intelligencia képességeivel. A Smart Reply funkció még a héten elérhető lesz iOS-re és Androidra a Google levelező alkalmazásának, az Inboxnak a frissítésével.

Vektorok és szeretet

Maga a rendszer egyébként meglehetősen egyszerű módszerrel dolgozik. A gépi algoritmus egyik fele a beérkezett levelet szavakra bontja, majd folyamatosan feldolgozva azokat végül előállít egy vektort. Ez a számsor jelenti az üzenet lényegét, és ezt kapja meg a mesterséges intelligencia másik fele, mint kiindulási pontot. Utóbbi aztán igyekszik erre, szintén szavanként felépítve több, nem csak szóhasználatban, de jelentésben is különböző válaszlehetőséget alkotni.

Természetesen ahhoz, hogy mindez legalább alapszinten működjön, rengeteg problémát kellett megoldani a kutatóknak. Például az algoritmust felkészítették arra, hogy a hosszabb üzenetekből kiszúrja a lényeges részeket, és a sallangokat ignorálva alkossa meg a fent említett vektort. Vicces gondot okozott az is, hogy amikor a gép bizonytalan volt a lehetséges válaszban, akkor azzal igyekezett szögletre menteni a helyzetet, hogy a való életben sűrűn használt válaszokat adott meg. Így burjánzott el a tesztek során a Köszönöm, a Jól hangzik és a Szeretlek. Miután megnehezítették az alibizést, a javított verzió már nem volt annyira szeretettel teljes, viszont használhatóbb válaszokat kínált fel.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.