Itt vannak a globális IT-költéssel kapcsolatos legfrissebb számok. A Gartner szerint jövőre már 3,7 ezer milliárd dolláros üzlettel számolhatnak az ebből élő vállalatok.

A piac nagysága idén elérheti a 3,5 ezer milliárdos küszöböt, ami jövőre további 4,3 százalékkal nőhet. Ez rá is fér a területre, hiszen a megelőző évekre inkább a visszaesés, vagy legjobb esetben is a stagnálásközeli állapot volt a jellemző.

A nagyvállalatokra és a készülékcserére bizton építhetnek a szállítók

Az amerikai piackutató szerint a növekedés főként a nagyvállalati szoftverek és szolgáltatások, valamint a készülékek iránti keresletélénkülésének tulajdonítható, de a Gartner az IT-költések alá sorolja a kommunikációs szolgáltatásokat is. Utóbbiaktól az ideinél két és félszer akkora bővülést vár.

Szoftverekre ebben az évben 354 milliárd dollárt költenek a vállalkozások, 8,5 százalékkal többet a tavalyinál. Jövőre további 9,4 százalékos növekedés lehet a piacban, aminek a vége egy közel 400 milliárd dolláros forgalom. Informatikai szolgáltatásokra 2017-ben 931 milliárd dollár megy el, ami 4 százalékkal több az egy évvel korábbinál, 2018-ban viszont már csak egy hajszálnyira lesz a piac az ezermilliárd dolláros küszöbtől, amihez jövőre újabb 5,3 százalékos növekedést kell produkálnia.

 

Globális IT-piaci előrejelzés 2017-2018 - Gartner
Infogram

 

A hardverszállítók is elégedettek lehetnek a készülékeladások ismét hegymenetre váltanak, 2017-ben 5,3, jövőre 5 százalékkal nőhet az értékesítésből származó bevétel. Ez részben annak tulajdonítható, hogy a fejlett piacokon a korábbiaknál magasabb áron lehet értékesíteni az olyan prémiumkészülékeket, mint az iPhone 8-as, vagy a 10-es, de legalább ekkora szerepe van benne az elavult vállalati PC-k Windows 10-es modellekre cserélésének.

Még meglehetősen szolid az adatközponti rendszerek aránya és növekedési üteme, erre a technológiára ebben az évben 173 milliárd dollár jut, ami egy szerény 1,7 százalékos növekedést takar, jövőre alig 3 milliárddal nő majd a költés.  

Itt a tíz kicsi profitnövelő, gyorsító technológia

Ami a középtávú piaci lehetőségeket illeti, a Gartner 10 szegmenst azonosított be, amelyek a következő 5 évben a legprofitábilisabbnak, a leggyorsabb növekedésűnek és a legnagyobb méretűnek bizonyulnak.

A 10 piaci szegmens – beleértve három a felhő technológiához köthető megoldást: az infrastruktúra mint szolgáltatást (IaaS), az integrált platform mint szolgáltatást (iPaas) és a kommunikációs platform mint szolgáltatást (cPaaS) - a digitalizálódó munkahelyek speciális igényeitől kezdve, a biztonsági technológiákon át a tárolásig sok mindent magában foglal. Ide sorolható többek között a munkafolyamat-kollaboráció, a munkaerő-analitika és a videoüzenet-alapú middleware technológia, a különféle végpontvédelmi rendszerek, az analitikai piacot radikálisan átalakító smart data discovery, vagy a tárolást forradalmasító in-memory data gridek. Ezek mindannyian a nagyvállalatok digitális átalakulását segítik és gyorsítják fel – emeli ki elemzésében a Gartner.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.