Európát egyre jobban aggasztja a cloud szolgáltatásokban is kialakuló amerikai technológiai fölény. A vezető államok nemcsak saját vállalataikat hoznák helyzetbe, de a nyilvánvaló biztonsági problémákat is kezelniük kell.
A konzumer elektronikai termékek, az internetes keresés vagy a közösségi hálózatok is olyan területnek számít, ahol az európai techvállalatok egyelőre behozhatatlannak látszó lemaradásba kerültek tengerentúli versenytársaikkal szemben. A trend a felhőmegoldások kapcsán is egyre nyilvánvalóbbá válik: a Google például az év elején a spanyol BBVA bankcsoporttal kötötte meg eddigi legnagyobb, 110 ezer felhasználót érintő üzletét a Google Apps web alapú alkalmazáscsomag bevezetésével kapcsolatban. Nem meglepő tehát, hogy a kontinens érintett politikai és gazdasági szereplői minden eszközzel késleltetnék, vagy méginkább megakadályoznák az amerikai dominancia kialakulását.

Megint lemaradtak  Maguk a cloud szolgáltatások rohamosan terjednek, a Forrester piackutató becslése alapján összes forgalmuk a 2011-es 40,7 milliárd dollárról 2020-ra már megközelíti a 250 milliárdos határt, a Gartner pedig ennél is jóval nagyobb számokkal dobálózik. Bár Európa esetében a tortának csak viszonylag kis szeletéről beszélhetünk, 2015-re az iparág bevételei már itt is meghaladják majd teljes világpiac tavalyi eredményét. A helyi szolgáltatók ezzel szemben jóval kisebb mértékben növelik vonatkozó beruházásaikat, mint az észak-amerikai telekommunikációs vállalatok. Az Informa adatai szerint az előző éves, 13,5 milliárd dolláros globális tőkebefektetésnek Európa 7 százalékát jegyzi, míg Amerika 90 százalékkal van benne.

Komoly következmények
A Bloomberg a France Telecom tanácsadójával, Jean- Francois Audenard-ral készített interjúból idéz, amelyben a szakember kifejti: a cloud piacon két óriás küzdelme van kibontakozóban. Az európai kormányoknak szerinte mindenképpen kezelniük kell ezt a helyzetet, mivel a kontinens jövőjére nézve nem sok jót ígér, ha az összes vállalati információ amerikai ellenőrzés alá kerül.
Legalább ilyen fontosak a biztonsági szempontok, amelyekkel egyébként a helyi szolgáltatók is egyre szívesebben riogatják ügyfeleiket. Az Egyesült Államok kongresszusa 2001-ben hozta meg Patriot Act néven ismert törvényét, amely eredetileg a terrorizmus elleni küzdelem jegyében biztosította az országon belüli hírszerzést korlátozó rendszabályok átlépését. A telefonhívások és e-mailek bírói végzés nélkül való megfigyelése vagy a személyes orvosi, pénzügyi iratokhoz való hozzáférés mellett a törvény a cloud szolgáltatásokat is érinti.

Túl nagy kockázat  A Microsoft tavaly júniusban közölte, hogy amerikai vállalatként akkor is át kellene adnia az ügyfelei által rábízott adatokat az USA illetékes hatóságainak, ha azokat történetesen egy európai adatközpontban tárolja. Jól látszik tehát, hogy a cloud biztonság technológiai kérdései mellett a szabályozás is stratégiai szempont lehet a vállalati megrendelők szemében. A Shell olajtársaság például az emlegetett Microsoft egyik legnagyobb regionális ügyfeleként tavaly óta már Németországban, a T-Systemsnél tárolja adatait, annak ellenére, hogy hasonló megoldást az informatikai alkalmazásait szállító szoftveróriás is biztosíthatna neki.

Bundescloud
A németek saját, igen szigorú adatvédelmi szabályozáson dolgoznak, illetve a francia kormány és a helyi vállalatok közös,"made in france" szoftver- és infrastruktúra-szolgáltatást biztosító kezdeményezéshez hasonlóan a szervereket és az adatokat az ország határain belül tartó felhőinfrastruktúra kiépítését tervezik.
Az Európai Unióban napirenden van azoknak az új szabályoknak az elfogadása, amelyek az adatok védelmén túl a piaci egyensúly fenntartását is célozzák. Decemberben a jogérvényesülésért felelős uniós biztos, Viviane Reding ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy reményei szerint a reformok az Egyesült Államokat saját adatvédelmi rendszerének megerősítésére inspirálják majd. Egyes európai kormányok persze már a szervezettől független is lépéseket tettek az ügyben, sőt a holland igazságügyminiszter egyenesen azt javasolta, hogy zárják ki az amerikai cégeket a kormányzati IT beszerzésekből.

A legjobb védekezés  Többen is felhívják rá a figyelmet, hogy hosszú távon az európai szolgáltatók nem lehetnek sikeresek a nemzetközi piacon, ha a helyi szabályozásokra építenek. Szerintük a technológia, főleg pedig az üzleti modell a globális alkalmazás felé tendál, a cloud megoldások promóciójának is inkább a nyitásról, mint az elzárkózásról kellene szólnia. Ezzel szemben a T-Systems vezérigazgatója egy szeptemberi nyilatkozatában fejtette ki, hogy éppen ebben lát nagy lehetőséget: az amerikai befolyástól védett, "biztonságos német felhő" tavaly nem csak Európában, de Brazíliától Dél-Afrikáig mindenfelé komoly üzleteket hozott a vállalatnak.

A cloud szolgáltatók újra feltalálják a kereket
Nyugat felé menetel tovább a CE On-Demand

Új videós platform lehet a Prezi következő nagy dobása

A Prezi Video nevű megoldással valós időben, egyszerre lehet megjeleníteni az előadókat és az előadások grafikai elemeit.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.