Az Elliott Management szerint a cégnél megszünt az innováció, ami alatt természetesen a rövid távon sok pénzt termelő fejlesztések hiányát értik.

Az Elliott Management befektetési alap komoly részesedést vásárolt a Twitterben, és azonnal nyilvánvalóvá tette, hogy változásokat akar kikényszeríteni a cég működésében, kezdve elsősorban a közösségi szolgáltatás vezetőinek leváltásával. A Bloomberg News múlt pénteki riportja alapján több bennfentes forrás is megerősítette, hogy az Elliott saját embereit próbálja benyomni a Twitter nyolcfős igazgatótanácsába, amelybe a társaság közelgő közgyűlésén három új tagot is megválasztanak majd. A fő cél azonban a vállalat alapító vezérigazgatója, Jack Dorsey elmozdítása, aki az elmúlt években rendszeresen próbára teszi a Twitter befektetőit.

Dorsey 2015-ben tért vissza a cég élére, miután 2008-ban egyszer már távozott onnan, és mások mellett azzal borzolta a kedélyeket, hogy a Twitter mellett az ugyancsak általa alapított Square fizetési szolgáltatót is ő irányítja. Ezzel a világon egyedüliként mondhatja el magáról, hogy két, külön-külön is több mint 5 milliárd dollárra értékelt vállalat vezérigazgatójaként dolgozik, ennek azonban a részvényesek érthető okokból kevésbé örülnek. Az utóbbi időben ráadásul olyan irányba kormányozza a Twittert, ami a pénzüket forgató befektetők szemében nem nyerő.

Ilyen irány a politikai hirdetések en bloc letiltása vagy a közösségi média működésének decentralizálása, legutóbb pedig éppen azt jelentette be, hogy három vagy akár hat hónapra Afrikába akar költözni, mivel a földrésznek nagy jelentőséget tulajdonít a jövő, így mások mellett a blokklánc-technológiák alkalmazásának szempontjából. A Twitter eredményei eközben sorra elmaradnak a piaci várakozásoktól, és a felhasználói adatok kezelésével kapcsolatos lépések sem jósolnak nagy felfutást a cég hirdetési üzletének. Dorsey második ciklusa alatt a Twitter papírjai összességében 6 százalékot gyengültek, miközben a Facebook például több mint 120 százalékot erősödött ugyanebben az időszakban.

Innováció egyenlő még több pénz

A befektetők véleményét jól mutatja, hogy a Bloomberg beszámolója nyomán a Twitter részvényei egyből erősödni kezdtek. Az Elliott Management színre lépésétől azért várhatnak sokan változást, mert a befektetési alap korábban számos alkalommal indított támadásokat aktivista részvényesként a különböző világvállalatok vezetése és működési struktúrája ellen. Az összességében 40 milliárd dollárnyi befektetést kezelő tásaság ebben a hónapban már a japán SoftBanknál is megjelent, ahol egy nagyszabású részvény-visszavásárlási akciót próbál keresztülvinni, és a SoftBank Vision Fund alapjának irányításában is változásokat akar elérni.

Az értesüléseket egyelőre sem a Twitter, sem az Elliott nem kommentálta, az viszont biztos, hogy az alapnak akkor jutott eszébe a Twitter felforgatása, amikor az amerikai elnökválasztás, a tokiói olimpia vagy legújabban a koronavírus-fertőzések miatt a Twitter népszerűsége a felhasználók és a hirdetők szempontjából is megugrott. A hálózat azonban makacsul a saját alaptevékenységére koncentrál, és lényegében kimaradt az olyan közösségi médiás trendekből, mint a Snap vagy az Instagram filterei vagy történet alapú megoldásai. Ezt a kritikusok az innováció hiányaként értékelik, természetesen abban a koordinátarendszerben, amelyben az innováció valamilyen módon mindig a profittermelő képesség javulásával függ össze.

A történetnek ebben az esetben van egy olyan mellékszála is, amiről legalábbis a jegyzőkönyv kedvéért érdemes lehet megemlékezni. Az Elliott Managementet irányító Paul Singer nevét a republikánusokat támogató, milliárdos hedge fund menedzserként is ismerhetjük, aki annak idején a Donald Trumppal szemben álló vonalat erősítette, utóbb azonban az elnök támogatójává vált. Bár elsőre elég merésznek tűnnek azok a találgatások, amelyek szerint az Elliott felbukkanása közvetlen összefüggésben lenne a Trump elnök kedvenc kommunikációs platformján zajló változásokkal, az viszont mindenképpen igaz, hogy a Twitter a politikai hirdetések elkaszálása után már olyan megoldásokat tesztel, amelyek felhívnák a felhasználók figyelmét a politikusok és más közszereplők által terjesztett valótlan információra.

Közösség & HR

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.