Egy tavaly decemberben elfogadott törvény hatásait vizsgálják. A kiberbiztonságra hivatkozva akar az állam totális ellenőrzést szerezni a net fölött.

Kísérletképpen az orosz hatóságok le akarják kapcsolni Oroszországot a globális netről – írja a ZDNet az orosz RosBiznesKonsalting hírügynökségre hivatkozva. A kísérletre egy tavaly decemberben benyújtott, az orosz internet biztonságát garantálni hivatott törvénytervezet alapján kerül sor.

Központilag ellenőrizhető forgalmat akarnak

A tesztről januárban döntött a kérdéssel foglalkozó állami információbiztonsági munkacsoport – állítja az orosz hírügynökség. (A munkacsoportot amúgy az InfoWatch kiberbiztonsági cég elnöke, a Kaspersky Lab egyik alapítója, Natalja KaszperszkajaJevgenyij Kaszperskij volt felesége – irányítja.) Időpontja még nem ismert, de orosz források szerint április elseje előtt kerülhet rá sor, mivel a törvénytervezethez addig lehet benyújtani módosító javaslatokat.

A decemberi javaslat szerint az orosz internetszolgáltatókat az állam kötelezheti arra, hogy egy esetleges külföldi kibertámadás esetén leválasszák a belső hálózatukat a globális internetről olyan módon, hogy a netes kommunikáció az országon belül zavartalanul működjön tovább. A kísérlet során azt vizsgálják majd, hogy egy ilyen intézkedésnek milyen hatása lesznek.

A tervezet olyan technikai fejlesztésekre is kötelezné a netszolgáltatókat, amely biztosítja, hogy minden online forgalmat a Roszkomnadzor által kezelt irányítórendszereken keresztül bonyolítsanak. Ezzel lényegében totális cenzúrát lehetne biztosítani, ugyanis az orosz táv- és hírközlési hatóság minden forgalmat tudna ellenőrizni, hogy kiszűrhesse a tiltott tartalmakat. A fejlesztéseknek azt is biztosítaniuk kell, hogy az oroszországi netezők országon belüli egymás közötti kommunikációja ne kerüljön ki az országhatáron kívülre. Ez utóbbinak a megoldásán egyébként évek óta dolgoznak. Két éve az orosz illetékesek még azt állították, hogy 2020-ra a belső netforgalom 95 százalékát képesek lesznek a határon belül tartani.

Érdekes módon nem csak a Kreml, hanem az orosz netszolgáltatók is egyetértenek a törvényjavaslat céljaival, és mögé állt a mail.ru és a Yandex is. Ugyanakkor a technikai kivitelezéssel komoly fenntartásaik vannak. Szerintük a globális netről való leválasztás komoly fennakadásokat fog okozni a forgalomban.

Évek óta terv a teljes függetlenedés

A globális biztonsági kockázatok felerősödése miatt nem csak az oroszoknál merül fel lehetőségként a bezárkózás. Mint azzal korábban foglalkoztunk, a 2010-es évek elején Németországban is felmerült, bár csak a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban, hogy országon belüli, de minimum páneurópai felhőinfrastruktúrát kellene kiépíteni.

Oroszországban ezt a szemléletet erősíti az orosz net sajátos – "különutas" – fejlődése is. Mint azt egy a Le Monde Diplomatique magyar kiadásában megjelent elemzés írja, Oroszország részben infrastrukturális okok miatt lényegében felépítette a netes platformok és szolgáltatások teljes rendszerét saját magának, így jóval kevésbé szorul rá nyugati konkurensekre. Oroszországban a Yandex sokkal népszerűbb kereső, mint Google, ahogy a Vkontaktye közösségi oldal is lenyomja a Facebookot.

Az oroszok egyébként évek óta készülnek a függetlenedésre. 2014-ben például törvényt hoztak arról, hogy a szolgáltatók nem vihetik ki orosz állampolgárok személyes adatait határon túli adatközpontjaikba. Még ugyanabban az évben elkezdték tesztelni a saját DNS rendszerüket is, hogy az IP-címkiosztás országon belül történjen meg.

Tavalyelőtt további szigorításokat lengettek be azokkal a szolgáltatásokkal szemben, melyek nem tesznek eleget az egyre szigorodó, sok esetben tartalomszűrést is előíró szabályoknak.

Ha a mostani kísérlet sikerül, akkor olyan intézkedéscsomag léphet életbe, ami keményebb – és főleg hatásosabb – lesz, mint amit Kínának sikerült elérnie a net megregulázása terén.

Biztonság

Egy holland kutató 25 dolláros kütyüvel hekkelte meg Elon Musk Starlinkjét

A Las Vegas-i Black Haten mutatta be a módszert. Az űrnet teljes javítására még várni kell, de kárenyhítés már történt.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.