A Starship nem a levegőben, hanem a földön közlekedve segítené a házhozszállítást.

Nem egyszer emlékeztünk meg az időnként ijesztő képet mutató robotok fejlődéséről és legalább ennyiszer írtunk az önjáró autókról, illetve a drónok egyre fontosabb szerepéről. A Skype alapítói által létrehozott Starship Technogies az összes, előbb említett technológiát ötvözte, és létrehozott egy olyasvalamit, ami így, ebben a formában még nem létezett.

Maguktól mennek

A Starship, egyelőre név nélküli robotjai nem a levegőben, hanem a gyalogosok között, a járdán közlekednek. A cég szerint 99 százalékban önállóan haladó, leginkább egy modernizált marsi terepjáróra hasonlító járgány feladata a kisebb méretű és tömegű csomagok házhoz szállítása, ami a jövőben a vásárlók és a szállítással foglalkozó cégek életét is megkönnyítheti.

A koncepció szintet már régen elhagyó projekt járműveit minden olyan érzékelővel és kamerával ellátnak, ami lehetővé teszi, hogy városi környezetben akadálytalanul haladjanak. A robotok érzékelik az akadályokat, egy sétáló ember sebességével közlekednek, biztonságosan megállnak, elindulnak, és az utcán való átkelés sem okoz nekik problémát.

Teljes mértékben azért nem lesznek szabadjára engedve a szabadban, így minden egyes járművet operátorok követnek figyelemmel és beavatkoznak, ha probléma adódna. Ez manuális irányítást jelent elsősorban, amit a roboton elhelyezett kamerák segítenek, de kommunikálhatnak is a járókelőkkel a jármű hangszóróin keresztül.

Kis csomagokra tervezték őket

A Starship projekt kifejezetten a lokális, azaz kis távolságba történő szállítás jelenlegi módszereit szeretné leváltani. A cég szerint egy 5 km sugarú körön belül a robotok 5-30 percen belül bárhova odaérnek, és ezzel jelentős költséget takarítanak meg a hagyományos megoldásokhoz képest. Egy-egy robot közel 10 kg-nyi áruival terhelhető, minden szempontból környezet kímélőek, elektromos meghajtásúak, nulla káros anyag kibocsátással.

A vállalat jelenleg a partnerek toborzásával van elfoglalva: az elképzelés szerint a házhozszállítást végző cégek egy robotokkal teli központban tennék le a megfelelő méretű csomagokat, ahol azok átkerülnek a robotokba. Az induló küldeményről a címzett értesítést kap mobiljára, és érkezés után is csak ő férhet hozzá a csomaghoz, amihez szintén egy mobilos appot kell használnia. A közeljövőben megindulhatnak a tesztüzemek és elméletileg 2016-ben, többek között az USA-ban, és az Egyesült Királyságban útra kelhetnek az első önjáró csomagszállító robotok.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.