A legújabb telekommunikációs hálózat jelenleg naponta 1 millió előfizetővel hízik. Az 5G a várakozások szerint sokkal dinamikusabban terjedhet majd a világban, mint korábban a 4G.

Kiadta legfrissebb távközlési piacról szóló jelentését az Ericsson. Az aktuális Mobility Report számai alapján kevesebb időt vesz majd igénybe az 5G-re való átállás, mint történt mindez egy technológiai generációval korábban.

Egymillió lett, maradhat?

Az 5G-s szolgáltatásra előfizetők száma jelenleg átlagosan nagyjából egymillió előfizetéssel bővül, év végére pedig várhatóan meghaladja majd az 580 milliót. Ötéves távlatban ez közel a hétszeresére hízhat, hiszen az aktuális előrejelzés szerint 2026-ban már 3,5 milliárd előfizetést kell kielégíteni a szolgáltatói kapacitásnak. Ez egyébként az akkori előfizetői bázis 40 százalékának felel meg.

 

Mobil előfizetések változása az alkalmazott technológia szerint (forrás: Ericsson)

 

A várakozások szerint a bűvös 1 milliárdos mennyiséghez két évvel kevesebb időre lesz szüksége az 5G-nek, mint amennyi idő annak idején a 4G/LTE technológia bevezetése után el kellett hogy teljen. A gyors adaptációt egyrészt a gyártók kínálatában sorra megjelenő 5G-képes telefonok segítik (ma már több mint 300 ilyen készülék kapható). Másrészt az is sokat lendít a globális arányon, hogy Kína az elsők között kezdett a korszerű infrastruktúra kiépítésébe. Önmagában a távol-keleti országban 1,17 milliárdra becsülik az előfizetői számot 2026-ra.

 

Az 5G több tényező együttes hatása miatt terjed gyorsabban elődjénél (forrás: Ericsson)

 

Bármennyire is gyors az 5G elterjedése, az eggyel korábbi generációt képviselő technológia egyelőre kényelmesen dominál. Sőt az idei első negyedévben több 4G-s előfizető jelent meg a piacon, mint ahányan 5G-re váltottak. Előbbi nagyjából 100 millióval bővült, utóbbi viszont csak 59 milliót tud felmutatni (amiből egyébként India egymaga majdnem a felét adja a 26 milliós bővülésével). A kicsit lassabb ütemet a szakemberek a koronavírus miatt elrendelt korlátozásoknak tudják be, ami remélhetőleg az év második felére sok helyen már nem lesz érvényben.

Teljesen más világok

Az Ericsson tanulmánya részletesen megvizsgálta azt is, miként alakulnak a trendek a világ egyes régióiban. Ezekben, ahogy az alábbi grafikonon is kitűnik, óriási különbségek mutatkoznak.

 

Mobil előfizetések alakulása technológiák és régiók szerint (forrás: Ericsson)

 

2026-ra számszerűleg a Kínát is magában foglaló Észak-Kelet-Ázsiában lesz a legnépesebb az 5G tábora, ám a prognosztizált 65 százalékos penetrációs szint meg sem közelíti az ebből a szempontból legfejlettebb régiót, Észak-Amerikát. A szakértői becslések alapján az USA-ban és Kanadában öt év múlva már a mobil előfizetések 84 százalékát adja a legújabb generációs hálózat. Az öbölmenti olajállamokat lefedő térségben 73, Nyugat-Európában pedig 69 százalékos lehet addigra az 5G aránya.

Ebben a mutatóban meglehetősen gyengén áll szűkebb környezetünk. Közép- és Kelet-Európában ugyanis csak minden harmadik előfizetést adhatja majd 2026 végére az 5G, ahogy hasonló arányokat várnak Latin-Amerikában és Indiában is. A sort pedig a jellemzően fejlődő országok seregét felvonultató Szubszaharai Afrika adja, mindössze 7 százaléknyi elterjedéssel.

Konzumer tech

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.