A Starship nem a levegőben, hanem a földön közlekedve segítené a házhozszállítást.

Nem egyszer emlékeztünk meg az időnként ijesztő képet mutató robotok fejlődéséről és legalább ennyiszer írtunk az önjáró autókról, illetve a drónok egyre fontosabb szerepéről. A Skype alapítói által létrehozott Starship Technogies az összes, előbb említett technológiát ötvözte, és létrehozott egy olyasvalamit, ami így, ebben a formában még nem létezett.

Maguktól mennek

A Starship, egyelőre név nélküli robotjai nem a levegőben, hanem a gyalogosok között, a járdán közlekednek. A cég szerint 99 százalékban önállóan haladó, leginkább egy modernizált marsi terepjáróra hasonlító járgány feladata a kisebb méretű és tömegű csomagok házhoz szállítása, ami a jövőben a vásárlók és a szállítással foglalkozó cégek életét is megkönnyítheti.

A koncepció szintet már régen elhagyó projekt járműveit minden olyan érzékelővel és kamerával ellátnak, ami lehetővé teszi, hogy városi környezetben akadálytalanul haladjanak. A robotok érzékelik az akadályokat, egy sétáló ember sebességével közlekednek, biztonságosan megállnak, elindulnak, és az utcán való átkelés sem okoz nekik problémát.

Teljes mértékben azért nem lesznek szabadjára engedve a szabadban, így minden egyes járművet operátorok követnek figyelemmel és beavatkoznak, ha probléma adódna. Ez manuális irányítást jelent elsősorban, amit a roboton elhelyezett kamerák segítenek, de kommunikálhatnak is a járókelőkkel a jármű hangszóróin keresztül.

Kis csomagokra tervezték őket

A Starship projekt kifejezetten a lokális, azaz kis távolságba történő szállítás jelenlegi módszereit szeretné leváltani. A cég szerint egy 5 km sugarú körön belül a robotok 5-30 percen belül bárhova odaérnek, és ezzel jelentős költséget takarítanak meg a hagyományos megoldásokhoz képest. Egy-egy robot közel 10 kg-nyi áruival terhelhető, minden szempontból környezet kímélőek, elektromos meghajtásúak, nulla káros anyag kibocsátással.

A vállalat jelenleg a partnerek toborzásával van elfoglalva: az elképzelés szerint a házhozszállítást végző cégek egy robotokkal teli központban tennék le a megfelelő méretű csomagokat, ahol azok átkerülnek a robotokba. Az induló küldeményről a címzett értesítést kap mobiljára, és érkezés után is csak ő férhet hozzá a csomaghoz, amihez szintén egy mobilos appot kell használnia. A közeljövőben megindulhatnak a tesztüzemek és elméletileg 2016-ben, többek között az USA-ban, és az Egyesült Királyságban útra kelhetnek az első önjáró csomagszállító robotok.

Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.